Cele mai citite
 


Obezitatea, o povară grea pentru naţiunea americană
luni, 3 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Paris, 3 aug /Agerpres/ - În timp ce Barack Obama îşi dă osteneala să-şi impună proiectul de reformă a sistemului medical, ţara descoperă o povară fără precedent: în fiecare an, contribuabilii americani plătesc 147 de miliarde de dolari (103 miliarde de euro) pentru tratarea bolilor asociate obezităţii, adică de două ori mai mult decât acum zece ani şi de două ori mai mult decât pentru combaterea cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu publicat la Washington, cu ocazia unei conferinţe organizate pentru prima dată de Centrele de control şi de prevenire a bolilor (CDC), relatează ziarul francez Libération.

Această sumă colosală alocată bolilor cronice provocate de obezitate, precum diabetul, problemele cardiovasculare sau artroza, reprezintă 9,1% din cheltuielile globale destinate sectorului sanitar. Costul este proporţional cu numărul de obezi din ţară: două treimi dintre adulţi şi unu din cinci copii sunt consideraţi supraponderali. „Este absolut necesar să luăm măsuri eficiente pentru a reduce enorma povară pe care obezitatea o reprezintă pentru ţara noastră”, a afirmat doctorul Thomas Frieden, director al CDC, înainte de a lansa un apel la mobilizare naţională. Pentru cercetători, soluţia vizează o schimbare a modului de viaţă, obezitatea fiind o problemă de comportament şi de mediu. „Trebuie să schimbăm ceea ce se întâmplă în casele noastre, în comunităţile şi în şcolile noastre […]. Obezitatea nu se poate trata doar într-un cabinet medical”, a afirmat Bill Clinton, prezent la conferinţă.

Se fac auzite aceste mesaje?, se întreabă ziarul. În cadrul Congresului, nu există nici până azi vreo schiţă de proiect de lege de anvergură împotriva obezităţii. Singurele texte care circulă nu au decât un impact local, potrivit site-ului Politico. Această conferinţă inedită a avut loc la câteva sute de metri distanţă de Capitoliu, dar nu destul de aproape, se pare, de interesele parlamentarilor. „Suntem incapabili să abordăm acest subiect deoarece refuzăm să acceptăm cauzele sale profunde”, consideră Christine Ferguson, profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington. Noii locatari de la Casa Albă încurajează fără încetare o alimentaţie sănătoasă. Ministrul american al sănătăţii, Kathleen Sebelius, vorbeşte de un miliard de dolari şi de alte câteva măsuri care trebuie luate în considerare: mese mai echilibrate în şcoli, stimularea vânzării de produse proaspete în zonele defavorizate…

Responsabilitatea luptei împotriva obezităţii este lăsată pe seama statelor şi a comunităţilor, pe care administraţia Obama doreşte să le încurajeze prin „ajutoare substanţiale”. Autorităţile medicale au totuşi de gând să taxeze băuturile îndulcite. „Americanii consumă în medie mai mult cu 250 de calorii pe zi decât acum douăzeci sau treizeci de ani”, din care aproape jumătate sub formă de băuturi carbogazoase sau de dulciuri, potrivit doctorului Thomas Frieden. Această nouă taxă ar permite obţinerea a 100-200 de miliarde de dolari, şi deci ar uşura povara pe care obezitatea o reprezintă pentru buget. Patruzeci din cele cincizeci de state americane aplică deja o taxă pentru băuturile îndulcite, dar nu suficient pentru a avea un impact asupra consumului. Compania Coca-Cola este prima vizată. Puternicul lobby al producătorilor de băuturi carbogazoase este gata să treacă la atac, cu atât mai mult cu cât toată lumea îşi aminteşte de precedenta luptă contra fumatului. La New York, majorarea preţului pachetului de ţigări a redus la jumătate numărul de fumători. Pe când o doză de Coca-Cola cu 10 dolari? AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa de mâncare, principalul factor de risc pentru obezitate Numărul în continuă creştere al persoanelor care suferă de obezitate din statele dezvoltate economic a adus în discuţie factorul dependenţei de mâncare şi în special de mâncarea de tip fastfood ca principală cauză a acestei condiţii medicale, un factor ce nu a fost încă asociat direct de medicină cu...
Obezitatea, un pericol Bucureşti, Agerpres/ - În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză.
OMS a stabilit un program de prevenire a obezităţii Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Obezitatea tinde să devină o problemă foarte gravă, a afirmat, joi, dr. Julieta Cristescu de la Institutul de Boli de Diabet şi Boli de Nutriţie "N. Paulescu", precizând că, în prezent, există un program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de combatere şi prevenire a obezităţii...
Obezitatea proscrisă: guverne europene vor să legifereze un regim alimentar mai sănătos Taxarea fast-food-ului în România, impozitarea ciocolatei în Danemarca, restricţionarea grăsimilor nesaturate în Spania - pe măsură ce populaţia europeană creşte, multe guverne intenţionează să legifereze mai bine sănătatea, comentează revista germană Der Spiegel.
Obezitatea se află în creier, potrivit experţilor Între 40 şi 70 la sută din cazurile de obezitate au o componentă genetică şi, deşi a fost legată tradiţional de partea de mijloc a corpului, o mare cantitate din genele acestei boli sunt legate de creier, care ne face să simţim mai multă sau mai puţină foame, sau să renunţăm la mâncare, relatează EFE...
OBEZITATEA Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.