Cele mai citite
 


Italia va elibera permisul de şedere pentru străini pe baza unui punctaj
joi, 28 iulie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Roma, 28 iul - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Consiliul italian de miniştri a aprobat joi decretul numit "acordul de integrare între străin şi stat" care prevede eliberarea unui permis de şedere pe termen lung numai dacă solicitantul reuşeşte să adune 30 de puncte în decurs de doi ani de la intrarea în Italia.
Condiţiile au fost expuse de ministrul de interne Roberto Maroni în cadrul unei conferinţe de presă la finalul Consiliului de miniştri. Iniţiativa li se datorează ministrului italian de interne şi ministrului muncii şi politicilor sociale, Maurizio Sacconi. Cei doi demnitari consideră că decretul este "o inovaţie relevantă pentru gestionarea fluxurilor cetăţenilor străini".
La sosirea în Italia, străinul care va solicita un permis de şedere va primi 16 puncte din cele 30 pe care trebuie să le obţină în decurs de doi ani. În tot acest timp, imigrantul trebuie să frecventeze cursuri de limbă, civilizaţie şi cultură italiană, să se înscrie la sistemul sanitar naţional, să semneze un contract de închiriere a unei case sau să cumpere o locuinţă, dar şi să participe la acţiuni de voluntariat în folosul societăţii. În acelaşi timp, punctele pot fi anulate definitiv în cazul unei condamnări penale, dar şi pentru infracţiuni administrative.
Cu o lună înaintea expirării celor doi ani, solicitantul se va prezenta la chestura din oraşul de rezidenţă cu toate certificările necesare calculării punctajului. Dacă va obţine cele 30 de puncte, se consideră că "acordul între străin şi stat" a fost respectat, prin urmare va putea obţine permisul de şedere. Dacă însă numărul de credite depăşeşte 16 dar nu a ajuns la 30, solicitantul va mai avea un an la dispoziţie pentru a le completa.
"Guvernul va susţine toate cheltuielile acestui proces de integrare. Străinul trebuie doar să participe la o serie de activităţi de formare pentru a i se recunoaşte creditele", a explicat ministrul Maroni.
Reglementarea îi priveşte toţi străinii cu vârsta peste 16 ani care vor intra pentru prima dată în Italia. Fac excepţie persoanele cu handicap intelectual care împiedică învăţarea, victimele traficului de carne vie, ale violenţelor şi exploatării. Acestea beneficiază de tratamente de integrare socială separate.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Personalul medical din Italia, în grevă generală împotriva pachetului de austeritate Activitatea din spitalele Italiei este grav afectată luni de o grevă generală de 24 de ore, iniţiată la miezul nopţii şi la care participă circa trei sferturi din personalul medical, administrativ şi veterinar, protestul fiind organizată de sindicate împotriva măsurilor din pachetul de austeritate cu...
Italia: Cursuri în engleză la facultatea de medicină - contratendinţă la exodul în masă spre Spania, România şi Albania Numărul cererilor studenţilor italieni de a da teste în limba engleză pentru a urma cursurile facultăţilor de medicină cu predare în engleză a crescut, în contratendinţă la exodul în masă al absolvenţilor de bacalaureat italieni de a merge în Spania, România şi Albania pentru a se înscrie la medicină...
Italia va deschide un spital şi va trimite 300 de medici şi militari în Libia Italia va deschide un spital militar şi va trimite 300 de medici, asistente medicale şi militari în Libia la solicitarea guvernului libian recunoscut de Naţiunile Unite, a declarat luni o sursă guvernamentală, relatează Reuters.
Dezordinea de la Bucureşti: pe străzile capitalei corupte (La Repubblica) Bucureştiul este un oraş plin de bănci şi de biserici, la fel ca în Italia. Dar, mai ales, este plin de farmacii şi de case de amanet. Nenumărate farmacii, una lângă alta, şi acesta nu este un semn bun. Durata medie a vieţii este mai scurtă cu opt ani faţă de cea din Italia. Oamenii nu au grijă de sănătate...
Roma se confruntă cu fenomenul falşilor medici, printre care ar fi şi dentişti români (Repubblica) Roma se confruntă cu fenomenul doctorilor străini falşi - ginecologi chinezi, ortopezi filipinezi, dentişti ucraineni şi români, podologi americani. Ei sunt de acum o adevărată ''armată'' în capitala Italiei, iar cifra de afaceri este foarte mare, informează La Repubblica.