Cele mai citite
 


Cluj: Centru de consiliere şi activităţi inter-relaţionale pentru persoanele diagnosticate cu cancer
duminică, 7 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Un centru de consiliere şi activităţi inter-relaţionale pentru persoanele diagnosticate cu cancer, cele care au depăşit cu bine perioadele de tratament, precum şi pentru membrii familiilor lor a fost deschis recent la Cluj-Napoca de către Patronatul Medicinei Integrative, în cadrul unui proiect dedicat terapiei integrative, cofinanţat din Fondul Social European.

Intitulat "Reţea multiregională pentru terapie integrativă, consiliere şi reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer", proiectul se derulează în trei regiuni ale ţării - Nord-Vest, Sud-Est şi Bucureşti-Ilfov. Partenerii proiectului sunt Asociaţia de Terapii Integrative "Sfântul Nectarie" din România şi Asociaţia Oncologică din Italia.
Proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, se va derula până în luna iunie 2013.
La Cluj-Napoca, beneficiarii proiectului vor fi peste 200 de persoane cu astfel de probleme de sănătate şi 400 de aparţinători. Centrul va continua să funcţioneze şi după finalizarea proiectului.
Mihaela Vonica, coordonator asistent al proiectului la Cluj-Napoca, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că un rol esenţial în desfăşurarea programului îl va juca dialogul cu persoanele care au trecut prin trauma unui cancer.
"Dacă beneficiarii proiectului nu sunt activi pe piaţa muncii, încercăm să le găsim noi un loc de muncă, dacă lucrează în medii contraindicate, încercăm să le reorientăm profesional. Le vom acorda şi consiliere juridică. Sunt mulţi angajatori care se feresc să ofere un loc de muncă unei persoane diagnosticate cu cancer, care a depăşit faza critică a bolii şi apoi s-a vindecat. În cadrul centrului vor activa psihologi şi asistenţi sociali", a spus Mihaela Vonica.
În derularea proiectului se vor încheia parteneriate cu cadre medicale, se va colabora cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar cu Institutul Oncologic din luna septembrie. Centrul dispune deja de o bază de date cu medici de familie şi psihoterapeuţi cu care va colabora.
În luna iunie, centrul a organizat două întâlniri cu elevi ai liceelor "Nicolae Bălcescu" şi "Gheorghe Şincai", care au fost extrem de interesaţi de această temă. Activităţi similare vor avea loc şi după începerea noului an şcolar.
Raluca Blaga, de 37 de ani, de profesie economist, diagnosticată cu cancer în urmă cu patru ani, operată şi vindecată, face parte din echipa care derulează proiectul. Ea este unul din multele cazuri de învingători ai teribilei boli care nu mai lucrează în domeniul în care s-a specializat fiindcă nimeni nu a vrut să o reangajeze.
"Când un suferind de cancer află de la cineva care a învins boala că are şanse de vindecare, încrederea lui sporeşte. În perioada tratamentului, cauţi să găseşti oameni care au reuşit să treacă cu bine peste chimioterapie şi radioterapie. Fiind marginalizate, persoanele diagnosticate cu cancer preferă să nu vorbească în societate despre drama lor. Totul se discută numai în familie. După câţiva ani, parcă vrei să uiţi că ai trecut prin acest iad al bolii", a explicat Raluca Blaga.
Ea a evidenţiat că în cadrul proiectului se vor constitui grupuri de suport, în care fiecare va relata despre impasurile trăite în lupta cu boala.
"Experienţa unei astfel de boli marchează enorm viaţa unui om. Totul se rezumă la ce a fost înainte şi după momentul învingerii bolii. Există o prăpastie între trecut şi prezent. Nu îţi mai doreşti să faci ce ai făcut înainte. Poate, în subconştient, este şi informaţia că modul de viaţă anterior te-a condus spre impas şi nu este bine să repeţi acelaşi stil existenţial. Pe cei ce doresc să îşi găsească alt drum noi îi vom ajuta să facă acest lucru, fie prin reorientarea lor profesională, fie prin relaxare prin pictură, gimnastică, excursii, etc. Îi vom consilia cum să se hrănească sănătos şi le vom oferi multe alte informaţii folositoare", a spus Raluca Blaga. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...
“Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului”, un proiect derulat de Asociația M.A.M.E. în sprijinul femeilor din România Asociația M.A.M.E. lansează proiectul “Suport și Consiliere pentru Sănătatea Sânului” cu scopul de a oferi gratuit femeilor diagnosticate cu cancer de sân din România suport, informare, consiliere medicală, consiliere psihologică şi consultanţă juridică.
Terapia integrativă Patronatul Medicinei Integrative (PMI) din România, membru al confederaţiei CONPIROM, a organizat, marţi, masa rotundă cu tema 'Caracteristici şi probleme întâlnite în experienţa organizaţiilor care au lucrat şi lucrează cu persoane diagnosticate cu cancer'.
Asociaţia MAME a înfiinţat un centru pentru suportul şi recuperarea copiilor cu afecţiuni grave Asociaţia MAME a inaugurat Centrul Steluţelor, un centru de suport şi recuperare destinat copiilor bolnavi de cancer şi alte boli grave, unde aceştia vor beneficia, în mod gratuit, de consiliere psihologică individuală şi de grup, kinetoterapie, ateliere de terapie emoţională prin artă şi joc, precum...
REPORTAJ/Primul hospice exclusiv pentru copii din România-locul unde dragostea şi Dumnezeu pot face minuni Pentru prima dată în România, un hospice exclusiv pentru copii şi tineri a fost deschis la Sibiu într-o clădire a Bisericii Evenghelice dată Asociaţiei "Dr. Carl Wolff", unde aceştia au acces gratuit la îngrijire. Este un loc în care dragostea şi Dumnezeu pot face minuni, dându-ne o speranţă că le poate...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...