Cele mai citite
 


Diferente
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

 
 
 
Care e diferenta intre zaharul superfin, cel pudra si cel granulat?

Zaharul superfin este zahar granulat mai marunt. Se dizolva mai usor si este mai util in indulcirea bauturilor reci in prepararea bezelelor. Zaharul pudra este foarte fin granulat (dupa cum sugereaza si numele – pudra) si este folosit la dulciuri si siropuri.

 

 

Care este diferenta intre faina simpla, faina pentru prajituri si faina pentru paine?
 
Cantitatea de proteine din faina pentru prajituri este de 7.5 - 8.5%, la faina simpla variaza intre 9.5 - 12%, iar faina pentru paine contine intre 11.5 - 12.5% proteine. Atunci cand faina este amestecata cu apa, proteinele din faina numite glutenina si gliadina se combina cu apa si formeaza glutenul. Glutenul determina structura aluatului si capteaza bulele de gaz datorate drojdiei sau altor afanatori. Acest proces permite aluatului sa creasca, fara a exploda. Cu cat este mai mare cantitatea de proteine continuta, cu atat mai mult gluten se obtine, determinand o fermitate mai mare a aluatului. Unele produse gatite necesita o textura mai fina - ca prajiturile, iar altele o textura mai ferma - ca painea. Prin urmare, faina trebuie aleasa in functie de ceea ce gatiti.
 
Care este diferenta dintre praful de copt si bicarbonatul de sodiu?
 
Ambele substante intra in categoria afanatorilor ce permit aluaturilor sa creasca prin degajarea de dioxid de carbon. Bicarbonatul de sodiu degaja dioxidul de carbon doar daca este combinat cu un acid - de exemplu, cu zeama de lamai. Praful de copt contine o cantitate de bicarbonat de sodiu careia ii este asociata un acid, prin urmare, acesta este activat la combinarea cu orice lichid (inclusiv apa), nu neaparat unul acid.
 
Care este diferenta dintre sarea de masa si sarea de mare?
 
Sarea de masa este sare granulata fin careia i-au fost adaugate chimicale pentru a-i da structura specifica, granulara si nelipicioasa. Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei de mare, fiind bogata in diverse minerale caracteristice zonei din care provine respectiva apa. Combinatia unica de minerale confera sarii de mare un gust distinct.
 
Care e diferenta intre orez brun si orez alb? Dar intre orezul cu bob rotund si cel cu bob lung?
 
Spre deosebire de orezul alb, orezul brun este nedecorticat, fiind mai bogat in fibre, in minerale si in vitamine (complexul vitaminic B – mai ales B6, vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc).
Orezul contine cele doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Orezul cu bob lung contine mai multa amiloza, iar cel cu bob rotund are mai multa amilopectina. Aceste doua componente reactioneaza diferit atunci cand sunt gatite. Amiloza pastreaza bobul de orez intact si nelipicios, prin urmare, orezul cu bob lung este ideal pentru pilafuri catifelate, garnituri, salate etc. Amilopectina confera orezului o textura lipicioasa, de aceea orezul cu bob rotund este mai potrivit in preparate precum sushi sau deserturi.
 
Care este diferenta intre uleiul de masline si uleiul extravirgin de masline?
 
Atunci cand maslinele sunt presate pentru a se obtine ulei, prin acest proces initial este produs cel mai bogat in arome ulei de masline, cunoscut ca ulei extravirgin. Acesta este foarte bun pentru salate. Uleiul de masline simplu este uleiul rafinat si filtrat, nefiind la fel de bogat in arome, dar cu acelasi continut caloric ca si cel extravirgin.
 
Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Fructe de vară pentru imunitate O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii şi viruşi de sezon.
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Farmacia de sezon: Sfecla roşie Originară din bazinul Mării Mediterane, sfecla roşie este o legumă cu valoare nutritivă remarcabilă, comună în multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul ţării noastre. Deşi a fost cultivată din timpuri preistorice, vechii greci şi romani consumau numai frunzele, în timp ce...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Pepenele verde Pepenele verde, fructul preferat al sezonului, este apreciat pentru calităţile sale curative, în lume existând peste 1.200 de varietăţi de pepeni verzi.
LEACURI DIN GRÃDINÃ: cânepa Seminţele de cânepă sunt printre cele mai nutritive alimente din lume, fiind cu cea mai mare concentraţie de proteine, după alge. Ele pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume şi fructe, musli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă.