Cele mai citite
 


Săptămâna mondială a alăptării se marchează în perioada 1-8 august
vineri, 29 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În perioada 1-8 august în întreaga lume se sărbătoreşte începând din 1991 Săptămâna mondială a alăptării, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de UNICEF.
În acest an sloganul evenimentului este 'Vorbeşte cu mine! - Alăptarea o experienţă a timpului, a locului şi a comunicării' şi are ca scop sublinierea importanţei comunicării şi a mijloacelor moderne de transmitere a informaţiei pentru educare ca o investiţie într-un viitor sănătos.
Alăptarea este recunoscută ca standardul de aur în ceea ce priveşte hrănirea sugarului şi a copilului mic. Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecţii (meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecţii ale urechii sau infecţii urinare), alăptarea asigură o dezvoltare emoţională armonioasă şi are şi beneficii economice atât pentru mamă, cât şi pentru sistemul de sănătate. Alăptarea exclusivă reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli comune copilăriei (diaree sau pneumonie) şi ajută la refacerea rapidă după boală.
La nivel global şi european rata de alăptare este în creştere, pe când în România rata alăptării exclusive a scăzut la 12,6%. Spre comparaţie, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53% în Irlanda. În ţările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.
La nivel naţional creşterea ratei alăptarii este unul din obiectivele majore de atins, astfel UNICEF România prin susţinerea programelor Ministerului Sănătăţii de promovare a alăptării şi Iniţiativa Spital Prieten al Copilului este un promotor al alăptării.
În prezent, 41 de maternităţi sunt active în Iniţiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu.
În toate aceste maternităţi care promovează alăptarea exclusivă până la 6 luni se nasc 40% din copiii din România. Este important de subliniat că în Europa se află doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume.
Cele 26 de maternităţi din România reprezintă aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului, ceea ce constituie o bază excelentă de creştere a numărului de copii alăptaţi.
Printre cauzele principale ale malnutriţiei la sugar şi copilul mic se află lipsa alăptării şi folosirea nejustificată a substituenţilor de lapte matern. Tot mai multe studii avertizează asupra pericolelor folosirii substituenţilor de lapte matern şi recomandă ca măsură corectivă principală a malnutriţiei la sugari şi copii mici promovarea alăptării.
Una din activităţile UNICEF întreprinse pentru promovarea alăptării este susţinerea adoptării unei Legi privind marketingul substituenţilor de lapte matern care reglementează modul în care aceste produse pot fi plasate în piaţă pentru a evita înlocuirea laptelui matern cu substituenţi.
Iniţiativa legislativă a celor două Camere ale Parlamentului României sprijinită de UNICEF este susţinută şi de Ministerul Sănătăţii, care va fi principalul implementator al legii.
Implicarea Ministerului Sănătăţii vine pe linia satisfacerii obligaţiilor ce revin României ca stat membru ONU din Convenţia cu privire la drepturile copilului prin Art. 24 care promovează alăptarea ca un drept al copilului.
De asemenea Iniţiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este şi un Program al Ministerului Sănătăţii, include şi prevederea 'încetării distribuirii gratuite de substituenţi de lapte matern'.
De asemenea, recomandările Comisiei Europene specifică ca o obligaţie a tuturor guvernelor statelor membre UE faptul că schemele de distribuire gratuită a formulelor de lapte pentru toţi, dar mai ales pentru grupurile dezavantajate, trebuie să fie oprite şi înlocuite cu sprijinirea alăptării.
În consecinţă, UNICEF apeciază că recentele măsuri ale Ministerului Sănătăţii vin să sprijine o mai corectă nutriţie a sugarilor şi copiilor mici din România.
În acelaşi timp organizaţia încurajează Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României să ia măsurile necesare de sprijinire a familiilor dezavantajate pentru ca acestea să poată oferi copiilor lor cea mai bună hrană posibilă.
UNICEF se alătură activităţilor Alianţei pentru Acţiune în Alăptare (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) şi asociaţilor acesteia, OMS şi partenerilor neguvernamentali pentru a sărbători Săptămâna Alăptării 2011 între 1 şi 8 august.
În perioada amintită vor avea loc o serie de acţiuni, prima fiind o dezbatere găzduită de Camera Deputaţilor cu tema 'Sprijinirea mamelor în decizia de a alăpta'.AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Săptămâna Mondială a Alăptării Celebrată în peste 120 de ţări, Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată şi în România pentru prima dată pe parcursul acestei săptămâni.
Alăptarea face să crească nivelul intelectual al copilului Hrănirea bebeluşului cu lapte matern este asociată cu o serie tot mai mare de beneficii. Cel mai recent este legat de coeficientul de inteligenţă. Potrivit unui studiu publicat în revista 'JAMA Pediatrics', bebeluşii care au fost alăptaţi de mame mai mult timp dovedesc o dezvoltare cognitivă mai avansată...
UNICEF: Aprobarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern, un succes UNICEF salută adoptarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern de către Parlament şi susţine că naţionale desfăşurate în perioada 1991 - 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui...
Rata alăptării exclusive în România este de doar 12,6% Rata alăptării în România este de 12,6%, situându-se printre cele mai mici din Europa, potrivit unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, se arată într-un comunicat al UNICEF.
Campanie pentru promovarea alăptării la sân, la Parlament Reprezentanţa UNICEF România a organizat, luni, la Parlament o campanie pentru promovarea alăptării copiilor la sân care a cuprins expoziţia de fotografie "Alăptarea în România", dar şi prezentarea iniţiativei privind marketingul substituenţilor de lapte matern.