Cele mai citite
 


Cercetători americani anunţă descoperirea unui anticorp foarte eficient împotriva gripei
miercuri, 10 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetătorii americani au descoperit un anticorp capabil să neutralizeze 30 din cele 36 de tulpini cunoscute ale virusului gripei, relevă un studiu citat luni de AFP.
Noul anticorp, numit CH65 şi prezentat luni în Analele Academiei naţionale americane de ştiinţe /PNAS/ acţionează asupra hemaglutininei, o proteină aflată la suprafaţa virusului care îi permite să se fixeze de celulele pe care le infectează. Hemaglutinina trece în fiecare an printr-o mutaţie, obligându-i pe virusologi să producă noi vaccinuri antigripale în fiecare sezon.

CH65 imită o mare parte din proprietăţile acidului sialic, receptor natural al hemaglutininei, şi se ataşează de porţiunile cu hemaglutinină ale virusului, astfel că acesta nu se mai poate muta fără a-şi diminua capacitatea de a infecta celule umane.

Acest studiu 'ne arată că sistemul imunitar al omului este capabil să-şi adapteze răspunsul la gripă şi să producă, de fapt, anticorpi care pot neutraliza un întreg grup de tulpini virale', a subliniat dr. Stephen Harrison, de la Spitalul de pediatrie din Boston /Massachusetts, nord-estul SUA/, principalul autor al studiului.

Doctorul american subliniază că 'astăzi dezvoltarea unui vaccin antigripal depinde în mare parte de noroc', în condiţiile în care practic vaccinurile 'utilizează un virus slăbit sau o parte a virusului, sperând într-un răspuns din partea sistemului imunitar al organismului care să evolueze în direcţia cea bună'.

Dar, pentru viruşi cum sunt cei responsabili de gripă, care se mută rapid, specialiştii vor să obţină un răspuns eficace, care să blocheze atât tulpina utilizată în vaccin, cât şi numeroase alte tulpini asociate, explică dr. Harrison.

Recent, virusologi britanici şi elveţieni au anunţat descoperirea unui alt anticorp, F16, capabil să contracareze toţi viruşii de tip A responsabili de gripă, într-un articol publicat în revista americană Science, aminteşte AFP.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaccinul antigripal este mai puţin eficient la persoanele obeze Vaccinul împotriva gripei este mai puţin eficient la persoanele obeze, arată un studiu realizat de cercetători americani. Pr Melinda Beck de la Universitatea Carolina de Nord a studiat legătura dintre obezitate şi gripă, demonstrând că rata mortalităţii este mult mai mare la şoarecii supraponderali,...
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Cum influenţează dietele de slabit imunitatea? În fiecare an, sărbătorile sunt nu numai prilej de voie bună alături de cei dragi, ci şi motivul pentru care kilogramele în plus se instalează mai repede decât în mod normal. Însă toţi ne gândim la dieta salvatoare şi devoram o multitudine de feluri de mâncare bazându-ne pe soluţia salvatoare...
Cercetătorii americani descoperă o boală rară ce atacă sistemul imunitar al adulţilor în Asia Cercetători din cadrul National Institutes of Health /NIH/ au identificat o nouă boală printre locuitorii de pe continentul asiatic cu simptome asemănătoare cu SIDA, dar care nu are legătură cu virusul HIV, relatează joi CNN.
A fost descoperită o proteină care favorizează senzaţia de mâncărime (studiu) O echipă de cercetători americani de la Universitatea Duke (din Durham, Carolina de Nord) a identificat proteina TRPV4 ca un element cheie în senzaţia de mâncărime. Această descoperire este o pistă promiţătoare pentru tratarea acestui simptom şi anumitor boli ale pielii, scrie luni pourquoidocteur.fr...