Cele mai citite
 


Săptămâna Mondială a Alăptării
joi, 4 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Celebrată în peste 120 de ţări, Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată şi în România pentru prima dată pe parcursul acestei săptămâni.
În acest an, sloganul evenimentului este "Vorbeşte cu mine! - Alăptarea o experienţă a timpului, a locului şi a comunicării", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Hands Across Romania.
Săptămâna Alăptării îşi propune sublinierea importanţei comunicării şi a mijloacelor moderne de transmitere a informaţiei pentru educare şi ca o investiţie într-un viitor sănătos.
Săptămâna Alăptării a debutat cu o masă rotundă organizată sub egida preşedintelui Camerei Deputaţilor alături de Reprezentanţa UNICEF, iar în perioada următoare Asociaţia Hands Across Romania şi Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare vor organiza o serie de activităţi care vor marca Săptămâna Alăptării.
Printre activităţi se numără: Mom bloggers meet-up, Atelier Implicarea tatălui în susţinerea mamei, Rolul moaşei în promovarea alăptării, Părinţii faţă în faţă cu consultantul de lactaţie, Vino să vorbim despre alăptare! - întâlnire cu părinţii - care se vor desfăşura în cel mai mare centru comercial din Bucureşti din zona Cotroceni.
'La nivel naţional creşterea ratei alăptării este unul din obiectivele majore de atins, astfel UNICEF România prin susţinerea programelor Ministerului Sănătăţii de promovare a alăptării şi Iniţiativa Spital Prieten al Copilului este un promotor al alăptării. În acest an, anul în care suntem alături de Parlamentul României în vederea adoptării unui proiect de lege privind marketingul substituenţilor de lapte matern, ne-a onorat să contribuim la experienţa 3D în abordarea alăptării - timpul (din sarcină şi până la încărcare), locul (acasă, în comunitate, instituţiile medicale, şi de ce nu Parlamentul) şi comunicarea', susţine Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF în România.
La nivel global şi european rata de alăptare este în creştere, pe când în România rata alăptării exclusive a scăzut la 12,6%. Spre comparaţie, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53% în Irlanda. În ţările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.
La nivel naţional creşterea ratei alăptării este unul din obiectivele majore de atins, astfel UNICEF România prin susţinerea programelor Ministerului Sănătăţii de promovare a alăptării şi Iniţiativa Spital Prieten al Copilului este un promotor al alăptării.
În prezent, 41 de maternităţi sunt active în Iniţiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu.
În toate aceste maternităţi care promovează alăptarea exclusivă până la 6 luni se nasc 40% din copiii din România. Este important de subliniat că în Europa se află doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume.
Cele 26 de maternităţi din România reprezintă aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului, ceea ce constituie o bază excelentă de creştere a numărului de copii alăptaţi.
Printre cauzele principale ale malnutriţiei la sugar şi copilul mic se află lipsa alăptării şi folosirea nejustificată a substituenţilor de lapte matern. Tot mai multe studii avertizează asupra pericolelor folosirii substituenţilor de lapte matern şi recomandă ca măsură corectivă principală a malnutriţiei la sugari şi copii mici promovarea alăptării.
Una din activităţile UNICEF întreprinse pentru promovarea alăptării este susţinerea adoptării unei Legi privind marketingul substituenţilor de lapte matern care reglementează modul în care aceste produse pot fi plasate în piaţă pentru a evita înlocuirea laptelui matern cu substituenţi.
Iniţiativa legislativă a celor două Camere ale Parlamentului României sprijinită de UNICEF este susţinută şi de Ministerul Sănătăţii, care va fi principalul implementator al legii.
Implicarea Ministerului Sănătăţii vine pe linia satisfacerii obligaţiilor ce revin României ca stat membru ONU din Convenţia cu privire la drepturile copilului prin Art. 24 care promovează alăptarea ca un drept al copilului.
De asemenea Iniţiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este şi un program al Ministerului Sănătăţii, include şi prevederea "încetării distribuirii gratuite de substituenţi de lapte matern". AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Săptămâna mondială a alăptării se marchează în perioada 1-8 august În perioada 1-8 august în întreaga lume se sărbătoreşte începând din 1991 Săptămâna mondială a alăptării, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de UNICEF.
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Galaţi: Maternitatea Spitalului Judeţean a primit clasificarea 'Spital Prieten al Copilului' Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă ''Sfântul Andrei'' a fost desemnată, cu sprijinul ArcelorMittal Galaţi şi UNICEF România, 'Spital Prieten al Copilului', în conformitate cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul de imagine al...
Campanie pentru promovarea alăptării la sân, la Parlament Reprezentanţa UNICEF România a organizat, luni, la Parlament o campanie pentru promovarea alăptării copiilor la sân care a cuprins expoziţia de fotografie "Alăptarea în România", dar şi prezentarea iniţiativei privind marketingul substituenţilor de lapte matern.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Roberta Anastase susţine alăptatul la sân Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni, cu prilejul mesei rotunde "Alăptarea - de la comunicare la acţiune", că susţine alăptatul la sân.