Cele mai citite
 


Harghita: Între 100 şi 200 de tone de fructe de pădure, recoltate din pădurile judeţului
marţi, 9 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia Silvică Harghita preconizează că, în această vară, se vor recolta între 100 şi 200 de tone de fructe de pădure, producţia fiind mai bună decât anul trecut.
Responsabilul cu producţia din cadrul DS Harghita, Miklos Istvan, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că se preconizează să se recolteze peste 100 de tone de zmeură şi aproximativ 20 de tone de afine. Întreaga cantitate va ajunge la partenerii tradiţionali din Germania, ţară care foloseşte afinele şi zmeura din România în industria alimentară sau farmaceutică.
Fructele de pădure sunt recoltate în mod neorganizat, de culegător, care, în cursul serii, le predă la centrele de achiziţie organizate de Direcţia Silvică la fiecare ocol silvic în parte. De la punctele de achiziţie, fructele sunt transportate la Centrul de Producţie de la Gheorgheni, unde sunt sortate, apoi se refrigerează sau se congelează, în funcţie de comanda beneficiarului şi, ulterior, sunt transportate în Germania.
"Avem o producţie mai bună decât anul trecut, care a fost un an catastrofal. Preconizăm să recoltăm între 100 şi 200 de tone, în funcţie şi de condiţiile meteo. (...) Fructele de pădure ajung în Germania, la partenerii noştri tradiţionali, de peste zece ani", a spus Miklos Istvan.
Pentru fiecare kilogram de afine, Direcţia Silvică le plăteşte culegătorilor 8 lei, iar pentru zmeură aceştia primesc 4 lei pe kilogram.
Firmele din Germania se ocupă cu procesarea fructelor de pădure, care sunt folosite fie în industria alimentară, fie în cea farmaceutică.
Potrivit lui Miklos Istvan, afinele şi zmeura din pădurile harghitene sunt procesate industrial pentru obţinerea de arome şi adaosuri naturale cu care se îmbunătăţesc produsele fabricate în Germania.
Specialiştii susţin că fructele de pădure harghitene sunt foarte căutate pe pieţele occidentale întrucât sunt naturale şi ecologice şi conţin mai multe substanţe active decât cele cultivate pe plantaţii artificiale.
De asemenea, Direcţia Silvică a cesionat către mai multe firme italiene dreptul de recoltare pentru câteva tone de ciuperci, în special hribi şi gălbiori.
În cursul toamnei, dacă producţia va fi una bună, vor ajunge în Germania şi câteva tone de măceşe, care vor fi folosite tot în industria farmaceutică. AGERPRES/(AS - Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Aproape 200 de tone de zmeură, afine şi măceşe adunate din pădurile administrate de Direcţia Silvică Aproape 200 de tone de zmeură, afine şi măceşe au fost adunate în acest an din pădurile administrate de Direcţia Silvică Harghita şi au ajuns sau vor ajunge, cu precădere, la parteneri tradiţionali din Germania.
Mănăstireanu (ANSVSA):Unitatea care a furnizat afine de pădure unui beneficiar italian corespunde normelor sanitar veterinare Unitatea din România care a furnizat afine de pădure unui beneficiar italian corespunde tuturor normelor sanitar veterinare şi nu are niciun fel de probleme legate de alerta emisă de Italia pe mixul de fructe de pădure contaminat cu virusul hepatic A, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele...
Gorj: Încasări de aproximativ 550.000 de lei la Direcţia Silvică în urma vânzării fructelor de pădure Direcţia Silvică Gorj a colectat şi a vândut în acest sezon aproximativ 90 de tone de fructe de pădure, printre care afine, mure şi măceşe, care sunt folosite în industria alimentară şi în cea farmaceutică, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Ovidiu Cârstoc.
Harghita: Bărbat găsit mort în pădure, posibil muşcat de viperă Un bărbat dintr-un sat harghitean, plecat la cules de ciuperci, a fost găsit mort în pădure de rudele sale, cel mai probabil fiind muşcat de o viperă.
Caraş-Severin: Trufele şi fructele de pădure sunt foarte căutate în străinătate Fructele de pădure şi trufele au mare căutare pe piaţa externă, fapt pentru care Direcţia Silvică din Caraş-Severin doreşte să realizeze planul în ceea ce priveşte produsele accesorii ale pădurilor, adică să colecteze 50 de tone de fructe de pădure.
Harghita: Daruri pentru copiii internaţi în spital, de Ziua Mondială a Bolnavului Miercurea Ciuc, 11 feb /Agerpres/ - Mai mulţi copii internaţi la secţia de pediatrie a Spitalului Municipal din Gheorgheni au primit, vineri, daruri din partea voluntarilor Crucii Roşii, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului.