Cele mai citite
 


UDMR, nemulţumită de locurile cu taxă la UMF Târgu Mureş pentru candidaţii maghiari
vineri, 29 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele UDMR Târgu Mureş, Benedek Istvan, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că la Facultatea de Medicină, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, candidaţii maghiari au fost discriminaţi în ceea ce priveşte locurile cu taxă, în urma unei decizii a Senatului Universităţii la care profesorii maghiari nu au participat.
Acesta a arătat că, deşi există o Hotărâre de Guvern potrivit căreia numărul de locuri se va împărţi în mod egal între secţiile română şi maghiară ale UMF Târgu Mureş, toate locurile cu taxă, în număr de 80, au fost ocupate de candidaţii români în urma acelei decizii a Senatului Universităţii.
Liderul UDMR Târgu Mureş a atras atenţia că în acest caz s-a creat ''o discriminare clară'', care ''creează o impresie negativă asupra oraşului''.
Potrivit acestuia, o petiţie în acest sens a fost semnată deja de 2.000 de persoane, într-un interval de 24 de ore. Totodată, el este de părere că s-ar impune separarea celor două secţii din punct de vedere administrativ.
La întrebările presei, Benedek Istvan nu a putut să ofere un răspuns concludent dacă decizia Senatului UMF Târgu Mureş a fost ca pe locurile cu taxă să intre numai candidaţi români sau dacă acestea au fost ocupate de candidaţii români pe criteriul ordinii descrescătoare a mediilor.
În schimb, liderul UDMR Târgu Mureş a spus că în condiţiile în care locurile sunt împărţite în mod egal între cele două secţii ale UMF, nu contează media de admitere. Ba mai mult, faptul că la secţia maghiară au fost medii mai mici nu are nicio relevanţă întrucât la examenul de Bacalaureat candidaţii maghiari au susţinut o probă în plus faţă de colegii lor români, respectiv proba de limbă maternă.
Conducerea UMF Târgu Mureş nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere legat de situaţia reclamată.
Pe site-ul UMF Târgu Mureş apare joi un anunţ în care se arată: ''Ca urmare a adresei 199/cb/27.07.2011 a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului-Cabinet Secretar de Stat, pentru candidaţii de naţionalitate maghiară, participanţi la concursul de admitere iulie 2011, seria maghiară, s-a suplimentat cifra de şcolarizare cu 40 de  locuri cu taxă. Ocuparea locurilor suplimentare aprobate se face de candidaţii declaraţi 'admişi fără loc' în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs''.
La Medicină în limba română au fost 129 de candidaţi intraţi pe locuri bugetate, cu medii cuprinse între 9,99 şi 9,61, ultima medie pentru cei admişi cu taxă fiind 9,30.
La Medicină în limba maghiară s-au ocupat 131 de locuri bugetate, cu medii cuprinse între 9,98 şi 9,04, ultima medie coincizând cu prima medie de la admişi fără loc.
AGERPRES/ (A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş. Concurenţă de 4,25 candidaţi pe un loc la Facultatea de Medicină în limba română a UMF Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat marţi că pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină în limba română s-au înscris câte 4,25 de candidaţi pe un loc bugetat, fapt ce o situează pe locul doi pe ţară, la mică distanţă...
Florin Buicu (PSD Mureş) acuză UDMR de încălcarea Legii Educaţiei prin imixtiune în problemele UMF Şeful Departamentului de sănătate al filialei PSD Mureş, dr. Florin Buicu, i-a acuzat, luni, pe liderii UDMR de încălcarea Legii Educaţiei pentru faptul că au intervenit în suplimentarea locurilor cu taxă la Secţia maghiară după organizarea examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie...
Peste trei candidaţi pe un loc bugetat, la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a scos la concurs în acest an 450 de locuri bugetate, la secţiile română şi maghiară, pentru care s-au înscris 1.417 candidaţi, cu aproape 100 mai mulţi comparativ cu anul trecut.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
UMF Târgu Mureş a solicitat dublarea locurilor de admitere pentru linia engleză Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că a solicitat o dublare a numărului de locuri pentru linia în limba engleză, pentru a acoperi cererea care este în creştere şi că în urma unor parteneriate care se prefigurează...
Dr. Benedek Istvan (UDMR): Cea mai mare problemă a Guvernului nu e sărăcia, ci UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof.univ.dr. Benedek Istvan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare problemă a noului Guvern s-a dovedit a fi facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi nu sărăcia sau dificultăţile economice.