Cele mai citite
 


În ţările bogate se nasc mai mulţi copii /Nature, Le Temps/
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Berna, 6 aug /Agerpres/ - Suntem obişnuiţi cu ideea că o ţară, cu cât devine mai bogată cu atât mai puţin procreează, şi în mod justificat, deoarece această logică a dominat evoluţia demografică a lumii în secolul al XX-lea. În ultimele decenii, numărul de copii născuţi de o femeie a scăzut sub rata naturală de creştere a populaţiei (estimată la 2,1) în marea majoritate a celor mai prospere ţări de pe planetă. Această tendinţă este pe cale de a se inversa, afirmă trei demografi într-un articol publicat de prestigioasa revistă britanică Nature, citată de ziarul elveţian Le Temps.

Cercetătorii folosesc doi indicatori: rata de fecunditate, care exprimă numărul de copii născuţi de o femeie, şi indicele dezvoltării umane (IDU), care măsoară pe o scară de la 0 la 1 starea de sănătate, a educaţiei şi a dezvoltării economice a unei ţări. Or, aceştia şi-au dat seama că dacă aceste două cifre evoluează în mod opus până la aproximativ 0,85 IDU (unul scade când celălalt urcă), o iau în mod general în aceeaşi direcţie ascendentă, dincolo de 0,9. Astfel ei au concluzionat că în timp ce unele populaţii au din ce în ce mai puţini copii până la un anumit grad de îmbogăţire, ele fac mai mulţi dincolo de acest grad.

De fapt, din cele 24 de ţări care au în prezent un IDU mai mare de 0,9, 18 afişează o rată a fecundităţii în creştere. De când au depăşit acest nivel, Statele Unite au ajuns de la 1,74 la 2,05 copii/femeie, Franţa, de la 1,79 la 1,92, Germania, de la 1,24 la 1,36. În doar şase ţări din această categorie, printre care Japonia şi Elveţia, acest indicator a scăzut în condiţii comparabile.

Cum se explică această schimbare? Un mare număr de femei abordează cu prudenţă maternitatea, deoarece se tem că nu vor putea să facă faţă nevoilor financiare ale copilului lor şi pentru că le este teamă că nu vor mai găsi, după o lungă absenţă, o muncă pe măsura capacităţii lor. În schimb, de la un anumit grad de prosperitate, ele şi-ar face mai puţine griji şi ar avea în consecinţă mai puţine ezitări.

Dacă ipoteza se confirmă, societăţile noastre vor evolua în mod sensibil diferit de ceea ce se prevedea în ultimele decenii. Vor fi în medie mai puţin în vârstă, ceea ce va avea consecinţe importante pentru asigurările sociale. La nivel global, populaţiile din Occident vor fi mai puţin puse în minoritate de cele din Africa şi Asia.

„Studiul este incontestabil interesant, dar concluziile sale trebuie confirmate”, afirmă Gilles Pison, redactor şef la revista Population & Sociétés, organ al Institutului Francez de Studii Demografice (INED).

Prima remarcă se referă la următorul fapt: ţările care au IDU mai mare de 0,9 prezintă situaţii foarte diferite, de la Israel cu o fecunditate în creştere de 2,82 copii/femeie la Coreea de Sud cu o fecunditate în scădere de 1,08 copii/femeie. Asemenea diferenţe sunt mult prea importante pentru a nu fi luate în considerare în cadrul raţionamentului.

A doua remarcă: mărirea ratei fecundităţii s-ar putea datora şi altor factori decât creşterea nivelului de viaţă. Rata fecundităţii atinsese un nivel atât de scăzut încât specialiştii considerau că era condamnat să crească cu foarte puţin. „Situaţie devenise anormală, afirmă Gilles Pison. Nu era posibil să rămână aşa atâta timp cât oamenii îşi exprimau în sondaje o dorinţă evidentă de a avea copii.”

Apoi, un mare număr de femei care au decis să-şi amâne maternitatea au dat naştere la copii deoarece, fiind născute în anii 1960, nu-şi mai puteau permite să aştepte. Este vorba de un simplu „efect de calendar”, potrivit lui Gilles Pison, şi nu de o schimbare fundamentală de atitudine.

Există atunci un raport între prosperitate şi creşterea numărului de copii? Nu există încă un răspuns clar la această întrebare, dar merită să fie pusă. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medic expert în asigurări sociale din Sibiu, trimis în judecată pentru corupţie Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu l-au trimis în judecată pe Adrian Ienea, medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, sub acuzaţia de luare de mită.
Proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de stat, avizat favorabil de Comisiile reunite de muncă şi sănătate Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - Comisiile reunite de muncă şi sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, miercuri, proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de stat pentru 2011, cu 18 voturi pentru şi şase împotrivă.
Nicolăescu: Sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este potrivit pentru România Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este unul potrivit pentru România, susţinând că ar renunţa la el.
MS: Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate nu vor creşte Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate nu vor creşte, prin programul de guvernare al USL fiind prevăzută chiar reducerea acestor cote, precizează Ministerul Sănătăţii.
Veniturile Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se diminuează cu peste 594 milioane lei, în 2009 Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2009 se diminuează la veniturile din contribuţii de asigurări cu suma de 594,5 milioane lei, potrivit proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetului pe 2009.
Brăila: Gradul de încasare a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, depăşit cu 13,5% Gradul de încasare a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate a fost depăşit cu 13,5% la nivelul judeţului Brăila, în primele patru luni ale acestui an, potrivit informaţiilor furnizate luni de preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, dr. Camelia Nedelcu.