Cele mai citite
 


Adrian Streinu-Cercel: Institutul "Prof. Dr. Matei Balş", una din primele instituţii de profil acreditate
marţi, 9 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" se poate lăuda că este una dintre primele unităţi spitaliceşti acreditate şi, până în momentul de faţă, cu cota cea mai mare de punctaj, ceea ce ne face să ne mândrim, a afirmat, luni, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului, într-o conferinţă de presă.
"Circa 90% din pacienţii noştri au plecat acasă vindecaţi sau amelioraţi, iar rata de mortalitate a fost de 0,52 la sută, decese în primele 24 de ore după internare, la un număr care depăşeşte 156.000 de pacienţi în cursul anului trecut", a spus profesorul, evidenţiind succesul terapeutic şi de diagnostic al institutului.
El a amintit că un accent deosebit este pus pe modul în care pacienţii sunt primiţi, diagnosticaţi şi trataţi, cheltuielile de personal, din totalul cheltuielilor spitalului, sunt de 17,85%, în condiţiile în care există o reglementare la contractul-cadru în care acestea nu trebuie să depăşească 70% din buget.
De asemenea, la Balş, unde un pat de spital este folosit 330 de zile, 41,74% din total buget sunt cheltuieli pentru medicamente, cheltuielile de capital de fiind de 10,12%.
Institutul cheltuie 232 de lei pe o consultaţie în ambulator, 154 de lei pe zi cu medicamentele pentru un pacient, în contextul în care spitalul alocă 41,74% din buget pentru medicamente. Costul mediu teste pe pacient este de 389 de lei, iar costul investigaţii pe lună per medic este de 853 de lei, în ultimele 12 luni.
Primul spital din ţară care a introdus sistemul de recoltare a probelor de sânge în vid, adică în circuit închis, protejând atât pacienţii, cât şi personalul, institutul are capacitatea de a stabili terapia în prima oră de la intrarea bolnavului şi de a-l diagnostica în 24 de ore, a spus profesorul Streinu-Cercel.
În aceste zile, în Institutul "Matei Balş" se introduce o nouă tehnologie - sistemul de spectofotometrie de masă prin care se poate obţine un rezultat pozitiv etiologic în opt ore, a anunţat Adrian Streinu-Cercel, menţionând că, în următorii 2-3 ani, conducerea doreşte să realizeze o zonă de catering pentru personal, o zonă-public privat.
El a amintit şi înfiinţarea secţiilor de pre şi post terapie intensivă pentru a salva viaţa pacienţilor.
De asemenea, profesorul Streinu-Cercel a anunţat că, în zilele de 25 şi 26 august, în cadrul Academiei Europene de HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase se va desfăşura un simpozion pe tema aderenţei la terapii a pacienţilor cu hepatopatii cronice, temă intens dezbătută la nivel mondial.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, psihologul Odette Chirilă a evidenţiat nivelul de satisfacţie a bolnavilor trataţi la institut, iar directorul medical, dr. Sorin Petrea, a vorbit despre calitatea diagnosticului şi tratamentului, menţionând protocoalele în domeniu aprobate de Ministerul Sănătăţii.
Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" este prima unitate sanitară de stat certificată ISO 9001/2000 pentru calitatea serviciilor de asistenţă medicală de specialitate, fiind acreditat în luna iulie 2011 de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor şi obţinând, totodată, cel mai mare punctaj.
Institutul are 740 de paturi grupate în secţii de pediatrie şi secţii pentru adulţi, cu o bază tehnică deosebită, la standarde internaţionale, fiind bază de învatamânt şi cercetare pentru studenţii în medicină, rezidenţi şi specialişti în boli infecţioase.
Complet informatizată la nivel de laboratoare, secţii clinice, farmacie, contabilitate şi serviciu statistică, activitatea institutului înseamnă: îngrijiri medicale în domeniul bolilor infecţioase asigurate printr-un număr de 700 paturi, învăţământ universitar, post-universitar şi academic.
Înfiinţarea recentă a Academiei Europene de HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase reprezintă un punct regional de contact, diseminare de informatii şi know-how în domeniul HIV/SIDA şi al bolilor infecţioase şi infecto-contagioase limitatoare de viaţă în special şi în domeniul bolilor infecţioase şi microbiologiei, în general.
Academia Europeană de HIV/SIDA şi Boli Infecţioase, ca parte a institutului, oferă o varietate de programe de formare şi de educaţie având imensul avantaj de a oferi acces direct la pacienţi, experţi, echipamente performante şi cele mai avansate proceduri.
Institutul este afiliat instituţiilor internaţionale de supraveghere a bolilor infecţioase (ECDC, EuroAIDS etc.) şi este parte din planul internaţional de măsuri privind emergenţa şi reemergenţa bolilor infecto-contagioase (SARS, gripă etc.).
Următorul pas în dezvoltarea medicală a institutului îl reprezintă diversificarea tehnicilor de genetică moleculară (PCR) - ca principala modalitate de diagnostic a tuturor infecţiilor, dar şi în scop de stabilire a patogenităţii agenţilor infecţioşi şi a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific şi cercetare epidemiologică, concomitent cu asigurarea gradului de protecţie a personalului şi a mediului (ex. USA şi Europa de Vest - Franţa, Lyon grad 4, Romania grad 3), într-o reţea integrată de boli infecţioase.
Institutul a iniţiat manifestări ştiinţifice de referinţă pentru domeniul bolilor infecţioase şi SIDA, "Zilele ştiinţifice ale Institutului Matei Balş" ajungând în 2007 la a III-a ediţie, şi publicaţii de specialitate, dintre care Revista "Terapeutica" şi "Infectio.ro". AGERPRES/(A,AS - Daniel Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Laboratorul de genetică moleculară de la Institutul 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare pentru infecţiile cu citomegalovirus (CMV), papiloma virus (HPV), virusuri hepatitice, virusuri gripale (inclusiv rezistenţa virusurilor...
Comunicat de presă - Asociaţia Pro Imunizare Forumul National STOP GRIPA 2015
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...
Săndesc: Institutul 'Matei Balş' şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale în cazul răniţilor de la Colectiv Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat miercuri că Institutul "Matei Balş" şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale pentru spitalele care tratează răniţi în incendiul de la Colectiv.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.