Cele mai citite
 


Cluj: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - în coordonarea Ministerului Sănătăţii
sâmbătă, 30 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Cristiana Ciortea, consideră că trecerea unităţii sanitare pe care o conduce în coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii ar putea să însemne o relaţie mai directă cu personalul din instituţia guvernamentală, în activitatea de organizare, principiile de finanţare urmând să fie însă menţinute.
"Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) s-a aflat şi până în acest moment în coordonarea Ministerului Sănătăţii, care este ordonator principal de credite, prin Direcţia de Sănătate Publică. Nu am primit încă înştiinţarea oficială de la Ministerul Sănătăţii că spitalul va trece direct în coordonarea ministerului. Spitalul îşi va obţine, în continuare, bugetul prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi finanţarea de la minister pentru programele naţionale de sănătate şi lucrările de reparaţii capitale şi dotare cu aparatură", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul unităţii sanitare clujene.
Potrivit reprezentantei instituţiei, SCJU a fost clasificat de Ministerul Sănătăţii în gradul I, dar până la sfârşitul acestui an trebuie să finalizeze câteva lucrări de conformare la toate exigenţele ordinului de ministru.
"Considerăm că acestă clasificare, în cel mai înalt grad de spital, este o recunoaştere a complexităţi şi a întregului volum de activitate pe care îl desfăşoară unitatea noastră din toate cele trei puncte de vedere: asistenţă medicală, învăţământ şi cercetare ştiinţifică. Principala noastră mândrie este personalul medical. Şcoala medicală clujeană se ridică la cel mai înalt nivel de pregătire, având o recunoaştere internaţională. Nu este mai puţin adevărat că în ultimii ani am şi reuşit să dotăm instituţia cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie, astfel încât să se completeze ştiinţa omului cu performanţele tehnologice şi să obţinem rezultate deosebite", a spus directoarea Cristiana Ciortea.
Ea a amintit, cu acest prilej, că ultimii ani au însemnat dotări cu aparatură modernă la Anestezie Terapie Intesivă (ATI), Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), blocurile operatorii şi sectorul de imagistică medicală, iar în perioada care urmează prosesul va continua în aceste sectoare.
"Avem în plan lucrări de reparaţii capitale şi dotare pentru secţiile de terapie intensivă, neurochirurgie, oncologie şi radiologie şi imagistică medicală", a spus Cristiana Ciortea.
În ceea ce priveşte fondurile alocate unităţii sanitare, acestea sunt mai mici comparativ cu nevoile reale. Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate susţine financiar spitalul aproximativ cinci luni, începând din iunie. Pentru lunile noiembrie şi decembrie, doar o rectificare de buget va asigura desfăşurarea asistenţei medicale în bune condiţii. SCJU are 1.592 de paturi şi 34 de secţii clinice.
Referindu-se la cazuistica din acest an, directoarea Cristiana Ciortea a arătat că nu s-au înregistrat variaţii semnificative din punct de vedere statistic, comprativ cu anii precedenţi.
"Au fost doar mici variaţii sezoniere, care se întâlnesc, practic, în fiecare an, precum tulburările de sănătate provocate de caniculă, sau de nutriţia imprudentă din timpul sărbătorilor. Faţă de lunile trecute, cazurile de tineri aduşi în stare critică la UPU în urma consumului de etnobotanice s-au diminuat. A existat o perioadă care ne-a alarmat, cu prezentări frecvente, dar în acest moment putem vorbi de o descreştere a fenomenului şi ne bucurăm să este aşa", a arătat directorul instituţiei.
Executivul a aprobat, miercuri, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, 15 spitale judeţene, printre care şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca, aflate până acum în coordonarea Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică, urmând să treacă în coordonarea directă a ministerului. AGERPRES/(A, AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Teleorman: Secţia de terapie intensivă a spitalului din Alexandria primeşte finanţare din partea Ministerului Sănătăţii Secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria primeşte finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, a declarat miercuri directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, Mioara Comana, într-o conferinţă de presă, la Alexandria.
CMDR: Măsura luată de Ministerul Sănătăţii agravează situaţia şi încalcă dreptul asiguraţilor la asistenţă Măsura luată de Ministerul Sănătăţii privind asistenţa stomatologică în sistemul public de asigurări de sănătate nu face decât să agraveze situaţia şi să încalce dreptul asiguraţilor la această asistenţă, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România...
Cluj: Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Medicul militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite (interviu) Directorul general al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, comandant doctor Doina Baltaru, spune că un medic militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite - demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu, fiind obişnuit, prin educaţie, să respecte regulile, ierarhia...
Unitatea de primiri urgenţe din oraşul Victoria nu se poate deschide în lipsa unui aviz al Consiliului Judeţean Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că deschiderea Unităţii de primiri urgenţe (UPU) în clădirea fostei policlinici din oraşul Victoria nu se va face până când Ministerul Sănătăţii nu va înştiinţa Consiliul Judeţean că va primi...