Cele mai citite
 


Splina, un organ mai preţios decât s-ar putea crede /Le Figaro, Science, The Lancet/
miercuri, 5 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 5 aug/Agerpres/ - Cercetători de la Harvard Medical School şi de la Massachusetts General Hospital din Boston au descoperit recent că splina, suprasolicitată de sportivi şi temută de chirurgi, are o funcţie esenţială pentru sistemul imunitar, informează cotidianul francez Le Figaro de miercuri.

Considerată multă vreme de către antici ca sediul umorilor, acest burete de 300 de grame se află sub coaste, având ca vecini diafragma şi stomacul. Hematologii şi chirurgii ştiu importanţa acestui loc de depozitare a 30% din plachetele noastre sanguine (răspunzătoare de coagulare), cunoscut ca rezervă de limfocite.

O echipă de cercetători de la instituţiile menţionate i-a descoperit (revista Science din 30 iulie 2009) o funcţie esenţială în sistemul de apărare a corpului. Splina este un depozit în care este stocată o rezervă de milioane de „soldaţi” ai corpului, celule numite monocite. În cazul traumatismelor cu invazie de microbi patogeni, splina se poate contracta şi împinge în sânge mulţi astfel de „soldaţi” pentru a se lupta cu duşmanul. Splina se dilată, putând să crească de la 300 de grame la 1,5 kg. Este „cimitirul globulelor roşii” şi, asemeni măduvei osoase, produce celule sanguine.

Ulrich von Adrian, imunolog la Harvard, este destul de surprins de descoperire: „Dacă ar trebui să ghicim care este sursa acestor celule specializate, ne-am gândi că ele provin din măduva osoasă mai degrabă decât din splină.”

Asemeni unui apendice intestinal, splina n-a avut o funcţie nobilă în istoria medicinii. Chirurgii se tem de intervenţiile asupra acestui organ: membrana sa subţire şi fragilă poate să se fisureze în cazul unui traumatism toracic stâng, provocând hemoragii foarte grave.

În istoria atletismului, mai multor alergători li s-a scos splina: lui Ron Clark, campion australian de fond şi semifond din anii 60, dar şi - surprinzător - unora dintre alergătorii de fond ai delegaţiei germane la Jocurile Olimpice din 1936, care au fost operaţi de splină preventiv (se spunea că pentru a evita crampele şi durerile în partea stângă în timpul efortului prelungit din cursele lungi).

Descoperirea americană confirmă părerea medicală că cei cărora li s-a scos splina prezintă un risc crescut de moarte prematură. Un studiu apărut în The Lancet în 1977 a comparat 570 veterani americani din al doilea război mondial, care aveau splina scoasă în urma rănilor suferite, şi un grup identic de veterani răniţi, dar care mai aveau splina. Bărbaţii fără splină erau de două ori mai supuşi riscului de a muri de boli cardio-vasculare decât ceilalţi. Rezultă că este foarte important să ne păstrăm splina cât se poate de mult, concluzionează cotidianul Le Figaro. AGERPRES/(Lelia Bretan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum luptăm împotriva imunității scăzute a organismului Ne-am obișnuit ca, de fiecare dată când ne îmbolnăvim, să dăm vina pe imunitatea scăzută a organismului. Dar ce reprezintă, de fapt, imunitatea scăzută, cine sunt cei mai afectați si cum putem să dam o mână de ajutor sistemului nostru imunitar?
Risc dublu de moarte prematură pentru adulţii care se uită trei ore pe zi la televizor (studiu) Adulţii care se uită la televizor peste trei ore pe zi riscă de două ori mai mult să moară prematur comparativ cu cei care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran, arată un studiu publicat miercuri în revista Asociaţiei American Heart şi preluat de 20minutes.fr.
Patinaj viteză: Claudia Pechstein chiar suferă de o anomalie sanguină congenitală Patinatoarea de viteză germană Claudia Pechstein, suspendată pe 2 ani pentru infracţiune la codul antidoping, mai precis singurul sportiv care a fost sancţionat pe baza schimbărilor din paşaportul biologic, fără a se putea demonstra că a luat substanţe interzise, şi care şi-a clamat mereu inocenţa, chiar...
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.
Cercetători americani propun grefe de măduvă osoasă fără chimioterapie, mai puţin periculoase Grefe de de măduvă osoasă fără chimioterapie, prin urmare mai puţin periculoase, vor fi în curând posibile, au anunţat cercetători americani care le-au testat cu succes pe şoareci, relatează AFP.
Bolile autoimune pot fi efectul secundar al unui sistem imunitar foarte puternic Procesul de evoluţie poate fi răspunzător pentru majoritatea bolilor autoimune, aşa cum este lupusul, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă, conform unui nou studiu care ajunge la concluzia că oamenii care suferă de astfel de afecţiuni au sisteme imunitare foarte puternice, capabile să lupte împotriva...