Cele mai citite
 


Dezbatere pe taxa clawback
sâmbătă, 6 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionale de Medicamente (ARPIM) au subliniat în cadrul dezbaterii de vineri de la Ministerul Sănătăţii privind introducerea taxei clawback că sunt de acord cu această taxă însă consideră că noul proiect de hotărâre de Guvern privind taxa supus dezbaterii publice reprezintă o măsură în detrimentul pacienţilor şi nesustenabilă economic.
Ei au argumentat că taxarea cu o valoare disproporţionată de 60% va face dificilă susţinerea tratamentelor pacienţilor.
Majoritatea pacienţilor bolnavi de diabet, HIV, cancer, TBC trăiesc în prezent datorită tratamentelor actuale, iar nepermiterea nici a unei creşteri a consumului de medicamente înseamnă privarea de tratament a pacienţilor nou diagnosticaţi.
În plus, ei au mai spus că raportarea perpetuă la consumul anului 2009 reprezintă de fapt o taxare repetitivă şi cumulativă.
În viitor producătorii vor fi taxaţi în fiecare an atât pentru creşterile normale ale consumului anului respectiv faţă de anul anterior, care vor apărea ca urmare a tratării pacienţilor nou diagnosticaţi, cât şi pentru toate creşterile anterioare deja taxate.
Astfel, se va ajunge într-un termen previzibil la o taxare anuală de 60%, au explicat reprezentanţii ARPIM.
Totodată, aceştia au mai spus că taxa va duce la descurajarea investiţiilor în România pentru viitor.
Orice companie care va dori să investească va fi taxată cu un procent de 60% aplicat la cifra totală de afaceri din cauza faptului că în 2009, anul de referinţă, cifra de afaceri era zero.
Reprezentanţii ARPIM susţin că nespecificarea perioadei în care medicamentele inovatoare vor fi excluse de la taxare cu 60% va duce la blocarea accesului pacienţilor la descoperirile terapeutice noi de care beneficiază ceilalţi cetăţeni ai Europei.
Un alt motiv invocat de reprezentanţii ARPIM este acela că nespecificarea includerii la acelaşi nivel de taxare a tuturor medicamentelor poate duce la măsuri discriminatorii şi anticoncurenţiale şi la încălcarea tratatelor internaţionale la care România este parte.
În prezent, din cauza crizei financiare industria farmaceutică creditează tratamentul pacienţilor în procent de 85% din consumul anual de medicamente, acumulându-se 11 luni de întârziere la plată, fapt ce va fi foarte dificil de susţinut economic pe viitor în contextul impunerii unei taxe nesustenabile.
ARPIM a venit cu propunerea de amendare a proiectului hotărârii de Guvern, solicitând un pachet de soluţii sustenabile economic, transparente şi predictibile pe termen lung.
Propunerea ARPIM are ca prim obiectiv controlul cheltuielilor fără afectarea pacienţilor şi se referă la o taxare progresivă a creşterii anuale a bugetului de medicamente compensate şi gratuite, astfel 10% pentru o creştere a consumului între 0 şi 10%, de 20% pentru o creştere a consumului între 10 şi 20%, 30% pentru o creştere a consumului între 20 şi 30% şi 50% pentru o creştere a consumului mai mare de 30%.
În opinia reprezentanţilor ARPIM, această taxare progresivă ar permite o creştere moderată, în acord cu nevoile de tratament ale pacienţilor şi de asemenea noile investiţii care vor încuraja dezvoltarea medicamentelor care se dovedesc utile pacienţilor.
De asemenea, ARPIM propune încheierea unor acorduri de volum la un an după compensarea noilor produse şi taxarea cu 50% a depăşirilor mai mari de 15% faţă de limitele agreate, astfel încât şi pacienţii români să beneficieze în viitor de medicamentele novatoare care au intrat deja în tratamentul celorlalţi pacienţi din Europa în ultimii patru ani.
"Sperăm ca în urma acestei dezbateri soluţiile propuse de ARPIM vor fi luate în considerare, astfel încât impactul măsurii asupra industriei şi implicit asupra pacienţilor să fie pozitiv", a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM.
Subsecretarul de stat dr.Raed Arafat, prezent la dezbatere, a spus că se vor consemna toate propunerile şi se aşteaptă şi alte propuneri până luni, urmând ca ele să fie discutate şi analizate şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect: 150 de molecule noi şi molecule cu indicaţii noi, pe lista medicamentelor compensate şi gratuite Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 27 martie, o listă cu medicamente compensate şi gratuite care conţine 150 de molecule noi sau cu indicaţii noi.
ARPIM este de acord cu alinierea preţurilor la nivelul ţărilor UE însă cu anumite condiţii ARPIM se declară de acord cu alinierea preţurilor la medicamente, însă afirmă că în această situaţie ''este onest, echitabil şi obligatoriu'' ca statul să asigure companiilor producătoare de medicamente în România aceleaşi condiţii ca cele existente în ţările din Uniunea Europeană - eliminarea taxei...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
ARPIM: Producătorii de medicamente nu pot susţine economic taxa propusă de autorităţi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) consideră că noul proiect de hotărâre de guvern privind taxa clawback, care a fost lansat marţi în dezbatere publică, reprezintă o măsură care nu poate fi susţinută economic.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.