Cele mai citite
 


Cercetători americani promovează un test de sânge care poate stabili mai devreme sexul copilului
joi, 11 august 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Printr-un test de sânge, femeile însărcinate ar putea afla sexul copilului mai devreme decât prin alte metode folosite în prezent în SUA, potrivit Reuters, citând un studiu realizat de doctori americani.
Acest test se poate dovedi cu atât mai important în cazul familiilor în care există cazuri de boli genetice care afectează preponderent unul dintre sexe, cum este de exemplu hemofilia.

Cum hemofilia o moştenesc de regulă băieţii, dacă ştie că viitorul ei bebeluş este o fetiţă, mama poate evita unele proceduri de diagnosticare cum este amniocenteza, care prezintă un uşor risc de avort.

Testul constă practic în depistarea eventualelor urme de cromozomi masculini în sângele mamei. În unele spitale europene se practică deja această metodă, cunoscută ca testul de ADN fetal liber, dar nu şi în SUA.

Astfel, se poate reduce numărul de proceduri invazive făcute pentru stabilirea tulburărilor genetice, subliniază dr. Diana Bianchi, de la Tufts University School of Medicine, unul din autorii studiului. Între una din 100 şi una din 600 de gravide pierd sarcina în urma amniocentezei, aminteşte aceasta.

Testul sangvin le-a spus cu precizie viitorilor părinţi sexul copiilor în 98.8% din cazurile când a indicat că este băiat şi în 94.8% din cazurile când a indicat că este fetiţă.

Marja de eroare rezultată se poate dovedi importantă dacă părinţii trebuie să ia decizii medicale în baza rezultatelor, de exemplu să efectueze sau nu o procedură invazivă pentru a depista eventualele boli genetice.

Dar, atrage atenţia dr. Bianchi, ecografia făcută de regulă la sfârşitul primului trimestru de sarcină pentru a stabili sexul copilului, care într-adevăr nu este o procedură invazivă, nu este întotdeauna exactă, în timp ce testul de sânge poate da rezultate precise încă de la şapte săptămâni

Alţi cercetători şi-au exprimat în schimb preocuparea că un astfel de test ar putea încuraja întreruperile de sarcină, în cazul în care fătul este de alt sex decât cel dorit.

'Trebuie avute în vedere şi aspectele etice. Dacă părinţii îl folosesc pentru a stabili sexul copilului şi decid să pună capăt sarcinii în funcţie de rezultat, ar putea fi o problemă. Să nu uităm că sexul nu este o boală', a declarat pentru Reuters dr. Mary Rosser, de la Montefiore Medical Center din New York.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Test de sânge prin care s-ar putea descoperi autismul la copii de la un an Cercetători americani au anunţat că au dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea autismului la copii de la vârsta de un an. În Franţa există aproape 30.000 copii afectaţi de o formă sau alta de autism, menţionează maxisciences.com.
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.
Un simplu test de sânge poate prezice riscul sinuciderii (studiu) Un simplu test de sânge pentru a detecta o modificare chimică a unei singure gene umane legate de gândurile şi impulsurile negative poate prezice cu precizie riscul suicidar, relevă un studiu realizat de grup de cercetători americani şi publicat în American Journal of Psychiatry, informează agenţia Xinhua...
În viitor infarctul ar putea fi prevăzut cu ajutorul unui test de sânge Cercetători americani au descoperit că unele celule se deformează înaintea unui atac de inimă şi speră să comercializeze un test de sânge care să anunţe iminenţa unui infarct într-un an sau doi, relatează sante.lefigaro.fr.
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe şi ajuta astfel milioane de persoane care suferă de afecţiuni vocale, se arată într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.