Cele mai citite
 


Anti-feminismul terifiant al lui Breivik
vineri, 29 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Accentul pus pe islamofobia care ar fi fost de vină pentru patologia atacatorului din Norvegia, Anders Behring Breivik, a pus în umbră modul în care manifestul său de 1.500 de pagini prezintă multiculturalismul ca o formă de "ideologie", care "se întinde acum asupra societăţii vest-europene asemenea unui colos". Această ideologie, cel mai adesea cunoscută sub numele de "corectitudine politică", are mai multe alte denumiri: una dintre ele este marxismul cultural, iar cealaltă feminismul, spune Breivik, comentat de The Guardian în ediţia de miercuri.
Antipatia faţă de feminism - şi de femei - care poate fi regăsită pe parcursul manifestului lui Breivik - nu este întâmplătoare. Textul este presărat cu trimiteri la efectele pernicioase ale stilului de viaţă inspirat de serialul "Sex and the city" /"Totul despre sex"/, ale propagării imoralităţii sexuale şi ale "capitalului erotic" de care se folosesc femeile pentru a manipula bărbaţii. Degenerarea civilizaţiei noastre este strâns legată, în ochii lui Breivik, de o epidemie de boli cu transmitere sexuală şi de "emoţionalism". Pericolul apelului "nenatural" făcut de femei pentru egalitate este atât de mare, încât Breivik îşi încheie introducerea, afirmând că "soarta civilizaţiei europene depinde de rezistenţa fermă a bărbaţilor europeni la feminismul corect politic".

În sprijinul acestei concluzii, Breivik învocă o serie întreagă de motive, însă două motive familiale ies în evidenţă. Primul se referă la aparenta responsabilitate a feminismului pentru destrămarea familiei nucleare şi pentru un colaps demografic, care deschide Europa colonizării musulmane. Prea preocupate să "aibă de toate", femeile occidentale nu reuşesc să facă suficienţi de mulţi copii pentru a respinge hoardele de imigranţi. În naivitatea lor feminină, crede Breivik, aceste femei nu conştientizează că pedeapsa lor este pe drum şi că libertăţile lor le vor fi suprimate prin invazia unui asupritor autentic.

Abia ascunsă în acest scenariu, scrie The Guardian, este anxietatea profundă cu privire la cine controlează trupurile femeilor şi capacităţile lor reproductive. În preocuparea sa pentru a ne salva de noi înşine, Breivik doreşte o reîntoarcere la anii '50, printr-o limitare a accesului la tehnologia legată de reproducere şi prin descurajarea femeilor de a-şi continua studiile după absolvirea facultăţii. Alternativ, sugerează el, am putea "externaliza reproducerea", apelând la mame surogat în ţările cu costuri mai mici sau prin crearea unor pântece artificiale.

Această fantezie science-fiction, menită să elimine în cele din urmă dependenţa bărbaţilor de abilităţile de reproducere ale femeilor este revelatoare, crede The Guardian. Pe de o parte, Breivik condamnă feminismul pentru că a cauzat presupusa "sinucidere culturală" a Europei, atât prin faptul că a încurajat o "trădăre" în ceea ce priveşte reproducerea, cât şi pentru că femeile sunt, aparent, mai predispuse să susţină multiculturalismul.

Cu toate acestea, într-un alt sens, gândirea lui Breivik trădează o analogie între naţionalismul lui monocultural şi venerarea unui anumit tip de masculinitate "războinică" - analogie care se învârte în jurul idealului de independenţă masculină. "Feminizarea" masculilor europeni corespunde astfel unei "feminizări" a Europei înseşi. Puritatea noastră culturală este ameninţată de invazia din afară. Odată mândră, virilă, şi inexpugnabilă, Europa - sugerează Breivik la secţiunea 2.89 - s-a transformat într-o femeie - una care s-a lăsat mai degrabă violată, în loc "să rişte leziuni grave rezistând".AGERPRES / (Ana Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor /studiu/ Adolescenţii dependenţi de Internet sunt de două ori şi jumătate mai susceptibili să cadă pradă depresiei decât colegii lor de generaţie care navighează pe web în mod normal şi controlat, relevă un studiu ştiinţific publicat luni în SUA, potrivit AFP.
Anxietatea sociala si dependenta Imagineaza-ti o camera plina de oameni. Nu cunosti pe nimeni. Incep sa-ti transpire mainile. Inima incepe sa-ti bata mai puternic. Esti cuprins de panica.