Cele mai citite
 


Să nu avem încredere în substanţele contra ţânţarilor? /BioMed central biology/
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Paris, 6 aug /Agerpres/ - Mai multe laboratoare din Franţa, între care şi cel din Angers, au subliniat influenţa toxică pe care aceste produse o au asupra sistemelor nervoase ale insectelor ... dar şi ale mamiferelor. ”Am făcut eforturi foarte mari ca să publicăm aceste rezultate căci a trebuit să înlăturăm o mulţime de obstacole”, mărturiseşte profesorul Bruno Lapied, cercetător la Universitatea din Angers, notează cotidianul francez Ouest-France, potrivit căruia studiul a apărut recent în revista americană BioMed central biology.

De trei ani, o echipă internaţională, condusă de cercetătorii francezi Vincent Corbel (Montpellier) şi Bruno Lapied (Angers), s-a aplecat asupra toxicităţii neurologice a dietiltoluamidei (DEET), prezente în majoritatea produselor folosite pentru protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari. De 50 de ani încoace, aproximativ 200 de milioane de persoane recurg anual la acest produs care se aplică pe piele.

”Cu ajutorul testelor am remarcat că în doze medii, acest compus provoacă moartea ţânţarului, fără a fi însă perceput ca un insecticid”, relevă Bruno Lapied, adaugă ziarul menţionat. Mai precis, studiul remarcă cu surprindere că DEET ar avea efecte neurotoxice asupra unei enzime cheie a sistemului nervos central, acetilcolinesteraza, care se găseşte şi la mamifere, cu deosebire la om. Se cunosc foarte puţine lucruri referitoare la DEET. Împiedică oare această substanţă localizarea omului de către ţânţar? Îi deteriorează simţul mirosului? Ceea ce este sigur în prezent ”este că ea poate perturba influxul nervos al unui subiect şi conexiunea dintre nervi şi muşchi”, a observat Bruno Lapied cu ocazia testelor in vitro.

DEET prezintă vreun pericol pentru om? ”Este prea devreme să spunem acest lucru”, notează la rândul său Vincent Corbel, cercetător la Montpellier, continuă Ouest-France. ”Dar, în cazul insectelor sau al mamiferelor mici, această neurotoxicitate poate conduce la moartea subiectului având în vedere că împiedică transmisiunea nervoasă”. Cercetătorii nu vor să vorbească despre o catastrofă. ”Noi nu spunem că bombele contra ţânţarilor îi pot ucide pe oameni, ci că trebuie să fim prudenţi şi să ne continuăm cercetările”, avertizează Vincent Corbel.

Aceste studii ar putea avea ca rezultat o reclasificare a DEET care ţine în prezent de reglemetarea cosmeticelor şi nu de aceea, mai strictă, a pesticidelor. ”Este recunoscut caracterul toxic al DEET, care nu este recomandat femeilor gravide şi copiilor”, menţionează laboratorul farmaceutic AIM, al cărui sediu central se află în provincia Bretania, la Chatelaudren. ”În privinţa spray-urilor noastre contra ţânţarilor, noi preferăm să folosim la producerea lor o altă moleculă şi anume molecula 35/35, care nu ar avea aceleaşi efecte neurotoxice”.

Până la sfârşitul anului vor fi efectuate cercetări complementare pe rozătoare de talie mică cu scopul de a cunoaşte mai bine modul de acţiune al DEET. ”Trebuie să mai analizăm acest compus şi interacţiunea sa cu alte medicamente sau pesticide”, adaugă Bruno Lapied. În asociere cu alte substanţe, DEET ar putea provoca un ”cocktail” periculos. Cercetătorii fac în special aluzie la sindromul războiului din Golf. ”Se ştie că soldaţii americani folosesc substanţe contra ţânţarilor în doze foarte mari, în asociere cu alte produse”. Acest amestec ar fi capabil să explice, poate, patologiile neurologice, care merg de la pierderea echilibrului până la cancerul creierului, care a făcut victime printre veteranii războiului din Golful Persic, conchide ziarul citat. AGERPRES/(Silvia Mihăescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reziduurile de pesticide din alimente, controlate din ce în ce mai mult în Europa /Le Monde/ Paris, 16 iul /Agerpres/ - Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat joi, 9 iulie, raportul său anual privind reziduurile de pesticide din alimente, scrie ziarul francez Le Monde. Acest document se bazează pe date culese în cursul anului 2007, în cele 27 de...
Insecticid descoperit în mâncarea consumată de cei 22 de copii morţi în India (medic) Un medic indian a declarat joi că rapoartele postmortem în cazul celor 22 de copii care au murit marţi după ce-au luat masa de prânz la cantina şcolii lor în estul Indiei au arătat că fie în alimente, fie în uleiul de gătit, s-ar fi aflat insecticid, relatează Associated Press.
Alba: Insecticid veterinar, în loc de suspensie pentru tratarea febrei, administrat unor surori Părinţii a două fetiţe de 4 şi 5 ani din Baia de Arieş sunt anchetaţi de poliţişti pentru rele tratamente aplicate minorului după ce le-au administrat acestora insecticid pentru uz veterinar în loc de suspensie pentru tratarea febrei, a anunţat marţi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.
VIRUSUL ZIKA: Un insecticid anti-Zika a ucis milioane de albine în SUA Apicultorii din Carolina de Sud, în sud-estul SUA, au descoperit în cursul acestei săptămâni că le-au murit milioane de albine după o campanie aeriană de răspândire a unui insecticid controversat împotriva ţânţarilor purtători ai virusului Zika, informează sâmbătă AFP.
VIRUSUL ZIKA În Marea Britanie va fi pulverizat insecticid în avioanele venite din regiunile afectate (presă) În avioanele care aterizează în Marea Britanie venind din ţări în care este prezent virusul Zika va fi pulverizat insecticid, a anunţat vineri guvernul, potrivit ziarului The Guardian, relatează Reuters.
Dr. Silviu Istoc iti spune tot ce trebuie sa stii despre tantarul Zika Daca esti insarcinata sau te pregatesti sa ai un copil, virusul Zika este probabil una dintre grijile pentru viitoarele mame. Virusul transmis de tantarul tigru domina intreaga presa, iar consecintele devastatoare nu ar trebui sa fie deloc de ignorate. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obst...