Cele mai citite
 


Olt: Cereri de despăgubire doar pentru trei tone de castraveţi
marţi, 9 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un singur producător de legume din judeţul Olt a solicitat despăgubiri în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, pentru o cantitate de legume de numai trei tone, potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Dan Bărăgan.
Acesta a precizat luni, pentru AGERPRES, că despăgubirile au fost cerute pentru castraveţi şi este o singură cerere deoarece legumicultorii nu au putut dovedi cu documente ce cantităţi de produse au rămas nevândute şi s-au deteriorat din cauza epidemiei cauzate de E.coli, având în vedere că majoritatea producătorilor lucrează terenurile individual şi nu au contracte ferme pentru distribuirea şi vânzarea legumelor.
Bărăgan a arătat că legumicultorii din judeţ sunt în dificultate mai ales din cauza preţurilor scăzute care nu acoperă nici costurile de producere şi desfacere a legumelor.
"În judeţ se produce mult, de calitate, dar se vinde la preţuri atât de mici anul acesta încât legumicultorii riscă să nu acopere costurile de producere şi desfacere a legumelor.Cauzele sunt reducerea puterii de cumpărare şi faptul că generaţia tânără nu mai cumpără legume pentru compoturi, murături şi alte preparate pentru iarnă. Preţul la poarta producătorului este foarte mic şi nicio cultură de legume nu a adus anul acesta profit. S-au ratat producţiile de salată, ceapă verde, ridichi, varză, roşii, vinete, iar cea de castraveţi a fost distrusă de epidemia provocată de E.coli. În judeţ, legumicultura este cel mai avansat sector agricol din punct de vedere al tehnologiei folosite, calităţii produselor, cantităţii, evident raportate la suprafaţa cultivată. Profit s-a obţinut doar de către producătorii de fructe şi flori", a spus directorul DADR Olt.
În localităţile cu producători de legume, cele din lunca Oltului, un kilogram de vinete se vinde cu 0,5 lei, roşiile cu cel mult un leu/kilogram, iar varza se vinde şi cu 0,15 lei/kilogram.
Pentru despăgubirea producătorilor de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli România urmează să primească de la Uniunea Europeană peste 3,74 milioane de euro. O decizie a Comisiei Europene prevede plata a maximum 50% (70% pentru membrii organizaţiilor de producători) din preţul obişnuit al legumelor practicat de producători în luna iunie pentru diferite produse. AGERPRES/(AS - Cristina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CE suplimentează fondurile pentru despăgubirea producătorilor de legume; România va primi 3,74 milioane de euro Uniunea Europeană a decis joi să suplimenteze cu 17 milioane de euro fondul de 210 milioane de euro alocat pentru despăgubirea producătorilor europeni de legume în urma epidemiei cauzate de bacteria E.coli, România urmând să primească peste 3,74 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Executivului...
România solicită despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi, CE vrea să dea bani doar pentru grupurile organizate România va solicita Comisiei Europene despăgubirea tuturor producătorilor de castraveţi afectaţi de scăderea vânzărilor şi de blocarea exporturilor din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli, deşi forul european intenţionează să ofere despăgubiri doar pentru grupurile organizate de producători, a...
Tabără: Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate de E-coli se ridică la 300 - 400 milioane euro Suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate fermierilor europeni de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) este de circa 300 - 400 de milioane de euro, a arătat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul agriculturii, Valeriu...
Epidemia de E. coli: reuniune extraordinară marţi a miniştrilor agriculturii din ţările UE Miniştrii europeni ai Agriculturii şi ai siguranţei alimentare au fost convocaţi marţi, la Luxemburg, la o reuniune extraordinară consacrată epidemiei cu bacteria E. coli şi consecinţelor ei pentru producătorii europeni, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ungare a UE, citat de AFP.
România pierde zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia Producătorii români pierd zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia, a declarat, vineri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.
Bacteria E.coli îi îngenunchează pe agricultori O bacterie mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă, comentează miercuri AFP.