Cele mai citite
 


Cluj: Proiect de lege care ar putea creşte preţul alimentelor nesănătoase
marţi, 9 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Ce mancam?
 

Preşedintele onorific al Federaţiei de Nutriţie, Boli Metabolice şi Diabet, Nicolae Hâncu, pregăteşte împreună cu doi parlamentari clujeni o iniţiativă legislativă care ar putea mări preţul alimentelor considerate nesănătoase, ca o măsură de descurajare a populaţiei în consumarea lor.

Nicolae Hâncu a explicat că una din măsurile care se pot lua pentru a-i educa pe oameni să nu mai consume produse bogate în grăsimi, sare şi glucide este stabilirea unei taxe, aşa cum sunt accizele la ţigări şi băuturi alcoolice.


'România din păcate urmează trendul mondial, care arată că cinci categorii de boli domină patologia modernă - bolile cardio-vasculare, cerebro-vasculare, diabetul zaharat şi obezitatea, cancerul şi bolile cronice pulmonare. Ele au un numitor comun, din punctul de vedere al cauzelor, fumatul, nutriţia, consumul de alcool şi scăderea regimului de activitate fizică', a declarat profesorul Hâncu.
Acesta a explicat că la mijlocul lunii septembrie va avea loc un eveniment istoric în cadrul Adunării Generale ONU de la New York în care aceste probleme vor fi dezbătute, iar la finalul celor două zile cel mai probabil se va elabora un set de măsuri care vor fi recomandate statelor care fac parte din organizaţie.
În acest fel, susţine profesorul clujean, lupta specialiştilor împotriva obiceiurilor alimentare nesănătoase şi a firmelor care le produc ar putea avea un aliat în statul român.


'Legat de nutriţie se preconizează ca alimentele nesănătoase să fie reduse chiar cu ajutorul legislaţiei. Pentru a se realiza acest lucru se pot lua două măsuri. Să se marcheze alimentele respective şi să se taxeze. Prin taxare creşte preţul şi scade consumul. Este foarte uşor de spus, dar mult mai greu de realizat. Trebuie să ţinem cont de măsurile care vor veni de afară în luna septembrie', a mai spus Hâncu.


El este susţinut în acest demers de deputatul independent Mircia Giurgiu şi de parlamentarul PDL Petru Călian, care au făcut un apel la toţi colegii lor din Cluj să vină în sprijinul acestei propuneri legislative.


'Noi ne propunem ca la început să fie o sumă modică, astfel încât să atragem atenţia oamenilor asupra faptului că produsul nu este bun. Banii vor fi dirijaţi către cercetare şi tratamentele bolnavilor. Taxa va fi stabilită în funcţie de gramaj şi de conţinutul diverselor substanţe nocive', a declarat şi Mircia Giurgiu, care a fost iniţiatorul proiectului de interzicere a comercializării produselor de tip fast-food în şcoli, realizat tot în colaborare cu profesorul Nicolae Hâncu.AGERPRES/(A - Elena Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Marşul de solidaritate 'Câştigi şi dăruieşti sănătate', vineri, în Parcul Central Compania Sanofi România, în parteneriat cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, organizează, pentru a doua oară la Cluj-Napoca, marşul de solidaritate "Câştigi şi dăruieşti sănătate", vineri, începând cu ora 17,00, în Parcul Central al oraşului.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...
Cluj: Proiect de lege pentru marcarea produselor alimentare Deputatul PDL Mircia Giurgiu a pregătit un proiect legislativ privind marcarea mai clară a conţinutului produselor alimentare, în sensul că pe etichetele alimentelor ar trebui să fie trecute mai puţine informaţii, într-un mod mai inteligibil şi care să iasă mai bine în evidenţă.
Cluj: Proiect de lege pentru pauza de masă a elevilor şi studenţilor Cluj-Napoca, 20 ian /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei Române de?Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, Marius Bojiţă, şi deputatul PD-L Mircia Giurgiu propun un proiect legislativ prin care să fie instituită obligativitatea...
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 31,4% dintre români suferă de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.