Cele mai citite
 


Sighişoara Medievală: Turiştii, pe urmele lui Hermann Oberth
luni, 1 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Locul în care a învăţat unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii mondiale, Hermann Julius Oberth, Şcoala din Deal, precum şi Muzeul din Turnul cu Ceas al Cetăţii Sighişoarei, care adăposteşte o vastă biografie a omului de ştiinţă, sunt printre cele mai vizitate locuri de către miile de turişti veniţi la Festivalul Sighişoara Medievală 2011.
Din biografia aflată în Turnul cu Ceas, turiştii pot afla că marele om de ştiinţă s-a născut la Sibiu în 1894, iar apoi s-a mutat la Sighişoara, unde tatăl lui, care era medic de profesie, a fost numit director al spitalului orăşenesc, iar apoi a revenit în acest oraş ca profesor la liceul de fizică şi matematică.
Potrivit informaţiilor aflate în muzeu, printre cărţile care i-au marcat viaţa cercetătorului le putem găsi pe cele ale Jules Verne, cu care a intrat în contact la vârsta de 12 ani, la Sighişoara. Acesta a fost influenţat extrem de mult de volumul "De la Pământ la Lună", pe care aproape că l-a învăţat pe de rost, iar din acel moment a început să calculeze viteza cu care capsula spaţială trebuia să plece pentru a învinge gravitaţia şi a ajunge la Lună.
Vizitatorii află din muzeul din Turnul cu Ceas faptul că Hermann Oberth a fost un copil neobişnuit, iar înainte de a împlini 7 ani îşi nota o serie de invenţii, cum ar fi o roată de moară uriaşă, care să preia apa cascadei Niagara pentru a produce energie, sau un complex care să colecteze fulgere şi să înmagazineze energia.
Din biografia omului de ştiinţă se mai poate desprinde faptul că o parte dintre invenţiile acestuia au fost folosite la construirea rachetelor naziste V-2, că a testat racheta cu combustibil solid pe bază de azotat de amoniu, care a fost concepută în 1935, la Mediaş, şi că s-a alăturat echipei fostului său student, von Braun, împreună cu care a construit rachete spaţiale în Huntsville (SUA).
Şi cinematografia a fost marcată de personalitatea lui Hermann Oberth, în 1928 a fost chemat de studiourile Universum Film AG din Berlin pentru a fi consultant ştiinţific în pelicula "The Woman in the Moon", iar în onoarea sa în filmul "Star Trek III - The Search of Spock" a fost introdusă o navetă spaţială din clasa Oberth, modele ce au fost folosite de mai multe ori în serialul "Star Trek - The Next Generation". În plus, un crater de pe Lună poartă numele lui Hermann Oberth.
Hermann Oberth a murit la Nurnberg, în 28 decembrie 1989, la vârsta de 95 de ani.
Directorul Muzeului de Istorie a Sighişoarei, Nicolae Teşculă, a declarat pentru AGERPRES că numai sâmbătă au fost vândute peste 3.000 de bilete de intrare şi că interesul deosebit pentru exponate se datorează faptului că în acest an publicul vizitator este unul mai elevat. AGERPRES/(A - Dorina Matiş, Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aproape 30.000 de amatori de artă medievală, la Festivalul Sighişoara Zeci de cavaleri şi domniţe, prinţi şi prinţese, spiriduşi şi personaje de poveste i-au întâmpinat pe cei aproape 30.000 de amatori de artă medievală care s-au aflat până duminică, în oraşul-cetate Sighişoara, la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, care a debutat pe 27 iulie.
Spitalul din Mediaş, primul din judeţul Sibiu care ar putea vinde energie electrică Spitalul Municipal din Mediaş este primul din judeţul Sibiu care va putea vinde energie electrică, mulţumită unei centrale care produce atât energie electrică, cât şi termică.
Sibiu: Puncte de prim ajutor cu dozatoare cu apă rece, în municipiu Primăria Sibiu a amplasat, joi, în municipiu opt puncte de prim ajutor, cu dozatoare cu apă rece, pentru a-i ajuta pe sibieni şi turişti să facă faţă temperaturii de plus 34 de grade Celsius potrivit meteorologilor.
Sibiu: Primul spital din judeţ care va putea vinde energie electrică Spitalul municipal din Mediaş va avea de vineri o centrală nouă, pe gaz, astfel încât cei 335 de pacienţi ai unităţii spitaliceşti vor avea condiţii mai bune în saloane.
Caz rar la Maternitatea Sibiu - primii gemeni născuţi în două localităţi diferite O sibiancă de etnie romă a născut la începutul acestei săptămâni, doi gemeni, un băiat şi o fată la un interval de câteva ore, dar şi la o distanţă de 60 de kilometri. Astfel, fetiţa a venit pe lume la Spitalul Orăşenesc din Agnita, iar băieţelul s-a născut după mai bine de o oră, în Maternitatea Spitalului...
140 de ani de la naşterea medicului Marius Sturza Medicul Marius Sturza s-a născut la 26 august 1876. Profesor de balneologie şi fiziologie la Facultatea de Medicină din Cluj şi director al Institutului de Fizioterapie al Spitalului nr. 1 din Sibiu, a întreprins întinse cercetări în domeniul balneologiei şi climatologiei. Primul cercetător din România...