Cele mai citite
 


O nouă tulpină de salmonella rezistentă la antibiotice ameninţă să se răspândească în lume
vineri, 5 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă au descoperit o supertulpină de salmonella originală din SUA, ce este foarte rezistentă la antibioticul ciprofloxacin, sau Cipro, ce este folosit deseori în cazul infecţiilor severe cu această bacterie. Bacteriologii se tem că această tuplină de salmonella ar putea să se răspândească rapid pe întreg globul, conform unui material publicat în Journal of Infectious Diseases, transmite Reuters.
Tulpina, botezată S. Kentucky, s-a răspândit deja în lume, existând deja aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în Franţa, Danemrca, Anglia şi Ţara Galilor, în perioada 2002 - 2008, conform acestui studiu.

Infecţiile cu salmonella constituie o serioasă problemă pentru sistemele medicale din numeroase ţări. Doar în America de Nord, în fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 1,7 milioane de cazuri de infecţii.

Deşi majoritatea infecţiilor cu salmonella produc doar nişte gastroenterite comune, ele pot fi fatale în cazul persoanelor în vârstă şi/sau al celor cu sisteme imunitare slăbite.

În cadrul studiului coordonat de Francois-Xavier Weill şi Simon Le Hello de la Institutul Pasteur din Paris, au fost evidenţiate 489 de cazuri de infectare cu această tuplină de salmonella din SUA şi Europa. Numărul cazurilor a crescut constant, an de an, de la 3 cazuri raportate în 2002 până la 174 de cazuri în 2008.

Primele infecţii cu S. Kentucky au fost contactate mai ales în Egipt, între 2002 şi 2005, dar din 2006 aceste infecţii au început să apară şi în alte părţi ale Africii şi în Orientul Mijlociu.

În cadrul studiului, autorii au reuşit să izoleze această tulpină bacteriană la puii şi curcanii din Etiopia, Maroc şi Nigeria, sugerând că un "important agent al transmiterii infecţiilor este carnea de pasăre". În plus, folosirea uzuală a antibioticelor în procesul de creştere a păsărilor pentru carne din Nigeria şi Maroc "ar putea să contribuie la răspândirea rapidă" a acestei tulpini.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Rezistenţa la antibiotice provoacă 23.000 de morţi pe an, în SUA Rezistenţa la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, în SUA, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi, relevă un raport al autorităţilor sanitare citat marţi de AFP.
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Bacteria rezistentă la antibiotice descoperită la un pacient decedat în Belgia Un locuitor al capitalei belgiene a decedat în iunie la întoarcerea din Pakistan, ţara sa de origine, unde fusese infectat cu o bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele, a indicat vineri un responsabil al spitalului belgian unde pacientul a fost tratat, informează AFP.
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.