Cele mai citite
 


Roberta Anastase susţine alăptatul la sân
marţi, 2 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni, cu prilejul mesei rotunde "Alăptarea - de la comunicare la acţiune", că susţine alăptatul la sân.
Aceasta a menţionat că dacă va avea copii, îi va alăpta natural, speră însă să nu aibă problemele mamei, care nu a putut alăpta natural, lucru care mai târziu s-a resimţit în starea sa de sănătate.
Preşedinta Camerei Deputaţilor a apreciat dezbaterea pe această temă ca fiind foarte importantă şi s-a referit la iniţiativa legislativă privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern, care este susţinută de toate partidele politice.
Roberta Anastase a precizat că iniţiativa va intra în comisiile parlamentare şi vor fi adăugate amendamentele propuse, astfel încât să devină cât mai bună, în interesul copilului.
Edmond Mcloughney, reprezentantul UNICEF România, a evidenţiat că de 20 de ani în prima parte a lunii august se marchează săptămâna alăptării. Anul acesta dorinţa mamelor a fost să fie cât mai informate în această privinţă, ştiut fiind că alăptatul aduce beneficii copilului şi mamelor, a spus reprezentantul UNICEF România.
"Una din activităţile UNICEF pentru promovarea alăptării este susţinerea unei legi privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern. Acest proiect de lege vine ca argument pentru susţinerea alăptării la sân", a reliefat Edmond Mcloughney.
În cadrul dezbaterii s-a adus în discuţie necesitatea susţinerii consilierii pentru alăptare începând chiar din perioada prenatală, un rol important în acest sens revenind şi medicilor de familie.
Ecaterina Stativă, cercetător ştiinţific la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC), a făcut referire la un studiu realizat de curând de institut care arată că mamele de la oraş alăptează copiii la sân într-un procent mai mare decât cele din mediul rural şi sunt mai informate. Ea a spus că din păcate mamele care ies din maternitate şi ajung acasă nu sunt susţinute şi există o lipsă de comunicare între maternitate, medicul de familie şi mame, ceea ce duce la diferenţe de abordare a alăptării.
Iniţiativa "Spitalul prieten al copilului" a făcut ca în aceste maternităţi mamele să fie informate în ceea ce priveşte alăptarea, dar trebuie un număr mai mare de astfel de unităţi acreditate, a reliefat Ecaterina Stativă. Ea a adăugat că sunt o serie de probleme în cazul prematurilor care reprezintă aproximativ 9,5% şi care până ajung la greutatea normală rămân singuri după 7 zile de la naştere în spital pentru că aşa prevăd reglementările în vigoare. Aceste reglementări trebuie reanalizate pentru că este evident că aceşti copii nu mai primesc lapte matern, a spus Ecaterina Stativă.
Sandra Alexiu, secretar al Asociaţiei Medicilor de Familie, a evidenţiat că medicii de familie se preocupă de femeile gravide, important este ca la ieşirea din maternitate să se comunice medicului de familie că mama a ajuns acasă. Ea a mai făcut referire şi la faptul că birocraţia mare de la medicii de familie îi împiedică pe aceştia să acorde mai mult timp consilierii viitoarelor mame.
Consilierul personal al ministrului sănătăţii dr. Judith Deme a prezentat noile reglementări privind acordarea laptelui praf, reglementări care restrâng numărul categoriilor care beneficiază de acesta şi a menţionat că iniţiativa legislativă protejează şi susţine alăptarea în conformitate cu reglementările OMS şi previne înlocuirea laptelui matern acolo unde nu se impune din motive medicale bine documentate.
Substituirea laptelui matern are consecinţe de sănătate de la uşoare la grave atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung a subliniat dr. Deme. AGERPRES(AS Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru promovarea alăptării la sân, la Parlament Reprezentanţa UNICEF România a organizat, luni, la Parlament o campanie pentru promovarea alăptării copiilor la sân care a cuprins expoziţia de fotografie "Alăptarea în România", dar şi prezentarea iniţiativei privind marketingul substituenţilor de lapte matern.
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
UNICEF: Aprobarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern, un succes UNICEF salută adoptarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern de către Parlament şi susţine că naţionale desfăşurate în perioada 1991 - 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui...
Săptămâna Mondială a Alăptării Celebrată în peste 120 de ţări, Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată şi în România pentru prima dată pe parcursul acestei săptămâni.
Cluj: În România, sunt 35 de 'Spitale prietene ale copilului' Cluj-Napoca, 22 feb /Agerpres/ - Un număr de 35 din cele 204 maternităţi din România sunt active în reţeaua UNICEF 'Spital prieten al copilului', iar o treime din naşteri au loc în aceste unităţi sanitare.
Alăptarea face să crească nivelul intelectual al copilului Hrănirea bebeluşului cu lapte matern este asociată cu o serie tot mai mare de beneficii. Cel mai recent este legat de coeficientul de inteligenţă. Potrivit unui studiu publicat în revista 'JAMA Pediatrics', bebeluşii care au fost alăptaţi de mame mai mult timp dovedesc o dezvoltare cognitivă mai avansată...