Cele mai citite
 


Paludismul ar putea să se fi transmis de la cimpanzeu la om /Proceedings of the National Academy of Science/
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 4 aug /Agerpres/ - Paludismul, care afectează anual 500 de milioane de persoane în întreaga lume, ar putea să se fi transmis iniţial la om de la cimpanzeu, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science.

Originile paludismului, al cărui vector este un ţânţar, rămân încă necunoscute, deşi cercetătorii au notat mari similitudini între parazitul în cauză, Plasmodium falciparum, şi un parazit care afectează cimpanzeii, Plasmodium reichenowi. Potrivit unei prime ipoteze, cei doi paraziţi au evoluat pe baza unui strămoş comun şi s-au diferenţiat în acelaşi timp cu gazdele lor, hominizii pe de o parte, cimpanzeii pe de alta, în urmă cu 5-7 milioane de ani.

O a doua ipoteză sugerează că parazitul ar fi de origine umană şi s-ar fi transmis la cimpanzeu, înainte de a evolua în mod diferit.

Autorii studiului indică o a treia posibilitate, după ce au descoperit şi analizat noi paraziţi prelevaţi de la cimpanzei sălbatici din Camerun şi Coasta de Fildeş: potrivit lor, parazitul cimpanzeului s-ar fi transmis la om şi apoi ar fi suferit mutaţii genetice.

Cercetătorii, sub conducerea lui Francisco Ayala, de la Departamentul de Ecologie şi biologie evolutivă al Universităţii din California, sugerează că această transmitere la om ar fi putut avea loc într-o singură ocazie, în urmă cu mai multe zeci, chiar sute de mii de ani. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Paludismul, aproape eradicat în Africa de Sud, ar putea să reapară din cauza încălzirii climatice Încălzirea climatică ar putea spori incidenţa paludismului în Africa de Sud, cu toate că acesta a fost practic eradicat în ţara africană, conform unui studiu al UNICEF publicat sâmbătă şi preluat de France Presse.
Paludismul a ucis 655.000 de persoane în 2010, mai ales copii africani Deşi în scădere, paludismul a cauzat moartea a 655.000 de persoane în 2010, în mare parte în Africa, iar 86% din decese s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, potrivit raportului anual cu privire la plaudism dat publicităţii marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Dispozitiv care detectează în numai 15 minute paludismul, realizat în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de UE Un proiect de cercetare susţinut de Uniunea Europeană a dezvoltat un dispozitiv similar unui smartphone care ar putea diagnostica paludismul în numai 15 minute, a informat miercuri Comisia Europeană, potrivit EFE.
Malaria şi masacrul civililor din Afganistan Nervozitate sau iritare extremă. Depresie. Atacuri de panică. Halucinaţii. Tendinţe violente. Pierderea contactului cu realitate. Teamă că ceilalţi ar putea să te rănească. Sunt efectele meflochinei, comercializată în SUA ca Lariam, medicamentul pe care soldaţii americani îl iau în Afganistan pentru...
Lupta împotriva schimbărilor climatice şi grija pentru sănătatea publică merg mână în mână Schimbările climatice vor avea un impact asupra sănătăţii sub aspectul paludismului, al holerei sau al valurilor de căldură, dar multe dintre aceste probleme sanitare ar putea fi evitate sau reduse la minimum prin opţiuni adecvate în lupta împotriva încălzirii climei - notează miercuri AFP.