Cele mai citite
 


Cluj: Sistemul sanitar clujean are un deficit de personal de 15-20 la sută
vineri, 5 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deficitul de personal medical în judeţul Cluj a ajuns la peste 1.400 de persoane, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele filialei clujene a Sanitas, Ştefan Roman.
Acesta a precizat că o jumătate din posturi, adică peste 700, sunt pentru asistenţi. În sistemul clujean ar mai fi nevoie de încă 300 de medici specialişti, iar restul de 400 ar trebui să fie ocupate de chimişti, biologi, infirmieri şi îngrijitoare. În total, în sistemul clujean de sănătate există aproximativ 8.700 de posturi, din care aproape 1.400 reprezintă deficitul de personal.
'Încărcătura psihică şi fizică a devenit enorm de mare pe oamenii care lucrează în sistem şi afectează calitatea serviciilor, oricând poate apărea culpa profesională. Responsabil este Ministerul Sănătăţii şi Guvernul, pentru că nu se pot scoate la concurs posturile care să asigure o funcţionare adecvată a sistemului. Ne vom trezi că unităţile sanitare sunt depopulate de specialişti. În această situaţie constatăm că atât ministerul, cât şi Guvernul încalcă flagrant Constituţia României care prevedere că statul este garant al stării de sănătate a populaţiei. La noi nu se recunoaşte, ca în alte ţări, că sănătatea este un capital şi că ea se întoarce în comunitate sub formă de forţă de muncă şi progres', a declarat Ştefan Roman.
Acesta a precizat că la filialele din Cluj al Colegiului Medicilor şi al Colegiului Asistenţilor se depun lunar sute de cereri pentru certificate de conformitate, necesare pentru ca solicitanţii să-şi poată găsi de lucru în afara ţării.
La nivelul întregii ţări, din 280.000 de posturi existente în sistemul medical, între 30 şi 50.000 de posturi reprezintă deficit.
Potrivit preşedintelui Sanitas Cluj, principala cauză a deficitului de personal este reprezentat de fenomenul migraţiei medicilor şi asistentelor care nu vor să rămână în ţară pe salarii mai mici decât au nevoie pentru a trăi.
Sanitas Cluj solicită Guvernului să găsească o soluţie pentru deblocarea posturilor din sistem.AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Liderii Sanitas cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de salarizare din sistemul sanitar Liderii Federaţiei Sanitas au anunţat luni, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, că vor pregăti ample mişcări de protest, care să aducă aminte de ceea ce reprezenta organizaţia în urmă cu 20 de ani, când forţa sindicatului s-a văzut în stradă, dacă revendicările sale, în special cele salariale...
Gorj: Peste o sută de medici şi asistenţi pleacă la muncă în străinătate Peste o sută de angajaţi ai sistemului sanitar gorjean, majoritatea de la secţiile de Urgenţe şi Chirurgie, au depus, pe parcursul lunii august, cereri prin care solicitau aprobarea plecării la muncă în străinătate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Sanitas Gorj, Valentin...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Leonard Bărăscu (SANITAS): Vom continua discuţiile cu Ministerul Sănătăţii pe celelalte revendicări Reprezentanţii Federaţiei Sanitas vor continua discuţiile cu cei ai Ministerului Sănătăţii pe celelalte revendicări, iar greva generală va fi amânată până când contractul colectiv de muncă va fi înregistrat, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.
Federaţia Sanitas a anunţat amânarea grevei de joi şi suspendarea conflictului Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat miercuri că greva care era anunţată pentru joi, 28 noiembrie, se amână, conflictul fiind suspendat.