Cele mai citite
 


Emil Boc: În programul privind clasificarea universităţilor intră şi cele private
sâmbătă, 6 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Premierul Emil Boc a precizat, joi, la postul public de radio că în programul privind clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii vor intra şi instituţiile private.
Întrebat dacă în programul adoptat miercuri de Guvern vor intra şi universităţile private, Emil Boc a confirmat această idee, arătând că în acest fel "se va şti locul fiecăreia".
El a arătat că hotărârea de Guvern privind clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii este fundamentală pentru reforma învăţământului superior.
"Mai pe româneşte spus, să ştie fiecare student, fiecare părinte ce valoare are fiecare universitate, unde este cel mai bun program de master sau de doctorat din ţară pe domeniul respectiv şi diploma, când ţi-o emiţi, ţi-o emite unitatea de învăţământ ca să conteze pe piaţa muncii. Aşa cum, în America, daca ai terminat la universitate - la Stanford sau în altă parte - ştii că diploma respectivă este oriunde recunoscută în lume şi are o anumită valoare şi are un anumit prestigiu", a completat premierul.
Emil Boc a explicat că o universitate are trei alternative: "să fieo unitate care pregăteşte doar pentru sistem licenţă, o unitate care are licenţă şi masterat sau o universitate care are licenţă, masterat şi doctorat".
"Asta nu înseamnă că punctual nu poate avea un program de studii foarte bun de masterat în biochimie sau în drept sau în administraţie publică sau în medicină, dar fiecare universitate se va identifica prin ceva şi oamenii vor şti din start ce valoare are diploma şi mai ales banii se vor aloca în funcţie de aceste performanţe, că astăzi se alocă indiferent de performanţe. Unele universităţi au la rezidenţiat performanţă la medicină, de exemplu, cam 70% deja au rezidenţiatul, alţii îşi iau 5% rezidenţiat, dar banii de la buget merg în manieră egală la aceste universităţi, de exemplu, de medicină şi farmacie, vor mai merge la fel banii şi care vor avea performanţe prin absolventţi lor, vor primi mai mulţi bani. Cei care nu au asemenea performanţe vor primi mai puţini bani, deci se va introduce şi aici calitatea ca şi criteriu de performanţă în activitate", a conchis el.
Potrivit hotărârii de Guvern adoptate miercuri, universităţile vor fi clasificate, iar programele de studii vor fi ierarhizate în vederea finanţării de către stat în funcţie de performanţe.
"Consecinţa acestei clasificări este că statul va aloca resurse acolo unde există posibilitatea de a face performanţă, fie de licenţă - care de exemplu are absolvenţi absorbiţi foarte bine pe piaţa muncii locale, fie universitate care face o cercetare ştiinţifică de calitate, în baza criteriilor internaţional acceptate", a explicat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la finalul şedinţei de guvern.
De asemenea, în baza Legii educaţiei, coroborate cu această hotărâre de guvern, universităţile vor fi clasificate astfel încât să poată organiza examene de licenţă, licenţă şi masterat sau licenţă, masterat şi doctorat.
"Evaluarea se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării în aceste universităţi, cercetarea ştiinţifică, relaţia cu mediul extern şi capacitatea instituţiei de a-şi atinge obiectivele şi capacitatea de schimbare şi modernizare", a mai explicat Funeriu.
El a menţionat că, în baza vechilor reglementări, "locurile la licenţă, master, doctorat acordate universităţilor se dădeau în mare parte după bunul plac al ministrului sau aparatului ministerial".
"Acest lucru nu va mai fi posibil în baza Legii educaţiei", a mai afirmat ministrul Funeriu.
Potrivit acestuia, datele colectate de la universităţi, privind performanţele acestora, pot fi consultate pe site-ul http://chestionar.uefiscdi.ro. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Emil Boc: Reforma în sănătate va continua, nu se încheie prin desfiinţarea a 67 de spitale Reforma în sistemul de sănătate nu se încheie cu închiderea celor 67 de spitale, ci va continua prin introducerea cardului de sănătate, a sistemului informatic integrat şi se va desăvârşi prin introducerea pachetului minim de servicii pentru fiecare asigurat, a declarat, duminică, premierul Emil Boc...
Traian Băsescu apreciază decizia lui Boc de a respinge modificările de buget cerute de marile companii de stat Preşedintele Traian Băsescu a declarat că apreciază decizia de miercuri a premierului Emil Boc, care a respins toate modificările de buget cerute de marile companii de stat, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele.
Emil Boc: Există probleme cu măririle de 15% în spitalele unde nu s-a făcut reformă Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Problemele cu spitalele unde nu s-a aplicat mărirea de salarii de 15% în luna ianuarie pentru angajaţi s-au constatat în cazul acelor unităţi sanitare care nu au făcut reforma solicitată din iulie 2010 privind alocarea a 70% din buget pentru salarii, a declarat, miercuri...
Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a lui Vasile Cepoi ca secretar de stat în MS Primul-ministru Emil Boc a semnat decizia de numire a lui Vasile Cepoi în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, informează Guvernul, printr-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
UPDATE Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a lui Vasile Cepoi ca secretar de stat în Min.Sănătăţii Primul-ministru Emil Boc a semnat decizia de numire a lui Vasile Cepoi în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, informează Guvernul, printr-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
UPDATE Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a lui Vasile Cepoi ca secretar de stat în MS Primul-ministru Emil Boc a semnat decizia de numire a lui Vasile Cepoi în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, informează Guvernul, printr-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.