Cele mai citite
 


Preşedintele CJAS Harghita: Nu pot deconta servicii fără să am în spate un act juridic valabil
joi, 4 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, Duda Tihamer, a respins, miercuri, acuzaţiile care i se aduc de către organizaţiile medicilor de familie referitoare la decontarea serviciilor pe luna iunie.
În Harghita, CJAS va deconta serviciile integrale pentru luna iunie doar pentru 27 de medici de familie, cei care au semnat actul adiţional prin care şi-au exprimat intenţia de a semna contractul-cadru. Pentru restul de 125 de medici de familie, CJAS Harghita va deconta doar serviciile medicale oferite de la 15 sau 16 iunie, date la care au semnat contractele-cadru.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală (SNMF) au condamnat, miercuri, într-un comunicat, "abuzurile, ilegalităţile, presiunile şi discriminările promovate de conducerile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, Giurgiu şi Harghita de o lungă perioadă de timp împotriva medicilor de familie din judeţele respective".
Organizaţiile medicilor de familie susţin că refuzul caselor de asigurări de sănătate de a încheia contractele de la 1 iunie are legătură cu protestul la care aceştia au participat, între 1 şi 10 iunie.
Preşedintele CJAS Harghita, Duda Tihamer, a explicat, pentru AGERPRES, că medicii de familie din judeţ au fost rugaţi să se prezinte pe 1 iunie pentru a semna un act adiţional sau puteau să-şi exprime, printr-un email, intenţia de a continua relaţia cu Casa. La data respectivă, doar 27 de medici din judeţ au semnat actul adiţional, restul de 125 exprimându-şi această intenţie pe 15 sau 16 iunie. Din acest motiv, conducerea CJAS spune că nu le poate deconta serviciile, întrucât aceştia nu au eliberat reţete compensate sau bilete de trimitere.
Duda Tihamer a arătat că nu poate deconta servicii fără să existe un act juridic valabil şi susţine că a acţionat aşa cum a dispus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
"Cum să decontez servicii fără să am în spate un act juridic valabil? (...) Nu aveam cum să acţionez retroactiv. Am acţionat aşa cum mi-a dispus preşedintele CNAS", a afirmat Duda. El a ţinut să adauge că sunt cel puţin zece judeţe în această situaţie, dar se face trimitere doar la Buzău, Giurgiu şi Harghita întrucât aceste judeţe au fost date ca exemplu de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Preşedintele CJAS Harghita a mai spus că a acţionat doar în interesul celor 250.000 de locuitori ai judeţului care nu au putut beneficia de servicii medicale timp de două săptămâni şi a opinat că medicii de familie "au vrut doar să scoată mai mulţi bani".
În replică, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Harghita, dr. Szabo Soos Klara, susţine că actul adiţional propus de CJAS este unul ilegal, care încalcă prevederile Legii 95 şi ale Codului Civil. În plus, reprezentanta medicilor de familie susţine că este vorba de un abuz, întrucât medicii au fost în cabinete şi au consulat pacienţii.
"Pe toată perioada de două săptămâni nu am închis cabinetele. Am consultat pacienţii, fără să percepem contravaloarea serviciilor. E adevărat că nu am putut elibera formulare tipizate, dar nu din vina noastră, ci din vina CJAS. (...) Casa, în loc să anunţe contractarea de la 1 iunie, a anunţat de la 15 iunie şi ne-a blocat reţetele în farmacii", a precizat, pentru AGERPRES, dr. Szabo Soos Klara. AGERPRES/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj III) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Preşedintele CNAS crede că medicii de familie vor relua, de joi, eliberarea reţetelor compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă, şi-a exprimat speranţa că medicii de familie ar putea să reia, începând de joi, prescrierea de reţete compensate şi gratuite.
Harghita: Peste douăzeci de medici de familie au semnat contracte cu CJAS Un număr de 21 de medici de familie harghiteni au semnat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi îşi continuă activitatea, în ciuda protestului organizat la nivel naţional.
Harghita: Sistemul cardului de sănătate nu funcţionează, reclamă medicii; CJAS susţine că acesta a funcţionat mai lent Sistemul de folosire a cardului de sănătate nu funcţionează, s-au plâns unii dintre medicii de familie din Harghita, iar conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) susţine că acesta a funcţionat mai lent şi că au fost ceva probleme la activarea cardurilor.