Cele mai citite
 


Cei care pretind că au gripă A pentru a lipsi de la serviciu costă mai mult economia britanică decât virusul /The Telegraph/
joi, 6 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Londra, 6 aug /Agerpres/ - Angajaţii care folosesc gripa porcină drept scuză pentru a-şi lua zile libere de la serviciu afectează mai mult bunul mers al companiilor decât o face virusul gripei porcine, se plâng angajatorii.

Mii de angajaţi sănătoşi sunt suspectaţi că profită de recomandările oficiale în privinţa pandemiei pentru a-şi prelungi vacanţa de vară, notează cotidianul britanic The Telegraph, în condiţiile în care pentru primele 7 zile de stat acasă nu este nevoie de scutire medicală.

Cei care cred că prezintă simptomele sunt sfătuiţi să contacteze National Pandemic Flu Service la telefon sau on-line, mai degrabă decât să facă o vizită la doctor.

Dacă în urma accesării acestora şi a răspunsurilor date la întrebări, ei sunt diagnosticaţi cu gripă porcină, pacienţilor li se dă un număr de telefon unde pot obţine medicamente şi unde sunt sfătuiţi să stea acasă minimum şapte zile.

Astfel, deoarece accentul s-a pus pe diagnosticarea gripei şi a riscului pentru alţii mai degrabă online sau printr-un simplu telefon decât prin vizita la medic, cei care stau acasă nu au nevoie de o scutire de la medic pentru a mai petrece câteva zile acasă.

Pe de altă parte, guvernul de la Londra ia în considerare să mărească la două săptămâni perioada în care poţi sta acasă dacă ai fost diagnosticat cu gripă porcină, o măsură de care companiile se tem că va face situaţia şi mai proastă şi le va genera pierderi de milioane de lire într-un moment în care acestea se chinuie să combată efectele crizei.

Potrivit The Telegraph, se aşteaptă ca şi mai mulţi angajaţi să fie tentaţi să se declare bolnavi în condiţiile în care vremea se va îmbunătăţi săptămâna viitoare.

Mai mult, serviciul care oferă consultanţă companiilor pe probleme legate de personal /Employment Law Advisory Service/, a dezvăluit miercuri că a început să primească apeluri de la manageri îngrijoraţi imediat ce site-ul pe care te puteai auto-diagnostica în privinţa gripei fost deschis luna trecută. Din acel moment, serviciul a fost apelat de peste 1.000 de companii care susţin că angajaţii s-au folosit de temerile legate de răspândirea virusului pentru a-şi lua o săptămână în plus de vacanţă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 9 procente din forţa de lucru din Marea Britanie ar putea fi absentă de la lucru în orice moment din luna august, în timp ce la iarnă procentajul ar putea ajunge la 12 la sută.

Cabinetul de la Londra a luat măsuri de urgenţă pentru a reduce presiunile asupra sistemului naţional de sănătate şi încetini transmiterea virusului pe fundalul temerilor care, în cel mai rău scenariu, susţin că una din trei persoane se va îmbolnăvi de gripă porcină şi 65.000 de oameni vor muri.

Site-ul şi liniile telefonice dedicate gripei porcine au înmânat peste 150.000 de doze de Tamiflu în prima săptămână de funcţionare. Cu toate acestea, există dovezi că doar una din patru persoanele ce primesc medicamentaţia au virusul H1N1.

Medicii susţin că sunt asaltaţi de telefoane de la pacienţi care susţin că au gripă porcină şi cer o scutire pentru a lipsi de la lucru peste o săptămână. Mulţi medici sunt îngrijoraţi că li se cere să certifice că oamenii sunt bolnavi fără să vadă pacienţii, ceea ce înseamnă că cei care doresc să chiulească pot profita.

Datele recente sugerează că în medie, angajaţii britanici îşi iau într-un an 7,4 zile libere de la serviciu pe caz de boală, cu un cost total pentru economie de 17,3 miliarde de lire, ceea ce face ca impactul luării altor două săptămâni ca urmare a unei gripe pe care angajaţii şi-o diagnostichează singuri să afecteze grav companiile mici. AGERPRES/(Ana Bîgu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.
R. Moldova: Aproape 500 de cazuri de gripă A, patru decese Până la momentul actual, în Republica Moldova au fost confirmate 467 de cazuri de gripă pandemică, iar patru persoane au decedat în urma infectării cu acest virus.
Prima zi din concediul medical al bulgarilor va fi fără plată Bulgarii nu vor mai primi niciun ban pentru prima zi din concediul medical, scrie miercuri cotidianul sofiot Standart. Un proiect propus de directorul Institutului Naţional de Asigurare, Hristina Mitreva, prevede de asemenea ca angajatorii să plătească pentru a doua şi a treia zi din concediul medical...
Peste jumătate dintre români vin la serviciu când sunt bolnavi Bucureşti, 10 dec /Agerpres/ - Aproape 40 la sută dintre români se prezintă la locul de muncă dacă sunt bolnavi, de teamă să nu-şi piardă jobul, în timp ce alţi 23,26 la sută vin la serviciu pentru că nu-şi permit să piardă din banii de salariu, în cazul unui concediu medical, conform celui mai recent...
În R. Moldova ar putea fi declarată stare de epidemie Chişinău, 8 nov - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Este posibil ca săptămâna viitoare în Republica Moldova să fie declarată stare de epidemie, a declarat ministrul sănătăţii de la Chişinău, Vladimir Hotineanu.
Botoşani: Carantină în toate spitalele Spitalele din judeţul Botoşani au intrat de marţi în carantină, ca urmare a alertei cu gripă porcină, a anunţat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Doina Botez.