Cele mai citite
 


Prof. dr. Cristian Vlădescu: Raportul comisiei prezidenţiale va sta la baza viitoarei legi a sănătăţii
vineri, 5 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr. Cristian Vlădescu, preşedintele comisiei prezidenţiale care a elaborat raportul intitulat "Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului" şi care ar urma să stea la baza viitoarei legi a sănătăţii, a declarat joi pentru AGERPRES că au fost identificate câteva puncte care vor sta la baza viitorului act normativ.
Potrivit acestuia, este vorba despre modul de organizare a spitalelor, măsuri privind sănătatea publică, organizarea sistemului în general şi a sistemului de sănătate public, a serviciilor de sănătate publice, organizarea asistenţei primare şi comunitare, astfel încât pacienţii să nu mai ajungă în stadii avansate de boală, ci să fie descoperite din vreme.
Cristian Vlădescu a subliniat că se va avea în vedere şi zona medicamentului compensat şi gratuit, eficientizarea astfel încât să se asigure un acces cât mai mare al populaţiei la medicamente.
El a accentuat că măsurile de sănătate publică sanitară trebuie luate şi de comunităţile locale prin asistenţii comunitari, existând o organizare la acest nivel.
Conform lui Vlădescu, raportul comisiei prezidenţiale este postat de trei ani de site, perioadă în care a putut fi consultat şi în care s-au putut face propuneri.
El a completat că au fost discuţii şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar decizia este una de politică sanitară.
Acest raport a mai fost dezbătut cu organizaţiile nonguvernamentale, sindicate, patronate şi asociaţii profesionale.
Raportul evidenţiază că starea de sănătate a populaţiei este afectată de sistemul de sănătate din România care prezintă "disfuncţii majore".
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat pentru AGERPRES că şi acest organism are în vedere trei proiecte legislative privind educaţia, malpraxisul şi modul de organizare şi funcţionare a CMR.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat recent speranţa ca noua lege a Sănătăţii să fie adoptată până la sfârşitul anului, în contextul în care Guvernul ar înainta Parlamentului, în această toamnă, proiectul de act normativ. Potrivit şefului statului, problema din sistemul de sănătate nu poate fi soluţionată dacă va fi "tergiversată la nesfârşit".
"Eu sper ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a Sănătăţii, în care spitalul să nu fie numai unitate de stat. Spre exemplu, acum un spital, în mod oficial, nu poate beneficia de implicarea unor firme private în finanţarea lui. (...) Noua lege a Sănătăţii, care are la bază raportul comisiei prezidenţiale, proiectul ei va fi pus la dispoziţia Guvernului. Guvernul îl va discuta, îl va dezbate şi poate că-l va adopta până la sfârşitul anului", a declarat şeful statului. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori, a declarat, joi, preşedintele...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.
Coaliţia "Votez pentru Sănătate": Aproape jumătate dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătăţii Aproape jumătate dintre români (43%) nu au încredere în Ministerul Sănătăţii, 33% în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 31% în spitale, relevă un studiu prezentat marţi la lansarea Campaniei "Votez pentru Sănătate", care a evidenţiat percepţiile şi aşteptările românilor cu privire la sistemul...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.