Cele mai citite
 


Celulele canceroase, protejate de sistemul imunitar /Journal of Clinical Investigation/
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 4 aug /Agerpres/ - Sistemul nostru imunitar ar detecta celulele canceroase încă din primele zile ale formării unei tumori, însă nu pentru a le ataca, ci din contră pentru a le proteja, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.

Astfel, celulele canceroase, contrar unei teorii de la începutul secolului al XX-lea, sunt protejate încă de la începutul proliferării lor, potrivit unui studiu francez, publicat în revista specializată Journal of Clinical Investigation.

Aceste rezultate ar putea antrena progrese importante în tratarea cancerului, potrivit echipei profesorului David Klatzmann, de la laboratorul "Imunologie-Imunopatologii-Imunoterapii" al Universităţii Pierre şi Marie Curie (UPMC-CNRS-Inserm).

De mult timp, oamenii de ştiinţă postulau că sistemul imunitar recunoaşte ca anormale celulele canceroase încă de la producerea lor de către organism pentru a le elimina şi că atunci când aceste celule întâlnesc linia de apărare se dezvoltă cancerul.

Echipa profesorului David Klatzmann a dezvăluit că acest concept este inexact: supravegherea cancerelor de către sistemul imunitar duce, din contră, la protejarea celulelor tumorale în momentul apariţiei lor, ca în cazul oricăror alte celule ale organismului.

Cercetătorii au arătat pe modele animate că apariţia primelor celule canceroase declanşează imediat un răspuns al unor celule imunitare, "limfocite T regulatoare". Acestea se îndreaptă rapid către tumoare, recunosc celulele canceroase, apoi blochează alte limfocite, numite "efectoare", împiedicându-le astfel să atace şi să distrugă celulele canceroase.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că în absenţa limfocitelor T regulatoare la această primă întâlnire între sistemul imunitar şi celulele tumorale, apărarea imunitară îşi face datoria şi eradică tumoarea, graţie intrării în acţiune a "limfocitelor T efectoare".

"Controlul limfocitelor T regulatoare ar trebui să fie o componentă esenţială în dezvoltarea de viitoare terapii împotriva cancerului", au indicat cercetătorii.

Această descoperire deschide, totodată, alte perspective terapeutice, precum vaccinările preventive anti-tumorale, au estimat ei. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul - limba engleza Ce este cancerul?
Cluj: Simpozion dedicat patologiei canceroase În Clinica de Urologie cu numai 30 de paturi a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca (SMC), doi sau trei dintre pacienţi internaţi suferă de cancere uro-genitale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, şeful clinicii, prof. univ. dr. Ioan Coman.
Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului Aproximativ 33.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului, aceasta însemnând că la fiecare 16 minute un român este victima acestui viciu, a declarat, marţi, într-o conferinţă, preşedintele Comisiei de pneumologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Miron Bogdan.
Mariajul, secretul supravieţuirii în faţa cancerului? Glumeţii spun că mariajul creşte presiunea arterială, însă persoanele căsătorite au cea mai mare şansă de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii cu cancer, conform unui nou studiu, preluat de agenţia de presă ANI.
Un salt uriaş pentru omenire: de la aselenizare la tratamentul pentru cancer /The Times/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - În urmă cu 40 de ani, decizia preşedintelui american John Kennedy i-a făcut pe oameni să păşească prima dată pe Lună. Alarmat de faptul că astronautul rus Iuri Gagarin se lansase pe orbită cu o lună în urmă, liderul de la Casa Albă a provocat ştiinţa americană...
Campanie de informare şi educare privind lupta împotriva cancerului Bucureşti, 29 iun /Agerpres/ - Campania de informare şi educare "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte" va începe, în premieră în România, la 1 iulie.