Cele mai citite
 


Trafic ilegal de cornee la o morgă de lângă Kiev
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Kiev, 28 iul /Agerpres/- Un nou scandal a izbucnit în Ucraina după ce au fost descoperite peste 200 de cadavre cu ochii scoşi, într-o afacere cu trafic ilegal de cornee, relatează joi publicaţia ucraineană Segodnia.
Poliţia ucraineană a deschis un dosar penal în acest caz încă în februarie 2011, însă despre 'morţii cu ochii scoşi' s-a aflat abia acum, pe măsura avansării anchetei şi a punerii sub acuzare a doi suspecţi, conform ziarului citat.

În dosar figurează mai mulţi angajaţi ai morgii din Boiarka, un mic orăşel de lângă Kiev. Aceştia riscă ani grei de închisoare.

O intervenţie chirurgicală pentru transplant de cornee costă în ţările occidentale între 2.000 şi 5000 de dolari, indică publicaţia menţionată.

Ancheta autorităţilor ucrainene încă nu s-a finalizat, în prezent anchetatorii încearcă să-i indentifice pe beneficiari.

Acesta nu este primul scandal legat transplanturi ilegale în Ucraina. Anterior au fost inculpaţi trei medici de la Institutul Naţional de Chirurgie Şalimov din Kiev, care făceau parte dintr-o grupare ce s-a ocupat de trafic de organe timp de trei ani.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, gruparea criminală, între timp dezmembrată, 'racola şi transfera rezidenţi din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Belarus şi Uzbekistan în Azerbaidjan şi Ecuador în vederea prelevării de organe pentru transplanturi destinate unor clienţi cu dare de mână, în special din Israel, precum şi din ţări europene şi Asia'. Gruparea era compusă din 12 persoane, între care patru medici ucraineni cu înaltă calificare.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Ucraina: Patru chirurgi de prestigiu arestaţi pentru transplanturi ilegale de rinichi Poliţia ucraineană a dezmembrat o reţea transnaţională de transplanturi ilegale de organe ale cărei victime au fost nu doar rezidenţi ucraineni, ci şi cetăţeni din mai multe state din spaţiul postsovietic, transmit Unian şi AP.
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Comerţul ilicit cu organe: Săracii au devenit un fel de bănci de organe pentru cei înstăriţi În fiecare an, circa 5000 de oameni grav bolnavi din SUA, Israel, Arabia Saudită, dar şi alte ţări plătesc sume importante în schimbul organelor donate de alţi oameni, în condiţiile în care o astfel de practică este ilegală peste tot în lume, mai puţin în Iran, a atras atenţia Francis Delmonico, chirurg...
Trafic de organe: A fost arestat 'Doctorul Frankenstein' turc Un medic turc căutat pentru presupusa sa implicare în traficul de organe în Kosovo şi supranumit 'Doctor Frankenstein' a fost arestat la Istanbul, relatează miercuri media turce, monitorizate de AFP.
Netcare a ajuns la un acord cu justiţia pentru intermedierea vânzării de organe Peste 100 de români şi brazilieni şi-au vândut organele unor pacienţi din Israel, între 2001 şi 2003, prin intermediul grupului Netcare, în spitale din Africa de Sud, semnalează marţi cotidianul El Pais, după ce acest grup a ajuns la un acord cu justiţia şi va plăti 800.000 de euro pentru operaţiile...