Cele mai citite
 


Apendicita ar putea fi diagnosticată, nu peste mult timp, printr-un test de urină
marţi, 11 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/Le Point/

Paris, 11 aug /Agerpres/ - Apendicita este, în cazul copilului, urgenţa chirurgicală cea mai frecventă, dar diagnosticarea sa este complicată dat fiind caracterul eterogen al manifestărilor pe care le provoacă, fapt care poate antrena fie întârzieri în luarea bolnavului în grijă, cu riscul unor complicaţii ce pot fi uneori foarte grave, fie intervenţii chirurgicale inutile, scrie cotidianul francez Le Point.

 

Folosirea scanerului a îmbunătăţit, cu siguranţă, diagnosticarea, dar într-o manieră modestă. De aici şi interesul recentei descoperiri a unui marker urinar. Descoperirea aparţine unei echipe de la Harvard Medical School din Boston, continuă ziarul citat.

Cercetătorii americani au încercat să găsească un marker în urină, deoarece aceasta se poate obţine uşor, iar compoziţia sa relativ simplă uşurează identificarea unei prezenţe neobişnuite a unei componente. Studiul a fost făcut pe un număr de 67 de copii cu o vârstă medie de 11 ani, la care exista suspiciunea de apendicită (în final s-a dovedit că erau atinşi realmente doar ceva mai mult de o treime dintre ei). O primă analiză a permis să fie identificaţi 57 de markeri candidaţi, care erau crescuţi în caz de apendicită. Mai precis, 3 markeri erau asociaţi cu o bună capacitate de detectare a apendicitelor şi de eliminare a celorlalte suspiciuni. Alfa 2 glicoproteina bogată în leucină (LRG) a dat cele mai bune rezultate: o fiabilitate a diagonsticului de 97%.

Dozarea LGR a făcut posibilă diagnosticarea apendicitei la doi pacienţi care aveau un scaner normal. Şi dacă acest test ar fi fost unul de rutină, el ar fi permis înlăturarea acestui diagnostic la un pacient care prezenta la scaner o creştere în volum a apendicelui, dar care nu avea, în cele din urmă, apendicită, arată cercetătorii. Singurul neajuns al acestui examen este că nivelul LRG este la fel de crescut în caz de pielonefrită (infecţia rinichiului). ”Performanţa acestui marker în materie de diagnosticare va depinde de capacitatea de eliminare a altor infecţii locale”, consideră autorii cercetării. După părerea lor, pe viitor se va putea pune la punct un test imunologic uşor de utilizat pe scară largă. AGERPRES/(Silvia Mihăescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Diagnostic corect în cazul fetiţei moarte după o operaţie de apendicită Rezultatul examinării medico-legale în cazul fetiţei, în vârstă de 9 ani, care a murit la Spitalul Judeţean Constanţa, după ce a fost operată de apendicită acută, arată că diagnosticul medicilor a fost corect, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Florian Stoian.
Constanţa: Un copil de 9 ani a murit după ce a fost operat de apendicită O fetiţă de 9 ani a murit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după ce a fost internată şi operată de apendicită acută.
Sergiu Nicolaescu a decedat ca urmare a unei afecţiuni grave respiratorii Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineaţă la Spitalul Elias având diagnosticul de apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită de vecinătate, cauza decesului constituind-o sindromul de detresă respiratorie acută, adică o alterare mai gravă a funcţiilor aparatului respirator, a anunţat...
Durerea abdominala La un moment sau altul din viaţă, aproape orice om experientează dureri în abdomen. De cele mai multe ori, acestea nu sunt cauzate de o problemă medicală gravă.
Spitalul Elias: În cazul lui Sergiu Nicolaescu nu a fost vorba de cancer Reprezentanţii Spitalului Elias susţin că în cazul regizorului Sergiu Nicolaescu nu a fost vorba de cancer, ci de apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită localizată, ''piesa excizată'' fiind în curs de examinare histopatologică.
Apendicita acută - www.Sensotv.ro Dr. Florica Dinu - Medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică, şef de secţie chirurgie II- Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti ne descrie simptomele şi tratamentul apendicitei acute.