Cele mai citite
 


Cluj: Aproximativ 7.000 de donatori de sânge la CTS, în primul semestru al anului
miercuri, 10 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 7.000 de persoane au donat sânge, în primul semestru al acestui an, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Cluj-Napoca.
Directorul centrului, dr. Adriana Sime, a declarat, luni, pentru AGERPRES că numărul donatorilor este tot mai mic, iar sângele recoltat asigură doar necesarul pentru urgenţele medico-chirurgicale. Pentru operaţii programate de medici sau pentru tratamente oncologice este nevoie de cantităţi cu mult mai mari de sânge decât cele recoltate. Cererea din partea unităţilor sanitare este mai mare decât oferta centrului din Cluj-Napoca.
"Cantitatea de sânge care se recoltează de la un donator este de 450 de mililitri, conformă cu regulile internaţionale. Numărul donatorilor a scăzut considerabil, chiar dacă, periodic, sunt organizate campanii de recoltare de sânge, cu sprijinul studenţilor de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu". Donatorii sunt mai puţini, poate, şi din cauza problemelor de zi cu zi", a spus dr. Adriana Sime.
Pe de altă parte, CTS are un deficit de personal de 30%. În unitate sunt trei medici, un biolog, patru chimişti şi 19 asistente medicale, care fac recoltări, lucrează în laboratoare la preparatele sanguine, în laboratorul de pre-donare unde se fac testările pentru grupa sanguină şi gradul de anemie, pentru a se stabili dacă persoana care doreşte să doneze sânge îndeplineşte condiţiile prevăzute în scopul protejării sănătăţii sale şi a celui care va beneficia de donaţie. Persoanei care doreşte să doneze sânge i se face şi un consult medical.
"Oraşul Cluj-Napoca este un centru medical regional. În unităţile sanitare vin pacienţi din toată ţara, fie pentru intervenţii chirurgicale, fie pentru tratamente specifice la Institutul Oncologic. Noroc că putem aduce sânge şi din alte centre de recoltare, precum Zalău, Oradea, Baia-Mare şi Satu-Mare!", a explicat directorul CTS.
Referindu-se la faptul că o echipă de cercetători clujeni continuă testarea unei substanţe bazate pe hemeritrină, care poate înlocui sângele şi va putea fi folosită în transfuzii în cazuri de urgenţă, dr. Adriana Sime a arătat că această descoperire va fi probabil aplicată într-un viitor îndepărtat, în prezent donarea de sânge uman fiind singura în măsură să asigure salvarea vieţii celor ce au nevoie de o transfuzie.
"Numai atunci când avem în familie pe cineva în stare gravă ori un prieten care are nevoie de o transfuzie de sânge ne dăm seama cât de important este să poată fi salvaţi astfel", a spus dr. Sime.
Directorul CTS a lansat, cu acest prilej, un apel către toţi clujenii sănătoşi să vină să doneze sânge pentru bolnavii care pot fi salvaţi prin transfuzii.
Dr. Adriana Sime a arătat, totodată, că CTS se confruntă şi cu probleme financiare, ca urmare a unor neînţelegeri generate de modificarea unui ordin al Ministerului Sănătăţii. Pentru unul dintre laboratoarele centrului, s-a obţinut un spor de pereclitate, care nu a putut fi însă achitat. Personalul de la CTS a cerut în instanţă plata banilor şi a câştigat procesul, cu achitarea retroactivă a sumelor cuvenite. Ministerul a dorit o plată eşalonată, propunere cu care personalul nu a fost de acord, situaţie în care contul de venituri al CTS a fost blocat prin executare silită.
CTS funcţionează în subordinea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională din Bucureşti, care la rândul lui este subordonat Ministerului Sănătăţii. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Sute de donatori de sânge, prezenţi la centrul de transfuzii pentru a ajuta victimele incendiului din capitală Circa 300 de donatori de sânge s-au prezentat, luni, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Constanţa, pentru a ajuta victimele incendiului din Bucureşti, programul pentru recoltare fiind prelungit până când vor fi preluaţi toţi donatorii.
Suceava: Cei mai mulţi donatori de sânge, în luna noiembrie, după incidentul din Clubul Colectiv Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Suceava a înregistrat în cursul anului trecut un număr de 7.500 persoane care au donat sânge, cei mai mulţi în cursul lunii noiembrie, după incidentul din Clubul Colectiv, a declarat presei, miercuri, directorul CTS Suceava, Maria Pilat.
Olt: Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina a fost redeschis; şapte persoane au donat sânge Centrul de Transfuzii sanguine Slatina şi-a reluat miercuri activitatea în mod normal, după ce în zilele precedente a fost închis şi în instituţie au fost prezente echipe de control de la Direcţia de sănătate publică şi ministerul Sănătăţii.
Bistriţa-Năsăud: Stocul de sânge al Centrului de transfuzii Bistriţa, aproape epuizat Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) din Bistriţa se confruntă cu o criză de sânge, după ce stocul a fost aproape epuizat în urma cererilor venite de la centrele universitare medicale din Cluj şi Mureş, la care s-au adăugat cele ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, confruntat cu un număr...
Vâlcea: Aproximativ 400 de donatori de sânge pe lună la CTS Vâlcea Aproximativ 400 de donatori sunt înregistraţi lunar la Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea, a declarat marţi, pentru AGERPRES, asistentul-şef al unităţii sanitare Luminiţa Rădulescu.
Gorj: Aproximativ 30 de jandarmi donează sânge la Centrul de Transfuzii Târgu-Jiu Aproximativ 30 de jandarmi gorjeni donează sânge în această săptămână la Centrul de Transfuzii Târgu-Jiu, ca urmare a apelului făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Gorj, Alin Ivan.