Cele mai citite
 


Analize medicale în timp record /Le Temps/
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Berna, 6 aug /Agerpres/ - Societatea DiagnoSwiss din cantonul Valais (sudul Elveţiei) va începe din luna septembrie să comercializeze un dispozitiv ce face posibilă detectarea mai multor boli infecţioase şi a câtorva tipuri de cancer. În afară de Elveţia, sunt vizate ca potenţiale pieţe de desfacere şi ţările din Orientul Mijlociu, America de Sud sau Europa de Est, scrie cotidianul elveţian Le Temps.

DiagnoSwiss a fost întotdeauna discretă. Începând din 1999, această întreprindere a generat cifre mari de afaceri, având contracte de colaborare industrială şi acordând licenţe pentru brevetele sale unor grupuri mari, cum ar fi Agilent Technologies.

Tehnologia societăţii DiagnoSwiss provine de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL) şi este integrată în maşini destinate analizei proteinelor. Una dintre aceste maşini este distribuită pe plan mondial societăţilor farmaceutice sau centrelor de cercetare universitare care o utilizează la identificarea proteinelor şi pentru a contribui la producerea de noi medicamente, potrivit ziarului Le Temps.

”Până acum, ne-am vândut tehnologia. Începând cu luna septembrie, vom demara comercializarea propriilor noastre kit-uri de analize”, notează plin de speranţe, dar şi cu nelinişte Frederic Reymond, director general la DiagnoSwiss.

Aparatul care va purta marca ”DiagnoSwiss” ne va permite să părăsim domeniul cercetării pentru a intra pe piaţa mondială a diagnosticului, cifrată la 30 de miliarde de dolari (32 de miliarde de franci elveţieni).

Instrumentul face posibilă detectarea mai multor boli infecţioase, depistarea câtorva tipuri de cancer, a bolilor endemice sau efectuarea unor teste serologice. ”Şi toate acestea în timp record”, subliniază Joel Rossier, director ştiinţific la aceeaşi societate. Noi propunem un prim panel cu aproximativ zece teste. Rezultatele vor fi eliberate în zece minute, faţă de două până la şase ore în prezent”.

DiagnoSwiss se gândeşte să-şi vândă dispozitivul în Elveţia şi, de asemenea, în ţări în care efectuarea acestor analize nu se face încă prin metode automatizate, ca de exemplu cele din Orientul Mijlociu, America de Sud sau Europa de Est. ”În prezent, cele mai multe dintre aceste teste se fac încă manual. Pacientul trebuie să se prezinte la un centru de analize. În general, rezultatele nu îi sunt trimise pacientului prin poştă, el trebuie să le aştepte la faţa locului, lucru care ia mult timp”, explică Frederic Reymond, mai scrie Le Temps.

Pentru a asigura pătrunderea pe piaţă a laboratoarelor, întreprinderea din Valais, al cărei preşedinte este profesorul Hubert Girault de la EPFL, se află în contact cu distribuitori şi producători locali de teste de analize.

Dispozitivul va putea fi introdus gratuit în aceste centre, cu condiţia ca ele să cumpere anual de la DiagnoSwiss un număr minim de plăci-test. ”Seamănă puţin cu o maşină de cafea Nespresso. Trebuie să cumperi capsulele care merg cu aparatul”, compară Joel Rossier. În cazul societăţii DiagnoSwiss este vorba de plăci cu circuite imprimate pe care se găsesc micro-canale. Se pune pe placă o picătură de sânge şi se introduce apoi într-un dispozitiv care conţine diverşi reactivi ce conţin bile magnetice. ”Este vorba de magneţi nanometrici care au pe suprafaţă un anticorp specific la proteina analizată. Această „undiţă” va captura molecula dorită, care va fi detectată prin generarea unui semnal electric”.

Preţul analizei depinde de molecula ce trebuie capturată şi merge de la 1 la 5 franci în funcţie de piaţă şi de specialităţile medicale. Societatea DiagnoSwiss îşi propune să plaseze 50 de dispozitive până la anul viitor. Dispozitivele sunt fabricate în prezent la Monthey de societatea Mondema. ”Sperăm să vindem câteva sute chiar câteva mii de unităţi pe an”, notează Joel Rossier.

DiagnoSwiss vizează şi alte tipuri de dispozitive, cum ar fi cele pentru diagnosticul veterinar. ”În Europa, un pui din 120 şi un porc din 30 trebuie să fie testaţi ca să ştim dacă este infectat cu salmonela. În prezent, rezultatele se dau a doua zi, lucru care se dovedeşte ineficient sub aspectul costurilor”, observă Joel Rossier, care îşi propune eliberarea aceluiaşi rezultat în câteva minute, mai scrie Le Temps. AGERPRES/(Silvia Mihăescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CERCETARE INFORMALA: CE FAC ROMANII CAND AU O PROBLEMA DE SANATATE Intermedicas Worldwide, prima clinica din Romania specializata in second opinion medical si brokeraj de medici, impreuna cu bloggerul Cristian China Birta si Kooperativa 2.0, a realizat o cercetare informala cu tema ‚ Ce fac romanii cand au o problema medicala’.
CNCCR 2016 - CONGRESUL NATIONAL DE CERCETARE CLINICA DIN ROMANIA Primul Congres de Cercetare Clinica din Romania ce va avea loc pe 20-21 Mai 2016 in Bucuresti la hotelul Novotel.
Bacău: Spitalul din Moineşti este singurul neuniversitar din România cu Departament de cercetare clinică acreditat spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti, finanţat de Consiliul Judeţean Bacău şi Consiliul Local, este singura unitate medicală neuniversitară şi printre primele patru din ţară cu un Departament de cercetare, certificat de Academia Română de Ştiinte medicale.
„PRESMED - PRactică Europeană pentru Studenții la MEDicină ” Asociația ”Centrul Român de Inițiative” (CRI), Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”(UMF) București și Dental Profile 2000 SRL au lansat proiectul POSDRU/161/2.1/G/ 135696 „PRESMED - PRactică Europeană pentru Studenții la MEDicină ”.
Cercetare românească, recunoscută pe plan internaţional Meritele echipei de cercetători români conduse de academicianul Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, sunt recunoscute tot mai des, în ultima perioadă, pe plan internaţional.
Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi construită în judeţul Caraş-Severin Fundaţia "Sfânta Irina" va construi primul centru de recuperare oncologică din România în Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin.