Cele mai citite
 


Cluj: Cercetări în domeniul medicinei dentare cu aplicaţii practice
sâmbătă, 30 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ştiinţa medicală modernă, susţinută de descoperirea plurisciplinară a unor materiale noi, face posibilă în zilele noastre refacerea dintelui sau a gingiei, iar în viitor vom asista şi la refacerea ţesutului nervos, susţine prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ de la Centrul de Chirurgie Cranio-Maxilofacială al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.
Universitarul clujean a afirmat, joi, cu prilejul lansării unui proiect de formare a unor competenţe profesionale de nivel ridicat în rândul medicilor stomatologici - derulat de UMF şi cofinanţat din Fondul Social European - că de mai mulţi ani Centrul de Chirurgie Cranio-Maxilofacială al UMF din Cluj-Napoca este recunoscut pe plan naţional şi internaţional ca fiind "cel mai avansat centru multidisciplinar pentru tratamentul malformaţiilor congenitate şi deformaţiilor dobândite ale capului şi gâtului".
Prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ a declarat pentru AGERPRES că procedeele ultramoderne din multe domenii ale medicinei dentare pe care le vor deprinde cei 40 de medici stomatologi, în cadrul acestui proiect, sunt axate pe un concept integrativ, complex, ce include reabilitarea orală, chirurgia maxilo-facială, chirurgia orală, stomatologia terapeutică şi protetică şi implantologia.
"Medicina este prin excelenţă o ştiinţă care se înnoieşte an de an. Se consideră că, din cinci în cinci ani, jumătate din cantitatea de informaţii este deja perimată, adică după un deceniu totul este absolut nou", a afirmat profesorul universitar.
Specialistul clujean a precizat că în practica medicală actuală se folosesc aliaje dentare care au depăşit toate inconvenientele celor de dinainte. Potrivit universitarului clujean, cercetarea în domeniul materialelor dentare şi a biomaterialelor este extrem de avansată, se descoperă în multe alte ştiinţe conexe, cum ar fi fizica straturilor subţiri, tehnologia tensiunilor superficiale etc., tehnologii de astfel de materiale noi.
"Aş sublinia folosirea materialelor în medicina dentară în regenerarea osoasă dirijată: dacă se pierd tesuturi dentare dure, din cauza unei carii, avem azi la dispoziţie compozite noi, estetice, care nu se pot deosebi de substanţa dentară naturală şi care au proprietăţi deosebite. Apoi se abordează cealaltă mare problemă a medicinei dentare - parodontoza - boala ţesuturilor de sprijin al dintelui. Şi aici este vizată regenerarea tisulară ghidată, adică refacerea osului şi a gingiei care sprijină dintele", a spus specialistul clujean.
Prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ a evidenţiat că regenerarea tisulară ghidată merge mână în mână cu cercetarea celulei stem, numită şi "celula şuşă", multipotentă, care prin dirijare specială tehnologică poate deveni o nouă celulă osoasă, dentară, gingivală sau musculară.
"Ne mândrim la Cluj-Napoca cu centre avansate de cercetare în aceste domenii - celulă stem, regenerare tisulară, biomateriale noi - inclusiv cu realizarea unor prototipuri pentru o refacere rapidă de ţesuturi, prin simularea reală a noului ţesut de care este nevoie şi creşterea lui prin metode tehnologice în laborator, urmate de implantul în organismul uman. Este cercetarea medicală de ultimă oră", a spus prof. univ. dr. Mihaela Băciuţ. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Rolul noilor tehnologii şi al interdisciplinarităţii în stomatologie, prezentat de specialişti clujeni Profesori ai Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca au evidenţiat, vineri, într-o conferinţă de presă, rolul conceptului de interdisciplinaritate şi al noilor tehnologii în stomatologie şi în creşterea calităţii serviciilor medicale...
Cluj: Program menit să ridice nivelul pregătirii profesionale a medicilor stomatologi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca va derula, timp de trei ani, un proiect cofinanţat cu suma de 2.025.000 de euro (8.677.355 de lei) din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, având ca obiectiv formarea...
Iaşi: Proiect POSDRU de înfiinţare a unui "Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitare orală" Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' - Cluj-Napoca, Societatea Română de Reabilitare Orală Iaşi, Asociaţia Medicală Română Bucureşti şi Universitatea 'Johan Wolfgang Goethe' - Centrul Medical, ...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a UMF 'Gr.T.Popa', beneficiară a unor proiecte europene Un centru de simulare stomatologică, unic în ţară, va fi inaugurat în cursul anului 2011, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, în urma implementării a două proiecte europene.
Cluj: UMF a demarat lucrările la imobilul în care va funcţiona Centrul de Cercetare în Medicină Avansată Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca a inaugurat joi lucrările la clădirea viitorului Centru de Cercetare în Medicină Avansată şi Medicină Translaţională, finanţate cu fonduri europene.
Cluj: Proiect cu bani europeni pentru salvarea copiilor cu probleme cardiace Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj şi Institutul Inimii Niculae Stăncioiu din Cluj-Napoca derulează un proiect în valoare de peste 18,3 milioane de lei, menit să contribuie la depistarea şi tratarea copiilor cu cardiopatii congenitale şi dobândite.