Cele mai citite
 


Soia nu reduce manifestările menopauzei /studiu/
miercuri, 10 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Oncologie, Mama si copilul
 

Soia nu pare să aibă vreun efect în sensul de a atenua simptomele menopauzei, în pofida speranţelor nutrite de mulţi, relevă un studiu citat marţi de BBC.

Un studiu la care au participat 250 de femei din SUA aflate la vârsta 'critică' a constatat că tabletele cu soia nu reduc bufeurile sau scăderea densităţii osoase. Practic, tabletele nu au fost mai eficiente decât pastilele-placebo, de-a lungul celor doi ani în care s-a derulat studiul, conform studiului publicat în Arhivele de medicină internă.

Doza de soia ingerată de participantele la studiu a fost una dublă faţă de cea consumată în mod normal de cei care au diete bogate în soia.

Produsele din soia, cum este de exemplu brânza tofu, conţin fitoestrogeni, iar cercetătorii considerau că aceşti hormoni vegetali le-ar putea ajuta pe femeile ale căror niveluri de estrogen sunt în scădere, în condiţiile în care alte studii mai vechi au indicat că această substanţă poate avea efecte benefice la menopauză.

Unele femei urmează tratamente cu înlocuitori de hormoni, HRT /terapie de substituţie hormonală/, pentru a contracara manifestările menopauzei, dar s-a semnalat că folosirea prelungită a acestor terapii poate prezenta un risc, deşi scăzut, de apariţie a altor probleme, chiar cancer de sân sau atacuri cerebrale, aşa încât sunt căutate alternative. Or, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Miami, soia nu este o alternativă bună.

Autorii studiului au precizat că au utilizat doar tablete cu izoflavoni din soia şi nu alte surse de soia.

Conducătoarea studiului, dr. Silvina Levis, le recomandă, în consecinţă, femeilor să ia în considerare alte produse pentru tratarea simptomelor menopauzei decât astfel de pastile.

Ea şi-a exprimat de asemenea scepticismul şi faţă de eficienţa altor tipuri de suplimente cu soia.AGERPRES/(Mihaela Toth)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Care este cel mai bun tratament în cazul menopauzei? Trebuie tratată sau nu menopauza cu hormoni de substituţie? Confuzia domneşte în acest domeniu de la întreruperea, în iulie 2002, a unui vast studiu american asupra efectelor tratamentelor hormonale de substituţie, intitulat Women's Health Initiative (WHI). Rezultatele au indicat o creştere a riscului...
Menopauza şi tratamentul de substituţie hormonală Ce este menopauza? Menopauza reprezintă momentul care marchează tranziţia de la viaţa activă sexual către perioada de senescenţă şi semnifică acea perioadă care urmează la 1 an de zile după oprirea completă a menstruaţiilor (sau absenţa menstruaţiilor timp de trei luni de zile în condiţiile utilizării...
Soia - o alternativa sanatoasa a carnii Soia este o leguma versatila si nutritiva, ce ajuta la pastrarea sanatatii si la sporirea vitalitatii. Studiile efectuate pana in prezent sustin ca soia lupta impotriva atacurilor de cord, a anevrismelor, a diferite tipuri de cancer, a osteoporozei, simptomelor declansate de menopauza, diabetului...
Unele pilule contraceptive dublează riscul de cancer la sân (studiu) Femeile care iau pilule contraceptive prezintă risc dublu de a dezvolta cancer de sân, iar acest risc creşte în funcţie de doza de hormoni conţinută de tablete, relevă un nou studiu citat vineri de The Telegraph.
Femeile active intră la menopauză mai devreme decât cele sedentare (studiu) Femeile care fac exerciţii fizice şi se hrănesc sănătos intră de obicei mai devreme la menopauză. Un studiu japonez publicat în revista 'Menopause' arată că femeile cu activitate fizică şi care ţin un regim bun pentru inimă au în general o menopauză mai timpurie, scrie canoe.com.
Un tratament hormonal administrat timp de zece ani reduce riscurile de recidivă a cancerului la sân Femeile al cărui cancer la sân a fost tratat în stadiu precoce prezintă un risc mai mic de recidivă dacă urmează un tratament hormonal timp de zece ani, în loc de cinci ani cum se prescrie de obicei, se arată într-un studiu prezentat în SUA şi citat de EFE.