Cele mai citite
 


Să fie benefică siesta la locul de muncă? /Le Figaro/
luni, 3 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

 „Întreprinderile au înlocuit siesta cu automatul de cafea”, spune Bruno Comby, autorul lucrării „Elogiul siestei”. În Asia, odihna după dejun este recomandată pentru creşterea productivităţii muncii. Însă în Franţa salariaţii moţăie încă prin maşini, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Care este punctul comun între Zinedine Zidane, George W. Bush, Dali, Napoleon şi mulţi muncitori asiatici? Toţi sunt sau au fost adepţii siestei. În China, este chiar un drept constituţional de când Mao a dorit ameliorarea productivităţii muncii la clasa muncitaore. În Franţa, lucrurile nu stau la fel. Siesta se practică la anumite locuri de muncă specifice, cum ar fi şoferii de TIR, de taxi, muncitorii cu orare decalate. Dar, în majoritatea întreprinderilor, moţăitul în timpul zilei poate trece drept lene.

Bruno Comby, autorul lucrării menţionate, afirmă: „În întreprinderile noastre iudeo-creştine, se consideră că este ruşinos să dormi în timpul zilei, pe când somnul de noapte nu pune probleme”, confirmă Beatrice Delaygue, doctor de medicina muncii la Lyon. ”Astfel, mulţi salariaţi, epuizaţi, moţăie în maşini sau în toalete, ca să scape de privirile acuzatoare ale colegilor”, adaugă ea.

Siesta ar constitui totuşi un răspuns binevenit la epuizarea pe care o resimt salariaţii în vâltoarea cotidiană. Potrivit Institutului Naţional al Somnului şi al Stării de Veghe (INSV), francezii dorm tot mai puţin, scurtându-şi nopţile la sub şapte ore în timpul săptămânii. Sunt mai iritabili unii faţă de ceilalţi şi mai puţin concentraţi la serviciu. Siesta ar putea fi o soluţie benefică. „Datorită ei, am putea câştiga una sau mai multe ore de somn”, spune Bruno Comby. Insomniacii, dar şi cei care dorm mult, şi-ar ameliora calitatea vieţii. „Siesta acţionează ca un element de reglare a somnului”, afirmă el.

Mai multe studii internaţionale arată că un somn diurn de câteva minute face omul mai atent şi mai eficient. Îmbunătăţeşte relaţiile umane în cadrul întreprinderii şi reduce riscurile unor accidente de muncă. Multe grupuri americane mari au înţeles acest lucru - printre care Deloitte Consulting sau Nike, care au amenajat săli de odihnă. Nadine de Pietro, consultant, a lucrat douăzeci de ani într-o companie multinaţională. Îşi surprindea colegii moţăind în spatele calculatoarelor după pauza de prânz. De aici îi vine interesul pentru siestă. „Atunci când ţi-e foame sau sete şi eşti în oraş, ştii ce să faci. Când ţi-e somn, nu poţi să faci nimic.”, afirmă ea. Astăzi acordă consultanţă unor societăţi, printre care două grupuri CAC (Cotaţia Asistată Continuu) 40 din cartierul Defense, asupra modului de amenajare a unor săli de odihnă. Un semn că tabuul asupra siestei nu a dispărut este că niciunul dintre ele nu doreşte să dea amănunte asupra acestui subiect.

Mică întreprindere specializată în obiecte decorative inspirate din universul benzilor desenate, Leblon-Delienne este partizana culturii „somnului la locul de muncă”. Fostul director-general Eric Delienne l-a introdus după o călătorie în Japonia, iar succesorul său i-a continuat iniţiativa. La ieşirea din sala de mese, jumătate din cei 40 de salariaţi se îndreaptă spre camera cu canapele şi paravane pentru a se odihni. „Siesta nu este obligatorie, spune actualul director, Laurent Buob. Unii adorm, alţii se destind. Se vede apoi diferenţa între salariaţii care s-au odihnit şi ceilalţi. Primii spun că au impresia că încep o nouă zi de muncă.” Directorul împarte cu salariaţii acest moment de relaxare. Se pare că atunci când dormi alături de colegi, se întăresc legăturile în interiorul societăţii, scrie în încheiere cotidianul francez Le Figaro. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
O viaţă de cuplu fericită reduce stresul la muncă Stockholm, 10 iunie /Agerpres/ - O viaţă de cuplu fericită şi echilibrată reduce efectele stresului la muncă asupra sănătăţii, potrivit unui studiu suedez dat publicităţii joi, relatează AFP.
Stresul nu face rău, ci te scoate din criză Se spune că stresul este cel mai mare duşman al sănătăţii omului. O cercetare dezminte însă acest lucru susţinând că atunci când eşti sub presiune ţi se ascut simţurile, atenţia îţi este vie, îţi creşte memoria iar creierul ţi se trezeşte. În acest fel, stresul îţi salvează viaţa.
Stresul si hipertensiunea arterială Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineste in Ghidul Managementului Hipertensiunii Arteriale: „Hipertensiunea este presiunea sistolică a sângelui egală sau mai mare de 140 mmhg şi sau presiunea diastolică mai mare de 90 mmhg la persoanele care nu iau medicamente antihipertensive.”
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Oboseala cronica Oboseala poate fi un raspuns perfect normal al organismului la suprasolicitarea fizica, la stresul emotional sau la lipsa de somn. Pe de alta parte, ea poate constitui si semnul nespecific al unei afectiuni fizice sau psihice .