Cele mai citite
 


Un test de sânge ar putea depista anomaliile fetusului
miercuri, 12 august 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

/The Guardian, Le Figaro/

Paris, 12 aug/Agerpres/ - O simplă prelevare de sânge de la viitoarea mamă ar putea permite în curând depistarea multor afecţiuni genetice grave ale embrionului. Diagnosticarea prenatală a trizomiei 21 (sindromul Down), a mucoviscidozei (fibroza chistică), a miopatiilor severe şi a altor boli genetice care creează handicapuri grave s-ar putea realiza în curând printr-o simplă analiză a sângelui matern, relatează cotidianul britanic The Guardian, citat de Le Figaro.

 

The Guardian informează despre rezultatele unor cercetări finanţate de autorităţile sanitare britanice (National Health Service) cu 2,2 milioane de euro.

În prezent, două tehnici „invazive” aplicate între a 10-a şi a 16-a săptămână de sarcină permit diagnosticarea prenatală a mai multor boli genetice sau cromozomiale: amniocenteza (prelevare de lichid amniotic şi de celule din acesta) şi biopsia trofoblastului (viitoarea placentă). Aceste două procedee provoacă din nefericire avorturi spontane - 1% în cazul primei intervenţii şi 2% în ceea ce priveşte a doua metodă.

Lynn Chitty, de la University College Hospital din Londra, care a condus acest program de cercetare, este foarte entuziastă: „Este interesant pentru că, în viitor, mii de femei nu se vor mai supune metodelor invazive ce implică risc de avort spontan pentru diagnosticarea bolilor genetice şi a anomaliilor cromozomiale la fetuşi.”

Numai în Marea Britanie noua metodă ar salva în fiecare an 250-265 bebeluşi, care suportă astăzi consecinţele actualelor proceduri. Metoda a înlocuit deja complet amniocenteza pentru descoperirea incompatibilităţilor feto-materne ale grupei sanguine Rhesus, care determină la viitorul nou-născut un risc crescut de anemie fatală.

Adevăratul pionier al diagnosticării prenatale este Dennis Lo, biolog din Hong Kong, care a demonstrat, acum zece ani, că ADN-ul fetusului circulă liber în sângele matern, de unde poate fi extras. Însă celulele fetale care circulă sunt foarte rare, de ordinul 1 la 10 milioane de globule albe şi la 5 miliarde de globule roşii pe ml de sânge. Mai multe progrese realizate din septembrie 2006 au pregătit terenul descoperirilor britanice: tehnica Iset, pusă la punct de Patrizia Paterlini-Brechot, a permis concentrarea celulelor fetale şi depistarea mutaţiilor genetice şi a anomaliilor cromozomiale, fiabilitatea fiind egală cu cea a amniocentezei şi a biopsiei trofoblastului. Astfel, mucoviscidoza, boală gravă ce distruge încetul cu încetul plămânii copiilor afectaţi, poate fi depistată la fetus prin analiza mutaţiei genei CFTR, responsabilă de prezenţa maladiei în sângele mamei.

Alt progres a fost înregistrat în 2008 de cercetători ai Universităţii Stanford, care au depistat în sângele matern prezenţa cromozomului în plus ce caracterizează trizomiile.

Această metodă ar putea fi folosită pe scară largă şi pentru determinarea sexului viitorului copil. În Statele Unite, câteva firme private propun un test de „gen”, care ar fi sigur în proporţie de 95%. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Protocol de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală Care sunt investigaţiile de laborator necesare în cursul unei sarcini normale?
O sarcina sanatoasa, o familie fericita! - Noi metode pentru depistarea Sindromului Down Miercuri, 9 mai, in cadrul unei conferinte de presa tinute la Hotelul Novotel, jurnalistii din presa medicala si generalista au primit informatii corecte despre cea mai performanta metoda din acest moment pentru depistarea Sindromului Down in primele luni de sarcina. Demersul acestei conferinte de presa...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Sarcina pas cu pas - ghid de analize de laborator pentru viitoarele mamici Sarcina este o calatorie minunata care dureaza aproximativ 40 de saptamani, dar este si dificila caci presupune multe schimbari si provocari atat la nivel fizic, cat si emotional. Bucura-te de aceasta perioada, adopta un stil de viata echilibrat printr-o dieta diversificata si sanatoasa...
Sarcina, real risc de depresie pentru...taţi (studiu) Este binecunoscută depresia postnatală la mame, dar există şi una care îi afectează pe taţi. Aceasta din urmă începe să fie tot mai mult luată în considerare de cercetători, care subliniază că şi taţii au nevoie de sprijin, relatează passionsante.be.