Cele mai citite
 


Cercetători japonezi au reuşit să facă să crească din nou dinţii şoarecilor /Proceedings of the National Academy of Science (PNAS)/
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 4 aug /Agerpres/ - Cercetători japonezi au reuşit să facă să crească dinţi ai unor şoareci adulţi implantând germeni de dinţi în maxilar, o tehnică pe care ei o consideră utilizabilă şi în cazul altor organe, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), relatează AFP.

Până în prezent, biologii stăpâneau o tehnologie care permitea cultivarea în laborator a anumitor ţesuturi care pot fi grefate apoi la animale.

Însă aceşti cercetători, sub conducerea lui Etsuko Ikeda, de la Departamentul de biologie al Universităţii de ştiinţe din Tokyo, au mers mai departe în terapia regenerativă, reuşind să pună la punct in vitro un germen de dinte şi să-l implanteze în maxilarul unui şoarece. Funcţionând ca o sămânţă, acest germen conţine toate instrucţiunile genetice necesare creşterii unui dinte.

După pierderea dintelui de lapte şi apoi a celui de adult, un nou dinte creşte astfel pentru a treia oară consecutiv în aceeaşi alveolă. Cercetătorii au repetat operaţia de mai multe ori cu succes.

Structura şi soliditatea noilor dinţi s-au dovedit comparabile cu cele ale dinţilor naturali, iar nervii s-au dezvoltat normal, răspunzând la durere, au indicat cercetătorii.

Autorii studiului estimează că lucrările lor "reprezintă un progres major" în cercetarea în materie de terapie regenerativă, demonstrând succesul unei tehnici care ar putea să se aplice în înlocuirea altor tipuri de organe afectate, bolnave sau îmbătrânite: în loc să fie transplantate, noi organe perfect funcţionale cresc în corp pe baza celulelor stem sau germinale. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
O echipă de cercetători niponi crede că diabetul poate fi tratat cu un medicament împotriva ulcerului gastric O echipă de cercetători japonezi a asociat o genă cu dezvoltarea diabetului ca urmare a ingerării de grăsimi, astfel încât ei sunt de părere că boala poate fi tratată cu un medicament împotriva ulcerului gastric, informează joi ziarul Mainichi, preluat de EFE.
Premieră: Spermatozoizi produşi în laborator O echipă de cercetători japonezi a reuşit să producă, în premieră, spermatozoizi fertili. Este o realizare majoră, dar sunt necesari mulţi ani până când oamenii vor putea beneficia de ea, scrie publicaţia franceză Le Point.
Suc de roşii pentru eliminarea mai rapidă a alcoolului Se pare că sucul de roşii accelerează semnificativ eliminarea alcoolului de către ficat. Cercetători japonezi de la două întreprinderi agroalimentare studiază de câţiva ani efectele consumului de fructe şi legume asupra metabolismului alcoolului, scrie passionsante.be.
Aventura hrăneşte materia cenuşie şi modelează personalitatea fiecăruia Explorarea activă a mediului şi acumularea de diverse experienţe hrăneşte creierul care generează ca răspuns mai mulţi neuroni, arată un studiu care aduce mai multă lumină asupra modului în care structurile cerebrale modelează personalitatea fiecăruia, relatează AFP.
Cercetători japonezi au creat o metodă pentru tratarea distrofiei musculare cu ajutorul celulelor iPS O echipă de cercetători japonezi a reuşit să corecteze o disfuncţie genetică care provoacă distrofia musculară, cu ajutorul celulelor stem pluripotente induse iPS, care ar putea frâna dezvoltarea acestei maladii, au informat joi mass-media locale citate de EFE.