Cele mai citite
 


Elena Udrea, mulţumită de gradul de ocupare de pe litoralul românesc
miercuri, 10 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turimului, Elena Udrea, este mulţumită de gradul de ocupare de pe litoralul românesc, considerând că anul 2011 este cel mai bun an de când a preluat mandatul.
"Ca ministru al Turismului, sunt extrem de bucuroasă atunci când văd că structurile de cazare de pe litoral lucrează la capacitate maximă. Din acest punct de vedere, cred ca 2011 este cel mai bun an de când mi-am început mandatul. Pun creşterea numărului de turişti de pe litoral în principal pe seama uşoarei creşteri economice de anul acesta. Ceva mai multă stabilitate financiară pentru români se traduce prin mai multe vacanţe şi, în final, mai mulţi bani cheltuiţi la mare în România", a declarat, marţi, ministrul Elena Udrea, pe blogul personal.
Şeful MDRT afirmă că o analiză economică recentă arată că românii şi-au crescut cheltuielile în acest an faţă de 2010, principala cheltuiala făcută în plus fiind legată de concedii. Datele INS arată că mai puţini români au ales anul acesta să plece în vacanţe din ţară. În plus, numărul turiştilor români este în creştere cu 10%, iar al celor străini cu 10,7 %.
"Se vede că destinaţiile de turism interne şi în special litoralul sunt pline acum. Numai nişte detractori puteau cere, în emisiuni isterice sau prin articole de presa manipulatoare, ca turismul să crească în timp ce toată economia scădea, iar veniturile oamenilor s-au redus consistent! Nu întâmplator, cred eu, sezonul estival de anul acesta este mai bun şi pe fondul unei campanii de presă mai puţin distructive decât în ultimii ani. Sigur, am avut alge, acum sunt preţuri de Miami, dar nu se compara cu radiaţiile ucigase de anul trecut (prezente, nu se ştie cum, doar pe litoralul românesc, nu şi pe cel bulgaresc), cu peştele-dragon de acum doi ani, otrăvitor şi extrem de agresiv, sau cu păianjenii ucigaşi de acum câţiva ani, adevărate tarantule amazoniene. Semn ca, atunci când presa nu vrea să facă rău, lucrurile pot să iasă şi bine", a subliniat Elena Udrea.
Cu toate acestea, ministrul Turismului este realist în privinţa potenţialului litoralului românesc, considerând că mai este nevoie de timp pentru a avea o destinaţie atractivă pentru turiştii străini.
"Vor mai trebui să treacă vreo câţiva ani până să avem o destinaţie cu adevărat atractivă pentru turiştii străini. În bună măsură, avem nevoie de infrastructură. Deocamdată, ne bazăm doar pe cei care îndură, cu stoicism, drumurile către litoral. Terminarea lucrărilor la calea ferată, drumul care leaga nordul litoralului de sud, dar şi încă o porţiune din autostradă au reprezentat un impuls important anul acesta. Cred că, în momentul în care toate aceste investiţii în infrastructura vor fi duse la îndeplinire, situaţia se va îmbunătăţi şi mai vizibil. Mai avem însă de lucru. Iar această sarcină revine statului şi trebuie tratată ca atare", a arătat Udrea.
În opinia sa, în cei trei ani de mandat s-au facut mai multe pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, chiar şi a celei de pe litoral, decât în 18 ani dupa '89.
De asemenea, Elena Udrea consideră că problemele de funcţionare, dezvoltare şi modernizare a staţiunilor sunt de competenţa autorităţii publice locale, deşi uneori mai ţin şi de alte ministere.
"Din cauza mediatizării fără precedent în ultimii trei ani a turismului, a ministerului şi chiar a mea ca ministru, oamenii cred că orice aspect legat de turism este în grădina MDRT. Nu mai reiau veşnica problemă a plajelor, aflate încă, total greşit, în administrarea Ministerului Mediului", a adăugat Udrea.
Şeful MDRT a afirmat pe blogul său că ministerul îi poate sprijini pe toţi cei implicaţi în fenomenul turismului prin legiferare şi control, însă consideră că o mare parte a problemei rămâne în seama privaţilor.
"Le-am spus în repetate rânduri că se bucură de sprijinul ministerului, dar că nu putem noi suplini totul. Atât timp cât raportul dintre servicii şi preţuri nu se îmbunătăţeşte, câştigurile lor nu vor fi consistente. În economie, nu preţul mare îţi aduce profitul, ci volumul mare. Când va creşte numărul de turişti, cu preţuri mai mici şi condiţii mai bune, încasările vor fi mult mai mari. MDRT va continua să ajute litoralul românesc să se modernizeze, investind în infrastructura. Este aproape gata Planul Urbanistic al Zonei costiere, care va aduce o altă înfăţişare plajelor", a subliniat Elena Udrea.
Potrivit discuţiilor avute de ministrul român al Turismului cu reprezentanţii TUI Scandinavia, România va trebui să pregătească o locaţie Blue Village în zona de sud. "Acest lucru înseamnă un complex de 400 - 500 de locuri, în care turiştii care vin cu copii, dar nu numai, să aibă la dispoziţie toate facilităţile la un loc", a arătat Udrea, pe blogul său.
În ceea ce priveşte controalele asupra structurilor de primire din acest an, oficialul MDRT consideră că acestea au fost "extrem de eficiente" şi vor continua şi în perioada următoare.
"Cred că, de la vară la vară, va fi mai bine. Odată rezolvate problemele cu construcţiile pe plajă şi cu hotelurile închise de către speculatorii imobiliari, adevăraţii investitori în turism se vor simţi stimulaţi şi, sunt sigura, vor investi mai mult. Sudul litoralului are şi el şansa construirii unei alternative. Dacă în Mamaia se poate merge pe turism de week-end şi pe distracţie în cluburi, după modelul Tenerife, în staţiunile din sud trebuie să existe alternativa turismului balneo. Sunt câteva centre balneare de renume ajunse în stare jalnică, aflate acum în administrarea Ministerului Sănătăţii, care trebuie urgent să treacă la privaţi", a menţionat Elena Udrea.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi-a exprimat speranţa că turismul pe litoral românesc va avea o evoluţie şi mai bună anul viitor, mai ales că "vom avea, în sfârşit, o Lege a turismului".
În luna iunie a acestui an, cifra de afaceri din serviciile de piaţa prestate populaţiei a devansat cu peste 2% valoarea atinsă în luna precedentă şi cu 7,5% luna iunie a anului trecut. În primul semestru din acest an, creşterea înregistrată a fost de 8,6%, activitatea din hoteluri şi restaurante fiind principala sursă de creştere.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ ŞEDINŢÃ DE GUVERN
Elena Udrea: Turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015 Turismul medical se va ridica la 500 de milioane de euro în 2015, a declarat, joi, ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, la evenimentul de semnare a protocolului de colaborare interinstituţională pentru promovarea şi dezvoltarea turismului medical
Elena Udrea, posesoarea primului card Travel Industry Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a primit primul card Travel Industry, lansat joi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), la deschiderea Târgului Internaţional de Turism 'Winter Holiday'.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cluj: Investiţii de 1,5 milioane de lei pentru modernizarea Institutului Inimii Lucrările de modernizare a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului Inimii - unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii -, au fost susţinute de Consiliul local, valoarea lor ridicându-se la 1,5 milioane de lei, un sprijin substanţial fiind acordat de Municipalitate şi pentru achiziţia...