Cele mai citite
 


Patriarhia Română se apără în faţa atacurilor repetate privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului
miercuri, 10 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Poziţia Patriarhiei Române privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului nu este atac la persoană, ci apărarea ei în faţa atacurilor repetate ale unor persoane, publicaţii sau ONG-uri ostile acestei lucrări, precizează un comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Potrivit sursei citate, Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu se conduce după sondaje de opinie publică, adică nu se orientează după procente schimbătoare, ci după percepte religioase statornice, preocuparea ei principală nefiind popularitatea din sondaje, ci conştiinţa datoriei pastorale şi misionare în faţa lui Dumnezeu şi a credincioşilor pe care-i slujeşte, indiferent de gradul de democraţie al societăţii în care se află Biserica.
"Dialogul BOR este mai întâi un dialog viu şi concret cu cei care participă constant la viaţa ei şi o ajută efectiv, nu rămân simpli spectatori critici, sceptici sau indiferenţi", precizează comunicatul, menţionând că "Biserica noastră nu exclude dialogul cu oameni de alte credinţe şi convingeri, când aceştia apără sau promovează valori perene, nu doar mode efemere sau atitudini conjuncturale partizane".
Patriarhia Română subliniază că Biserica Ortodoxă Română (BOR) îşi desfăşoară activitatea şi contribuie la viaţa societăţii româneşti în cadrul legal existent şi în modul său specific, iar când construieşte sau repară locaşuri de cult, ea primeşte uneori fonduri din bani publici pentru că: a fost deposedată de multe proprietăţi în secolul al XIX-lea şi în timpul comunismului, membrii ei sunt cei mai numeroşi contribuabili la impozitele către stat, deţine cele mai multe monumente istorice şi de artă care fac parte din patrimoniul naţional şi nu este susţinută din fonduri externe.
Catedrala Mântuirii Neamului va completa lucrarea spirituală a Bisericii cu activitatea socială (cantină pentru pelerinii săraci, centrul de diagnostic şi tratament, etc.), ea având astfel o multiplă utilitate publică.
Întrucât lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului au început, în prezent se desfăşoară, cu aprobarea Sfântului Sinod, o amplă colectă în toate parohiile şi mănăstirile din Patriarhia Română pe bază de chitanţiere special imprimate pentru susţinerea financiară a acesteia.
Dacă în majoritatea democraţiilor europene occidentale, inclusiv în cea franceză, Biserica majoritară este susţinută, în diferite moduri din bani publici şi cultele din România pot fi sprijinite parţial din bani publici. În Statele Unite ale Americii situaţia este diferită, pentru că acolo bunurile Bisericii nu au fost naţionalizate, cum s-a întâmplat în mai multe state europene, care, din acest motiv, au prevăzut măsuri compensatorii pe termen lung, se mai arată în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române. AGERPRES/(AS-Daniel Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arafat: Nu e normal ca 25 de ani în România să nu se fi construit cel puţin patru spitale noi Secretarul de stat în MAI Raed Arafat consideră că nu este normal ca în România să nu se fi construit în ultimii 25 de ani cel puţin patru spitale noi, în condiţiile în care, susţine acesta, un spital complet utilat nu este o investiţie foarte mare şi costă echivalentul a "câţiva kilometri de autostradă"...
Caraş-Severin: Episcopia Caransebeşului ajută la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară Episcopia Caransebeşului, prin Sectorul Social-Filantropic, organizează în perioada 30 ianuarie - 2 februarie o colectă de strângere de fonduri pentru a ajuta la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară.
Bacău: A început construirea primului centru pediatric din România specializat integral pe îngrijirea bolilor paliative Asociaţia Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia daneză Velux, oferă "O şansă la Demnitate" copiilor diagnosticaţi cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcţiei primului centru pediatric de tip "Hospice" dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.