Cele mai citite
 


Proiect strategic în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria, lansat la Giurgiu
vineri, 29 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toate judeţele şi districtele din zona transfrontalieră România-Bulgaria vor participa, pentru o perioadă de 78 de luni (şase ani şi şase luni - n.r.), la un proiect privind starea şi evoluţia socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-bulgare în perioada 2009-2015, proiect a cărei lansare are loc joi, la Giurgiu.
Furnizarea unei imagini clare a condiţiilor socio-economice şi evoluţia zonei transfrontaliere România-Bulgaria 2009-2015, creşterea capacităţii administrative, îmbunătăţirea nivelului de înţelegere al cetăţenilor privind proiectele finanţate prin fonduri de cooperare şi dezvoltarea unui set de instrumente pentru evaluarea situaţiei socio-economice şi a evoluţiei zonei transfrontaliere sunt obiectivele specifice ale acestui proiect.
"Prin acest proiect vrem să obţine o schimbare de atitudine şi să vedem care este imaginea regiunii transfrontaliere România-Bulgaria pentru că, dacă nu facem o planificare bună, ar fi absurd să vorbim de planuri de dezvoltare pentru 2011-2021", a declarat, joi, la Giurgiu, managerul de proiect, Dragoş Şeuleanu, la Conferinţa de lansare a proiectului strategic 'Starea şi evoluţia socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-bulgare în perioada 2009-2015'.
Acesta a spus că, în perioada derulării proiectului, se vor aduna date privind câteva sute de indicatori statistici care vor fi colectate în fiecare an sau chiar semestrial sau trimestrial. Vor fi adunate date şi despre modul în care populaţia percepe cheltuirea fondurilor europene de către administraţiile locale. Dragoş Şeuleanu a subliniat şi faptul că în regiunile transfrontaliere se poate obţine o astfel de colaborare astfel încât să existe intervenţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă, cel medical sau de educaţie, aşa cum se acţionează şi pe graniţa cu Ungaria.
"Capacitatea de dezvoltare a unei localităţi depinde de distanţa până la prima universitate, sigur că avem o astfel de formă de învăţământ şi la Giurgiu, dar avem o universitate puternică la Ruse, Bulgaria, universitate pe care dorim să o atragem în acest proiect", a completat Dragoş Şeuleanu.
Primarul municipiului Belene, Petar Dulev, a declarat, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului, că regiunea transfrontalieră România-Bulgaria este cea mai slab dezvoltată din regiunea economică europeană şi de aceea cele două părţi, română şi bulgară, au mult de lucrat şi trebuie să facă paşi cu forţe comune.
"Să faci un plan pentru viitor trebuie să cunoşti trecutul şi prezentul. De aceea considerăm că acest proiect o să dea multe răspunsuri privind peisajul comun de la Dunăre şi vor fi găsite scopurile comune pentru dezvoltare sau direcţiile comune de urmat", a declarat primarul municipiului Belene.
Conferinţa de lansare a proiectului strategic 'Starea şi evoluţia socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-bulgare în perioada 2009-2015' a continuat cu prezentarea unor date statistice din regiunea transfrontalieră româno-bulgară şi a unor proiecte în derulare la graniţă.
Proiectul are ca parteneri Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate din Călăraşi, Asociaţia Municipiilor Riverane Dunării din Belene, Bulgaria, şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi, iar valoarea proiectului este de aproximativ şase milioane de euro, finanţare asigurată în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.
La eveniment au mai participat preşedintele Consiliului Judeţului Giurgiu, Dumitru Beianu, primarul localităţii Grădiştea, Alexandru Boboc, directorul adjunct al ADR Sud Muntenia, Mircea Enescu, şi alţi consilieri ai unor instituţii de cercetări.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ISU Bucureşti şi Ilfov, dotate printr-un proiect cu finanţare europeană de peste 8 milioane de euro Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Ilfov şi Bucureşti vor fi dotate cu 38 de autospeciale, ambulanţe de prim ajutor şi de reanimare precum şi cu două centre mobile de comandă şi control în urma semnării unui proiect finanţat din fonduri europene în valoare de peste 8 milioane de euro.
Călăraşi: Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Regiunea Sud Muntenia, dotate cu echipamente noi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară 'Situaţii de Urgenţă Sud Muntenia', din care face parte şi judeţul Călăraşi, a obţinut finanţare pentru implementarea unui proiect privind îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie.
Arad: Proiect transfrontalier cu finanţare nerambursabilă ' Vindecare fără graniţe în regiunea Criş- Mureş' Arad, 31 ian /Agerpres/- În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad derulează în parteneriat cu Spitalul Judeţean 'Pándy Kálmán' Békés Ungaria,, proiectul cu finanţare nerambursabilă HURO/ 0802/021 intitulat 'Vindecare fără...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Sălaj: Spitalul Judeţean de Urgenţă, reabilitat printr-un proiect european în valoare de aproape 10 milioane de euro Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost reabilitat în cadrul unui proiect în valoare de aproape 10 milioane euro, derulat de Consiliul Judeţean prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi având ca sursă de finanţare Fondul European de Dezvoltare Regională.