Cele mai citite
 


Descoperirea unei gene responsabile pentru apariţia epilepsiei poate duce la un tratament mai eficient al bolii /The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences/
marţi, 4 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Oamenii de ştiinţă au identificat un defect genetic care ar putea fi responsabil pentru până la jumătate din cazurile de epilepsie identificate de oamenii de ştiinţă, notează cotidianul britanic The Times.

În aproximativ 50 la sută dintre cazuri, apariţia epilepsiei este legată de o cauză evidentă, cum ar fi o lovitură la cap, o tumoare la creier sau o altă afecţiune neurologică.

În ceea ce priveşte majoritatea celorlalte cazuri, deşi se bănuieşte că epilepsia ar avea o cauză genetică, s-au înregistrat puţine progrese ceea ce priveşte identificarea genei responsabile.

Ultimul studiu în acest sens, publicat azi în jurnalul PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), cu sediul la Washington, de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds, susţine că mutaţia genei ATP1A3 poate duce la o formă severă de epilepsie la şoareci, iar dacă descoperirea se poate aplica şi oamenilor, ea ar putea conduce la tratamente mai eficiente ale epilepsiei.

Echipa din spatele studiului a început deja monitorizarea unei baze extinse de mostre de ADN de la pacienţi epileptici pentru a vedea dacă acelaşi defect genetic cauzează epilepsia şi la oameni.

Potrivit acestora, faptul că există o potrivire de 99 la sută între versiunile genei la oameni şi la şoareci ne arată că există o şansă serioasă ca mutaţia acestei gene să joace un rol import şi în apariţia epilepsiei la oameni.

La ambele specii, gena este implicată în reglarea nivelului de sodiu şi de potasiu din creier. La oameni, dezechilibrul dintre acestea două a fost legat de apariţia epilepsiei.

La cei care suferă de această boală, creierul este hiper-excitabil, ceea ce înseamnă că, atunci când este stimulat, există o creştere cu mult mai mare a numărului de neuroni excitaţi decât la un creier normal, sodiul şi potasiul afectând cât de repede se excită neuronii.

Gena ATP1A3 reglementează nivelul de potasiu şi sodiu din creier, producând o enzimă care funcţionează ca o pompă pentru sodiu-potasiu.

La nişte şoarecii care au fost crescuţi pentru a avea epilepsie, un defect la nivelul genei ATP1A3 produce o versiune inactivă de enzimă, care generează dezechilibre între cantitatea de sodiu şi cea de potasiu. Drept, consecinţă, şoarecii au în mod obişnuit epilepsie.

Studiul a mers un pas mai departe, izolând cauza epilepsiei, prin împerecherea unor şoareci cu epilepsie cu unii sănătoşi, cărora, prin inginerie genetică, li s-a produs o genă suplimentară de ATP1A3. Această copie a compensat versiunea proastă a genei, ceea ce a condus la progenituri care nu au avut epilepsie şi care prezentau niveluri normale ale enzimei ce funcţionează ca o pompă pentru sodiu-potasiu.

”Dezechilibrele dintre cantitatea de sodiu şi potasiu au fost demult bănuite că pot conduce la epilepsie, dar studiul nostru este primul care arată dincolo de orice îndoială că un defect al genei ATP1A3 este responsabil pentru acest lucru”, susţin cercetătorii. Epilepsia poate fi regăsită la unul din 200 de britanici. Tratamentul anticonvulsiv, cel mai comun, este ineficient în peste 30 la sută dintre cazuri, iar efectele sale secundare poat afecta cu mult calitatea vieţii. AGERPRES/(Ana Bîgu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit...
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
A fost elaborată cea mai extinsă amprentă genetică a obezităţii Oamenii de ştiinţă au descoperit mai mult de 90 de noi regiuni genetice care ar putea explica de ce unele persoane sunt mai susceptibile de a lua în greutate decât altele, conform unui studiu publicat în revista Nature, informează joi BBC.
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Identificarea unei gene-cheie în apariţia metastazelor cancerului mamar O echipă de cercetători americani a identificat o genă care îndeplineşte un rol cheie în răspândirea cancerului mamar şi face ca tumorile să fie mai rezistente la chemoterapie, conform unui studiu publicat luni, informează AFP.