Cele mai citite
 


Pierderile de memorie pot fi reversibile
vineri, 29 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Frustrarea de a uita anumite lucruri importante poate deveni o chestiune de domeniul trecutului, conform unei echipe de oameni de ştiinţă care a descoperit un tratament ieftin împotriva pierderilor de de memorie, transmite publicaţia britanică Daily Mail.
Un banal medicament, foarte ieftin, folosit ani de zile împotriva tensiunii arteriale, guanfacina, poate fi luat preventiv, de la vârste mai înaintate pentru a nu avea probleme cu pierderile de memorie.

Potenţialul acestei descoperiri este extraordinar, oferind, pe lângă posibilitatea eliminării momentelor penibile, în care îţi uiţi PIN-ul de la cardul bancar sau nu mai ştii unde ai pus cheile de la maşină, şi posibilitatea de a-ţi continua cariera până la vârste mai înaintate.

Cercetători de la Universitatea americană Yale din New Haven, Connecticut, au făcut această descoperire pornind de la teste de memorie realizate pe maimuţe. Acestea trebuiau să localizeze o ameninţare într-un joc pe calculator conceput special pentru ele.

Animalele mai tinere ţineau minte locaţia ameninţării pentru până la 5 secunde, în schimb maimuţele mai bătrâne nu reuşeau să păstreze această informaţie decât pentru aproximativ 2 secunde.

Memoria activă se bazează pe conexiunile realizate între celulele nervoase din zona cortexului prefrontal. Aceste conexiuni sinaptice au funcţia de a menţine "amintirile vii", însă odată cu vârsta aceste sinapse se răresc, iar amintirile sunt păstrate mai greu.

Însă medicamentul guanfacină a intensificat semnificativ acest proces la maimuţele mai bătrâne, acestea ajungând la performanţe ale memoriei specifice primatelor mai tinere.

Cercetătorii de la Yale au început deja să testeze efectele acestui medicament asupra memoriei oamenilor.

Prof. Amy Arnsten, coordonatorul experimentului realizat pe maimuţe, susţine în viitorul apropiat oamenii pot lua guanfacină sau un medicament similar, începând cu vârsta a doua, pentru a-şi menţine memoria proaspătă cât mai mult timp.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Neurologii deschid o cale spre editarea memoriei Neurologi americani au anunţat descoperirea unei modalităţi de editare a memoriei, făcând posibilă astfel ştergerea unor amintiri traumatizante care pot genera frică sau anxietate, informează cotidianul New York Times.
Kilogramele în plus pot afecta memoria (studiu) Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea...
Consumul de grăsimi afectează memoria în cazul bărbaţilor Consumul de 'acizi graşi trans' (dTFA) poate provoca pierderi de memorie la bărbaţii sub 45 de ani, în afară de efectele lor nocive asupra sistemului cardiovascular, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din California care şi-au publicat concluziile în revista PLoS ONE , informează...
Cluj: DASPC marchează Ziua Internaţională Alzheimer şi invită clujenii la teste de memorie gratuite Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Cluj va marca Ziua Internaţională Alzheimer printr-o acţiune organizată, vineri, 21 septembrie, la sediul său, unde clujenii vor putea efectua, gratuit, teste de memorie şi vor fi formaţi despre manifestările acestei grave boli şi...
De ce consumul de canabis produce tulburări de memorie Nu este prima dată când auzim că a fuma un joint /ţigară cu marihuana/ afectează capacitatea memoriei, acum se ştie şi de ce. Potrivit unui studiu realizat de Andrés Ozaita pentru Laboratorul de Neurofarmacologie de la Universitatea Pompeu Fabra pierderea memoriei asociată consumului de canabis este...
Un medicament anti-cancer inversează simptomele deficitului cognitiv la şoareci Un medicament experimental anti-cancer a inversat simptomele 'sindromului X fragil' la şoarecii de laborator, o boală genetica rară incurabilă responsabilă pentru deficite cognitive importante, informează agenţia France Presse.