Cele mai citite
 


CNMT cere UDMR să influenţeze MECTS să respingă Carta UMF Târgu Mureş
miercuri, 10 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) din Târgu Mureş, Istvan Jakab, a cerut UDMR, marţi, într-o conferinţă de presă, să influenţeze Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să respingă Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.
'Cerem Guvernului să blocheze la Ministerul Educaţiei Carta Senatului UMF (Târgu Mureş - n.r.). E ilegală, noi nu putem accepta forma în care a fost trimisă la Ministerul Educaţiei de circa două săptămâni. Nu era cvorum când s-a votat, nu e în concordanţă cu noua Lege a educaţiei. Prevederile sale nu asigură linia maghiară separată. Noi vrem să o asigure, noua Lege a educaţiei permite. Vom face o adresă oficială către Guvern în cursul acestei săptămâni', a susţinut Jakab, care a precizat că solicitarea este adresată şi vicepremierului Marko Bela, care răspunde de educaţie.
Potrivit organizatorilor conferinţei de presă, dacă MECST va respinge Carta UMF Târgu Mureş şi va da posibilitatea înfiinţării unor linii cu predare în limba maghiară, cu administraţie proprie, cu trei facultăţi, aceasta va beneficia de întregul sprijin din partea Ungariei pentru a fi acreditată.
Unul dintre reprezentanţii UMF Târgu Mureş, Attila Brassay, a precizat la rândul său că cele patru universităţi de medicină şi farmacie din Ungaria şi-au oferit sprijinul pentru acreditarea într-un an a liniei maghiare a universităţii mureşene, inclusiv prin asigurarea de cadre didactice pregătite.
Prorectorul ştiinţific al UMF Târgu Mureş, Klara Brânzaniuc, a precizat că legea permite înfiinţarea de linii separate, dar pentru aceasta trebuie să se acrediteze programe de studii separate.
'Senatul a analizat toate solicitările, şedinţa a fost statutară, e adevărat că unii au plecat din sală, dar tot am rămas peste două treimi. Carta e trimisă pentru avizul de legalitate cu toate actele necesare', a precizat prorectorul UMF Târgu Mureş.
Potrivit Cartei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este o instituţie de învăţământ superior şi de cercetare, multiculturală, cu învăţământ medical în limbă română, maghiară şi engleză.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Scopul HG privind UMF Târgu Mureş: Compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu cel european Scopul proiectului de hotărâre de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se înscrie în preocupările de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizării sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare...
Cîmpeanu: Ministerul Educaţiei susţine UMF Târgu Mureş în ansamblul ei Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că MECS susţine Universitatea de Medicină şi Farmacie din municipiu în ansamblul ei, precum şi continuitatea învăţământului farmaceutic în limbile română şi maghiară.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
C.Antonescu despre UMF Târgu Mureş: Imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că dacă va fi emisă o Hotărâre de Guvern care să încalce autonomia universitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Uniunea Social Liberală...
Dr. Benedek Istvan (UDMR) consideră că ce se întâmplă la UMF Târgu Mureş este o 'manipulare grosolană' Preşedintele UDMR Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ceea ce se întâmplă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş este ''o manipulare grosolană'' şi că în realitate se doreşte doar dezvoltarea unor secţii şi crearea competiţiei...