Cele mai citite
 


PSD cere CE tratarea cu seriozitate a intenţiei Spaniei privind restricţiile pentru români
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Grupul europarlamentarilor Partidului Social Democrat a cerut miercuri într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene şi Preşedinţiei poloneze a UE tratarea cu "maximă seriozitate şi rigurozitate" a intenţiilor Spaniei privind introducerea de restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români.
"Este o măsură pe care o calificăm drept inacceptabilă, cu puternice valenţe de discriminare la adresa unor cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene şi care intră într-o opoziţie flagrantă cu valorile şi obiectivele promovate de UE. Ea vine la scurt timp după o decizie asemănătoare, luată abuziv de guvernul olandez, în ciuda faptului că dreptul la liberă circulaţie pentru muncitorii statelor membre este unul din principiile fundamentale ale Pieţei Unice Europene. În lipsa unor argumente valide şi cu temei legal, care să motiveze deciziile impuse de aceste state membre, avem de-a face cu persecutarea absurdă a cetăţenilor români, care sunt cetăţeni UE, pentru simplul motiv că aceştia doresc să muncească legal într-un alt stat, contribuind astfel la bunăstarea economică a acelui stat", susţin social-democraţii.
Totodată, ei atrag atenţia Comisiei Europene, dar şi Preşedinţiei Consiliului European, că ceea ce părea a fi caz izolat al Olandei tinde să devină "o tendinţă din ce în ce mai vizibilă" de blocare a accesului românilor pe pieţele muncii din UE şi un "fenomen anti-european deosebit de îngrijorător, ce se răspândeşte necontrolat" la nivelul Uniunii Europene, fiind alimentat constant de propaganda "xenofobă a extremei drepte".
"El nu se limitează doar la piaţa muncii, ci inclusiv la problematica Schengen. Solicităm public Comisiei şi Preşedinţiei Consiliului European să ia toate măsurile necesare pentru a stopa cât mai urgent posibil răspândirea acestui periculos fenomen, înainte ca el să devină prea puternic pentru a mai fi oprit. Comisia Europeană nu-şi mai permite să trateze problema restricţiilor de muncă cu superficialitate, aşa cum s-a întâmplat în cazul Olandei, care în ciuda avertismentelor şi-a continuat nestingherită demersul de închidere a pieţei pentru români, masură nedorita nici de muncitorii români, nici de sindicatele sau angajatorii olandezi. Sancţiunile prevăzute de legislaţia comunitară si masurile ferme trebuie să ia locul concesiilor şi avertismentelor blajine, iar faptele şi soluţiile trebuie să ia locul discursurilor şi declaraţiilor", se arată în scrisoarea deschisă.
În opinia semnatarilor este nevoie de un semnal tranşant din partea Comisiei Europene, care să descurajeze alte state membre care ar intenţiona să urmeze exemplul Olandei şi Spaniei, iar din partea Preşedinţiei Consiliului European aceştia se aşteaptă la asumarea explicită a unui plan concret de măsuri prin care să se stopeze aceste practici îngrijorătoare.
"Cu atât mai mult ne punem speranţa în Preşedinţia UE cu cât Polonia, la rândul ei, s-a confruntat cu problema restricţiilor şi falselor prejudecăţi manifestate faţă de muncitorii polonezi. Domnule Barroso, aţi declarat recent că 'subminarea libertăţii de circulaţie pune în pericol piaţa internă şi solidaritatea între europeni.' Domnule Donald Tusk, aţi afirmat că 'nu ne putem apăra comunitatea adăugând mai multe bariere în interiorul acesteia'. Tocmai de aceea, noi, europarlamentarii PSD din România, ne exprimăm speranţa că acţiunile dumneavoastră ulterioare se vor ridica la nivelul acestor afirmaţii şi că veţi veghea ca muncitorii români să se poată bucura în mod real de tratament şi drepturi egale cu oricare alt cetăţean al Uniunii Europene", mai susţin europarlamentarii social-democraţi. AGERPRES/(AS-Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Dan Mircea Popescu (PSD): România este ultima din UE la cheltuieli sociale, cu 12% din PIB Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - România alocă 12% din PIB pentru cheltuielile sociale în timp ce media europeană este de 31,9%, fapt care ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE), a declarat, miercuri, în cadrul lucrărilor comune ale Comisiilor de Muncă şi Sănătate din Camera Deputaţilor şi...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Ponta îi scrie lui Jeffrey Franks: PSD va susţine măsurile cu caracter social anunţate de guvern Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta i-a adresat duminică o scrisoare deschisă şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, în care îl informează că PSD va susţine toate acele măsuri cu caracter social anunţate de Guvernul Boc.