Cele mai citite
 


Medicii străini îi înlocuiesc cu succes pe cei maghiari /Nepszabadsag/
miercuri, 5 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Budapesta, 5 aug /Agerpres/ - Lipsa acută de medici din unele regiuni ale Ungariei i-a făcut pe responsabilii locali să apeleze la ajutorul medicilor străini, atraşi cu salarii mai mari şi diferite facilităţi, spitalul din Ozd /nord/ fiind un exemplu de diversitate în ce priveşte provenienţa etnică a doctorilor de aici, scrie ziarul ungar Nepszabadsag.

Un doctor la pensie formula foarte la obiect, arătând că la Ozd problema nu este numărul mare de medici străini, ci faptul că medicii unguri sunt puţini. La spitalul Almasi Balogh Pal din localitate, din cei 65 de medici angajaţi acolo, 18 sunt veniţi de afară şi anume un medic maghiar din Slovacia, şapte medici maghiari din România, unul din Germania, doi medici din statele foste componente ale URSS iar şapte din ţări arabe şi africane, spune directorul instituţiei, medicul Eszenyi Geza.

Sudanezul Khalid Bushra a obţinut diploma la facultatea din Cluj, unde venise ca bursier, de la Oradea mutându-se mai apoi în Ungaria. Potrivit directorului spitalului, nici ceilalţi angajaţi şi nici pacienţii nu fac deosebire între medicii maghiari şi cei străini, comunicarea fiind mai dificilă doar pentru un medic rus şi unul arab, aceştia vorbind primul cu accent iar celălalt încă o maghiară stricată, chiar şi după 30 de ani petrecuţi în Ungaria. Lipsa de medici s-a manifestat la Ozd încă de acum 30 de ani, şi atunci recurgându-se la medici străini pentru înlocuirea celor maghiari lipsă. Atragerea cadrelor medicale s-a făcut cu ajutorul unor salarii mai mari decât în mod obişnuit, sprijin pentru găsirea unei locuinţe precum şi prin oferirea de către spital a unor posibilităţi profesionale şi de dobândire de experienţă, apreciate de medicii străini.

Ginecologul Khalid declara că, după ce s-a mutat în Ungaria, în 1988, a încercat mai întâi să se stabilească la spitalul din Berettyoujfalu /est, la graniţa cu România/ şi la Debrecen /est/, dar cei de la Ozd i-au oferit de trei ori salariul de acolo. El a acceptat salariul oferit şi s-a stabilit aici, construindu-şi o casă. Conform statisticilor, în Ungaria revin 47 de medici la 10.000 de locuitori, la Budapesta cifra fiind de 72 la 10.000 locuitori, iar în regiunile din nordul ţării de 20,5 la 10.000 de locuitori. Eszenyi arăta că 2.600 de medici maghiari au plecat peste hotare şi 1600 de rezidenţi se pregătesc de examenul de specialitate pentru clinicile şi spitalele mari, în timp ce la spitalele mici abia dacă mai vin medici tineri. Dacă locurile lăsate libere de medicii maghiari plecaţi în occident nu ar fi fost ocupate cu medici din est, atunci lipsa de medici ar fi căpătat proporţii catastrofale, adăuga Eszenyi. AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Opt medici străini o vor examina la închisoare pe Iulia Timoşenko Un consiliu de opt medici din Germania, Canada şi din partea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii o vor examina pe Iulia Timoşenko, a anunţat marţi Iuri Boicenko, purtător de cuvânt al Parchetului, informează, din Kiev, EFE.
Tot mai mulţi medici străini îi înlocuiesc pe cei belgieni, care preferă străinătatea Numărul medicilor şi infirmierilor străini care îşi exercită meseria în Belgia - în special francezi, români şi olandezi - a crescut vertiginos în ultimii ani, potrivit statisticilor guvernamentale publicate luni.
Ucraina: O echipă de medici străini o examinează pe Iulia Timoşenko în detenţie Un grup de trei medici canadieni şi doi germani s-a deplasat marţi dimineaţa la o închisoare din Harkov, estul Ucrainei, pentru a o examina pe opozanta Iulia Timoşenko, fost prim-ministru, care suferă de dureri puternice de spate, transmite AFP.
În Marea Britanie profesează medici străini care nu ştiu limba engleză, avertizează autoritatea de resort Marea Britanie permite medicilor cu cunoştinţe atât de precare de limba engleză încât au nevoie de translatori să opereze pacienţi, a avertizat autoritatea de reglementare în domeniul medical, citată miercuri de cotidianul Daily Telegraph.
Germania are nevoie de medici străini, dar cunoaşterea limbii rămâne un obstacol Germania depinde din ce în ce mai mult de medicii străini pentru a-şi satisface nevoile în domeniul serviciilor de sănătate, dar bariera limbii complică situaţia în această privinţă.
Slovenia vrea să atragă medici străini Guvernul sloven a prezentat un plan de atragere de medici străini, care să compenseze deficitul de personal la nivel naţional, informează vineri AFP.