Cele mai citite
 


Segmentarea genomului uman, la preţul unei maşini
marţi, 11 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/Nature Biotechnology/

Paris, 11 aug /Agerpres/ - Costul segmentării genomului uman a scăzut de cinci ori, pentru a ajunge sub 50.000 de dolari, graţie unei noi tehnici puse la punct de o echipă de la Universitatea americană Stanford, care a publicat rezultatele sale în revista Nature Biotechnology, relatează AFP.

 

De când genomul uman a fost segmentat în 2001 în cadrul unui proiect care a costat aproape trei miliarde de dolari, costul său nu a încetat să scadă. Anul trecut, era încă de 250.000 de dolari.

"O misiune care costa cât un Boeing 747 şi necesita o echipă care să-i facă plinul unui asemenea avion nu mai costă decât preţul unei maşini din gama superioară" şi necesită doar două persoane, potrivit Centrului medical al Universităţii Stanford.

"Această etapă ar trebui să permită importante aplicaţii ale segmentării genomului pentru numeroase câmpuri ale geneticii şi sănătăţii umane", au afirmat autorii studiului, Stephen Quake, Dmitry Pushkarev şi Norma Neff.

Tehnica pe care au utilizat-o ei se bazează pe segmentarea unei singure molecule de ADN, faţă de mai multe mii de copii de ADN de persoană sau organism viu cu metode mai vechi. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea unei gene responsabile pentru apariţia epilepsiei poate duce la un tratament mai eficient al bolii /The Times, Proceedings of the National Academy of Sciences/ Oamenii de ştiinţă au identificat un defect genetic care ar putea fi responsabil pentru până la jumătate din cazurile de epilepsie identificate de oamenii de ştiinţă, notează cotidianul britanic The Times.
Secvenţierea genomului bolnavilor dezvăluie cauza genetică a maladiei Cercetători americani au secvenţiat în totalitate genomul unor bolnavi şi al familiei lor, descoperind cauza genetică specifică bolii lor, ceea ce deschide calea unei aplicări mai largi a genomicii pentru tratamente personalizate, informează AFP.
Boala Alzheimer: Un nou studiu dezvăluie mai mulţi factori de susceptibilitate genetică Puţin câte puţin, extrem de complicatul puzzle al bolii Alzheimer începe să fie completat. 'Cartografia' genelor se conturează. Câteva noi piese - unele majore? - au fost inserate de curând cu ajutorul celui mai mare studiu epidemiologic internaţional realizat până acum pe marginea acestei boli, desfăşurat...
Secvenţierea genomului neanderthalienilor dezvăluie o serie de elemente preluate de homo sapiens Secvenţierea genomului neanderthalienilor, anunţată joi de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, a dus la identificarea unor elemente genetice specifice omului de Neanderthal şi preluate de homo sapiens şi face lumină asupra evoluţiei unor trăsături genetice unice dobândite de omul modern în...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...