Cele mai citite
 


Iaşi: Tudor Ciuhodaru spune că suicidul este o problemă de sănătate ignorată de politicile actuale
marţi, 9 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doctorul Tudor Ciuhodaru apreciază că suicidul este o problemă de sănătate publică, cu determinism socio-economic, ignorată de politicile actuale, motiv pentru care va propune, prin intermediul unui proiect legislativ, înfiinţarea unor centru de toxicologie-suicidologie, asemeni centrului pilot de la Iaşi.
Conform medicului Tudor Ciuhodaru, care este şi deputat PC, în România numărul celor care îşi pierd viaţa în urma actelor suicidare este mai mare decât al celor decedaţi în urma accidentelor rutiere iar numărul şi gravitatea tentativelor suicidare este in continuă creştere în contextul anomiei sociale.
Din acest motiv, deputatul va depune la Camera Deputaţilor un proiect legislativ ce vizează asigurarea asistenţei integrate a acestor pacienţi prin înfiinţarea centrelor de suicidologie.
"Considerăm suicidul o problemă de sănătate publică, din păcate subevaluată în România. Pe lângă cutume şi aprecieri peiorative la nivel social se adaugă lipsa programelor naţionale în acest domeniu. Pe statistici naţionale nu putem remarca decât faptul că sinuciderea e principala cauză de moarte violentă pentru grupa de vârstă 15-34 de ani, depăşind numărul celor decedaţi în accidente rutiere, casnice sau de muncă precum şi a celor decedaţi în urma agresiunilor. În ceea ce priveşte tentativele suicidare situaţia este şi mai dificilă. Nu există centre care să abordeze integrat pacientul suicidar şi nici măcar asistenţa psihologică la nivel spitalicesc pentru cei care recurg la o astfel de conduită, nu exista posbilitatea asistenţei psihologice sau programe de identificare a celor cu risc suicidar. Nu mai miră pe nimeni că recidiva gestului suicidar este din ce în ce în mai frecventă şi că aceasta are loc în prima săptămână - lună dupa externare", a declarat presei Tudor Ciuhodaru.
În opinia acestuia, depresia este boala ce va domina acest secol iar inter-relaţia sinucidere-depresie va necesita noi abordări în prevenţie şi terapie.
O astfel de problemă de sănătate publică, susţine Ciuhodaru, nu poate fi rezovată doar de iniţiative bazate pe voluntariat, precum Centrul Integrat Regional de Tratare a Intoxicaţiilor Traumelor şi Arsurilor (CIRTITA) de la Iaşi, ci necesită o abordare unitară la nivel naţional.
Potrivit medicului-deputat, costurile legate de terapia acestor pacienţi sunt importante şi includ asitenţa de urgenţă asigurată de ambulanţe, de unităţile de primire urgenţă cu experienţă în terapia intoxicaţiilor acute exogene, secţii de terapie intensivă precum şi asistenţa psihologică necesară pe durata spitalizării şi la externare.
"În aceste condiţii este evidentă necesitatea prevenţiei prin stabilizarea unor 'zone fierbinţi' sau 'hărţi de risc suicidar' în care să se intervină prin programe de informare şi educare precum şi asigurarea asistenţei psihologice precum şi de necesitatea unor centre de suicidologie, cum există la Szeged în Ungaria, în care abordarea unui astfel de pacient să se facă intergrat incluzând pe lângă măsurile terapeutice de urgenţă şi asigurarea suportului psihologic sau psihiatric în vederea diminuării riscului de recidiva. Aceste centre ar avea şi rol de formare a personalului care să poată interacţiona eficient cu astfel de pacienţi fragili sub aspectul abordului terapeutic precum şi de cercetare pentru adaptarea permanentă a programelor la evoluţia fenomenului", a precizat Tudor Ciuhodaru. AGERPRES/(A, AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Tudor Ciuhodaru: Comasarea spitalelor 'Sf. Ioan' şi 'Sf. Spiridon' din Iaşi îngreunează rezolvarea urgenţelor Comasarea spitalelor clinice de urgenţă 'Sf. Ioan' şi 'Sf. Spiridon' din Iaşi, prevăzută de Ministerul Sănătăţii, nu va conduce la creşterea calităţii actului medical, ci doar la temporizarea rezolvării terapeutice a urgenţelor, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Tudor Ciuhodaru, deputat independent...
Deputatul Ciuhodaru: Susţin includerea Spitalului de Urgenţe în mapa şedinţei de Guvern de la Iaşi Deputatul Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, susţine includerea printre priorităţile agendei guvernamentale din 17 martie adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să asigure finalizarea cât mai rapidă a Spitalului Clinic de Urgenţe din Copou pentru ca pacienţii aflaţi...
Iaşi: Reprezentanţii companiei 'Antibiotice' anunţă că îl vor da în judecată pe medicul Cîrstoveanu Compania Antibiotice SA intenţionează să-l dea în judecată pe medicul Cătălin Cîrstovanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii M.S. Curie din Bucureşti, după declaraţiile acestuia referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse...
Iaşi: Tudor Ciuhodaru vrea ore de educaţie pentru sănătate încă din primii ani de gimnaziu Medicul Tudor  Ciuhodaru solicită Camerei Deputaţilor adoptarea urgentă a unei legi privind introducerea orelor de educaţie pentru sănătate încă din şcolile generale, argumentând în acest sens că recentul caz al fetei de 11 ani însărcinată în luna a cincea este emblematic pentru consecinţele lipsei educaţiei...
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.