Cele mai citite
 


Cluj: Dr. Julien Henri (SFMC) - SMURD are o particularitate rară în Europa
luni, 8 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă (SFMC), dr. Julien Henri, a declarat sâmbătă că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România are "o particularitate excepţională", care nu se găseşte în multe ţări din Europa, iar în Franţa numai în anumite regiuni şi care se referă la unificarea serviciilor de prim ajutor - pentru salvarea vieţii unui om - cu cele de ajutor medical.
"România este una dintre puţinele ţări în care aceste două servicii - de prim ajutor şi de ajutor medical - sunt complementare, în interesul victimei, sub denumirea SMURD. Este un singur serviciu care face ambele intervenţii, fiind mai uşor de stabilit bugetul, echipele de intervenţie şi materialele necesare, decât în situaţia în care acestea sunt diferite şi nici nu se înţeleg prea bine", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Julien Henri.
Potrivit renumitului medic francez, în general, există două mari servicii care se ocupă de urgenţe. Cel dintâi se ocupă de primul ajutor acordat foarte rapid, de pildă, unei persoane grav rănite sau celei ce a suferit un stop cardiac, etc. Al doilea serviciu se ocupă de îngrijiri medicale urgente, care se acordă unei persoane suferinde neexpuse însă riscului unui deces.
"În lume sunt mai multe servicii care dau primele îngrijiri, de pildă pompierii în Franţa, Germania şi Italia, asociaţii precum Ordinul de Malta în Germania ori Crucea Roşie în Austria. Cele care vin pentru salvarea vieţii unui om sunt foarte rapide şi se prezintă în maximum zece minute pentru intervenţie. Acestora li se alătură şi medicii de spital, care ies din unitatea sanitară şi vin efectiv pe teren, precum în Franţa, Marea Britanie ori SUA - cu paramedicii. Dar, de regulă, aceste două servicii nu se înţeleg foarte bine, nefiind concepute pe principiul unicităţii, aşa cum se întâmplă în România", a spus dr. Julien Henri, adăugând, în context, că în unele ţări serviciile medicale de maximă urgenţă sunt de stat, iar cele care se ocupă de îngrijiri sunt private şi de cele mai multe ori asociate.
Dr. Julien Henri a participat, sâmbătă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, la prezentarea unui proiect educaţional în "medicina de urgenţă", destinat studenţilor din ciclul de studii de licenţă, cofinanţat din Fondul Social European, Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă fiind partener al acestui program inovativ, bazat pe tehnologii moderne. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Bihor: Două decenii de activitate SMURD în judeţ, sărbătorite timp de o săptămână Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bihor va marca, în data de 12 octombrie 2013, împlinirea a 20 de ani de la prima intervenţie a unui echipaj SMURD în judeţul Bihor.
SMURD Galaţi va fi dotat cu un elicopter pentru urgenţe medicale Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Galaţi va fi dotat cu un elicopter pentru urgenţe medicale, în urma finalizării unui proiect de achiziţie de către Ministerul Sănătăţii, a anunţat, marţi, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, Aurel Nechita.
Harghita: SMURD Gheorgheni a fost operaţionalizat în prezenţa Ministrului Apărării Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Gheorgheni a fost operaţionalizat, sâmbătă, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), general de brigadă Ioan Baş, şi a secretarului de stat în Ministerul...
Cluj: Rezultatele primului proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, prezentate la UMF Reprezentanţi de prestigiu ai vieţii medicale din ţară şi din străinătate vor prezenta luni, în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, rezultatele derulării primului proiect educaţional universitar din România în domeniul...