Cele mai citite
 


CE suplimentează fondurile pentru despăgubirea producătorilor de legume; România va primi 3,74 milioane de euro
sâmbătă, 30 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Europeană a decis joi să suplimenteze cu 17 milioane de euro fondul de 210 milioane de euro alocat pentru despăgubirea producătorilor europeni de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, România urmând să primească peste 3,74 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.
Suplimentarea fondurilor va permite Comisiei Europene să acopere 100% solicitările de despăgubiri formulate de diferite state membre, se subliniază în comunicatul citat.
Astfel, producătorii români de legume vor primi 3.745.035 euro. Spania va obţine 70,97 milioane de euro, Polonia - 46,39 milioane, Italia - 36,62 milioane, Olanda - 27,18 milioane, Germania - 16 milioane, Portugalia - 5,24 milioane, Belgia - 3,6 milioane şi Franţa - 1,65 milioane.
"Utilizarea fondurilor PAC (n.r. - Politicii Agricole Comune) trebuie să fie pe deplin justificată. Mai multe state membre au oferit săptămâna trecută informaţii suplimentare privind cererea lor de despăgubiri. Astăzi avem o imagine clară a cererii totale de despăgubiri. Pentru a putea plăti toate aceste cereri, propun majorarea bugetului disponibil. Acest lucru va oferi asigurări că îi sprijinim corespunzător pe producătorii de legume în aceste vremuri economice dificile pentru sector şi va permite rambursarea tuturor cererilor statelor membre pentru perioada 26 mai-30 iunie", a precizat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.
Decizia CE prevede plata unui procent maxim de 50% (70% pentru membrii organizaţiilor de producători) din preţul obişnuit practicat de producători în luna iunie pentru diferite produse, se mai arată în comunicat.
Potrivit comunicatului CE, statele membre trebuiau să-şi înainteze cererile finale de despăgubiri până la 18 iulie. Totuşi, a fost nevoie de informaţii suplimentare, acestea fiind cerute de la statele membre cu privire la notificările acestora. Comisia a primit şi analizat aceste informaţii suplimentare şi, în unele cazuri, a adus la zi notificările venite din partea statelor membre vizate.
Epidemia cauzată de bacteria E.coli enterohemoragică (ECEH) a cauzat moartea a 51 de persoane în Europa - 50 în Germania şi una în Suedia.
Ignorând într-o primă fază originea epidemiei, autorităţile germane au emis o alertă, ridicată în scurt timp, vizând loturi de castraveţi din Spania şi i-a sfătuit pe consumatori să nu consume castraveţi, roşii şi salate crude.
Alerta emisă de Germania a provocat căderea consumului de legume, în special de roşii, salate, castraveţi, dovlecei şi ardei, reaminteşte France Presse. Producătorii acestor legume sunt cei care vor primi despăgubiri, a precizat Comisia Europeană
În final, originea bacteriei E.coli a fost identificată oficial la seminţe germinate importate din Egipt.
Epidemia a fost declarată încheiată marţi de institutul german de supraveghere sanitară Robert Koch, ultimul caz datând de la 4 iulie.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România solicită despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, CE vrea să dea bani doar pentru grupurile organizate România va solicita Comisiei Europene despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a...
România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia Producătorii români pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.
Olt: Cereri de despăgubire doar pentru trei tone de castraveţi Un singur producător de legume din judeţul Olt a solicitat despăgubiri în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, pentru o cantitate de legume de numai trei tone, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Dan Bărăgan.
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.
Sursa contaminării legumelor nu a fost identificată, alerta privind consumul acestora în stare crudă rămâne valabilă Sursa contaminării legumelor cu o bacterie aflată la originea mai multor decese nu a fost identificată, au afirmat duminică autorităţile germane, precizând că alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă.
Castraveţi româneşti destinaţi comercializării în UE ar putea fi distribuiţi gratuit pe piaţa internă Castraveţii româneşti de seră destinaţi comercializării în ţările Uniunii Europene ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, după ce au fost blocate contractele în comerţul intracomunitar din cauza epidemiei produse de E.coli, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, secretarul...